Tajemství hradu v Karpatech: Rozzuřený dav házel na Dočolomanského kameny

Tajemství hradu v Karpatech: Rozzuřený dav házel na Dočolomanského kameny
Zdroj: Protivanský / CNC / Profimedia

Michal Dočolomanský to neměl na natáčení kultovní parodie na verneovky Tajemství hradu v Karpatech vůbec lehké. Nejenže jeho hlas ve finále předabovali, i když neměl s češtinou žádný problém, ale navíc musel čelit rozzuřenému davu, který na něj házel kamení...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 04. 2021 11:00

V Karpatech se nad vesnicí tyčí strašidelný hrad, jehož majitelem je baron Gorc z Gorců, pro kterého vynalézá šílený vědec Orfanik fantastické přístroje. Jednou se pod hradem objeví hrabě Teleke z Tölökö, který se sem vydal hledat svou unesenou snoubenku – operní pěvkyni Salsu Verde. Na Tajemství hradu v Karpatech z roku 1981 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Rozzuřený dav v patách

Štáb filmu Tajemství hradu v Karpatech nebyl v obci Čachtice příliš vítán. Své o tom věděl Michal Dočolomanský. „Od prvního dne nás tam lidé nesnášeli. Házeli po nás kameny a nikdo nevěděl proč. Tohle jsme opravdu nikdy nezažili,” svěřil se herec.

Proč se ale místní chovali tak nepřátelsky? V minulosti se totiž v Čachticích objevila skupinka podvodníků, kteří tvrdili, že zde budou natáčet film Bílá paní. Navíc od všech vylákali nemalé peníze. „Bylo opravdu těžké získat si jejich důvěru. Trvalo to docela dlouho, ale nakonec se to podařilo,” dodal Dočolomanský.

Lasica, Kaiser a Sobota

Kandidátů na roli hraběte Telekeho bylo opravdu hodně. Režisér filmu Oldřich Lipský ale nakonec trio Lasica, Kaiser a Sobota zavrhl a sáhl po představiteli Nicka Cartera ze snímku Adéla ještě nevečeřela Michalu Dočolomanském. Herce měl již odzkoušeného, jen si museli oba během náročného castingu ujasnit, co od sebe navzájem vyžadují.

Dočolomanský vyhověl všem požadavkům. Tedy až na jeden, a tím byla jeho čeština, která se Lipskému zřejmě moc nelíbila. Ve studiu ho pak předaboval Ladislav Županič. „Čeština mi přitom nečinila žádné potíže,” postěžoval se slovenský herec. „Před vysokou jsem v Čechách dělal učňák a opravdu dost jsem toho pochytil. Režisér Lipský ale řekl, že by se to v melodice mého hlasu poznalo. Proto zvolil dabing.”

Zdroje informací:

CS Film: Tajemství hradu v Karpatech

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články