Singer Castle, nejzáhadnější hrad Ameriky: Výstřední boháč špehoval hosty skrz obrazy

Singer Castle, nejzáhadnější hrad Ameriky: Výstřední boháč špehoval hosty skrz obrazy
Zdroj: Wikimedia Commons/Ad Meskens, CC BY-SA 3.0
Když si Frederick Gilbert Bourne koupil za 5000 dolarů newyorský Dark Island, nechal na něm v roce 1905 vystavět na hrad, který jako by vypadl z nějaké pohádky. Bournově rodině měl sloužit jako letní sídlo.Stvořil monstrózní panství plné tajemných chodeb a skrýší. Některé z nich objevují zaměstnanci hradu dodnes.Nikde jinde byste podobnou stavbu nenašli.V současné době je hrad otevřen veřejnosti. Jedna noc v něm vyjde na šestnáct tisíc korun. Provozovatelé hradu lákají turisty na to, že má u nich strašit duch George Bushe staršího...+ 1 fotka+ 2 fotky

Vypadá, jako by vypadl z nějaké pohádky, a přitom jej postavili teprve v roce 1905. Řeč je o hradu Singer, který nechal vybudovat Frederick Bourne, excentrický ředitel slavné firmy na šicí stroje Singer Sewing Machine.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 06. 2021 16:30

Hrad Singer se na newyorském Dark Islandu hrdě tyčí již více než jedno století. Jde o architektonický skvost, jehož skutečný význam je ale dodnes obestřen tajemstvím. Nikdo totiž nezná pravý důvod, proč si Frederick Bourne postavil zrovna pevnost plnou tajných chodeb a podzemních prostor. Žádnou podobnou stavbu byste zřejmě už nikde jinde nenašli.

Knihovna pro špehování

Bourne si nejdříve pořídil ostrov Dark Island za 5000 dolarů a pak na něm za neupřesněnou sumu nechal postavit hrad Singer s 28 pokoji. Nejtajemněji z nich působí velká knihovna, jejíž stěny jsou obloženy ořechovým dřevem. Ukrývá nejednu záhadu. Je v ní tajný průchod vedoucí do vinného sklípku. Zřejmě byl postaven kvůli tomu, aby z něj mohli sloužící co nejrychleji majiteli panství doručit oblíbený nápoj. To ale není vše.

Když na Fredericka Bournea čekala návštěva právě zde, mohl ji skrze obraz špehovat z tajného tunelu za zdí. Ve své soukromé kanceláři v druhém patře totiž moc osob nepřijímal. Byla skromně zařízená a velmi malá. Dominoval jí obrovský trezor, v němž si Bourne uschovával své cennosti. Na ty byla rodina obzvláště háklivá. Kvůli tomu si také nechali na různých místech vybudovat tajné úkryty, do kterých ukládali vše, co jim bylo drahé.

Straší na hradě Singer?

Co byste řekli na to, kdyby na vás ze skříně vyskočil duch George Bushe staršího? Tato zpráva sice působila jako velká senzace, později se ale ukázalo, že šlo o pouhý žert. Vznikl z pře dvou politických oponentů, republikána a demokrata, kteří na hradě kdysi strávili noc. Mýtus se ale uchytil a od té doby se stal nedílnou součástí celého komplexu.

Zajímavé také je, že se v podzemí našla temná kobka. Dlouho se spekulovalo o tom, nač ji Bourne potřeboval. Chtěl v ní někoho uvěznit? „Myslím si, že se ve skutečnosti jenom bavil. Byl v důchodu a bohatý,” řekla Judy Keeler, která se věnuje historii hradu Singer.

Smutný osud pána hradu Singer

Život původního majitele panství však nebyl jenom samá radost, potkala ho tragédie v podobě smrti čtyř dětí, které zemřely velmi mladé. On sám odešel ve věku 67 let a zanechal po sobě majetek ve výši 43 milionů dolarů.

Zámek pak několikrát změnil majitele, přičemž v současnosti patří společnosti Vladi Private Island, která jej pořídila v roce 2002 za 1,8 milionu dolarů. Je otevřený veřejnosti a lze se v něm i ubytovat. Jedna noc zde vyjde v přepočtu na 16 000 korun a návštěvníci samozřejmě dostanou i prohlídku tajných chodeb. Zámek je rovněž oblíbeným místem konání svateb.

Zdroje informací:

Tilife.org: The Castle of secrets

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články