Adéla ještě nevečeřela: O hlavní roli se svedl boj, z Dočolomanského měl největší radost Gott

Adéla ještě nevečeřela
Zdroj: se souhlasem České televize
Když si Michal Dočolomanský listuje knihou českých zločinců, vidí skutečné tváře. Třeba českého vraha Františka Lukšíka.Parodie Adéla ještě nevečeřela se původně měla jmenovat Už mne mají!
Dočolomanský musel kvůli natáčení pendlovat mezi Bratislavou a Prahou, což bylo velmi vysilující.Nicka Cartera si měl zahrát Robert Redford. Když ale výši nabízeného honoráře uviděl jeho agent, začal se tomu smát.+ 6 fotek+ 7 fotek

Adeptů na roli detektiva Nicka Cartera v komedii Adéla ještě nevečeřela bylo opravdu mnoho, včetně jedné hollywoodské hvězdy. Vyhrát ale mohl jenom jeden. Mezi poraženými byl i Ladislav Štaidl, který ale nakonec patrně byl rád, že prohrál. Kdyby totiž tuto roli získal, pěkně by tím naštval Karla Gotta...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 04. 2021 14:00

Detektiv Nick Carter je povolán do Prahy, aby vyřešil případ, se kterým si místní policie neví rady. Má k dispozici převratné vynálezy, a hlavně geniální mozek, díky kterému se dokáže naučit češtinu doslova za pochodu. Jenomže po příjezdu do Čech zjišťuje, že to u nás chodí trochu jinak než v Americe. Podaří se mu překazit plány padoucha knížete von Kratzmara? Na film Adéla ještě nevečeřela z roku 1977 se můžete podívat dnes ve 20:00 na TV Seznam.

Redford v Praze?

Režisér Oldřich Lipský psal roli detektiva Nicka Cartera původně pro hollywoodského herce Roberta Redforda. Když se ale spojil s jeho agentem a sdělil mu, že by byl ochoten za celý film zaplatit honorář ve výši třiceti tisíc korun, dočkal se v telefonu výsměchu. Redfordovi se sice námět velmi líbil, ale co naplat, musel poslouchat svého manažera. A tak přišel na řadu Ladislav Štaidl...

Tajnosti před Karlem Gottem

Když se Ladislav Štaidl dozvěděl o nabídce na roli Nicka Cartera, neváhal a okamžitě přiletěl z Německa, kde byl zrovna na turné s Karlem Gottem. „Nic nám neřekl,” uvedla pro deník Blesk sboristka Štaidlova orchestru Vlasta Kahovcová. „Už ani nevím, co si vymyslel, když na den zmizel. Úzkostlivě to tajil, protože věděl, že by nás s tím opravdu pobavil.” 

Štaidl musel mlčet hlavně před Gottem. „Nejdřív by se mu strašně chechtal, pak by mu vyčetl, že se nesoustředí na koncert a bude večer unavený. Kdyby tu roli dostal, to by byl úplný průšvih. Karel by mu to záviděl a bylo by s ním k nevydržení,” dodala Kahovcová. Karel Gott totiž vždy toužil získat hlavní roli v nějakém filmu.

Do třetice opět nic

Na konkurz se Štaidlem přišel také Jaromír Hanzlík a Jiří Kodet. Tvůrci se nakonec rozhodli pro Kodeta. Zdál se jim pro tuto roli perfektní. Upravily se kostýmy i scénář. Jenže vtom přišlo nařízení od soudruhů, že Kodet tedy rozhodně ne. Kvůli špatným stranickým posudkům byl pro Barrandov zcela nepřijatelný. Pak přišel konečně na řadu Michal Dočolomanský.

Nebylo to ale ono. „Když nám ho zakázali, bylo to pro nás velké zklamání,” prozradil kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. „Kodet byl prostě Američan jako ulitý, Dočolomanský to jen hrál, jako v divadle. To už by byl i lepší Štaidl. Oba byli aristokraté tělem i duší,” dodal Pištěk.

Zdroje informací:

TV Seznam: Adéla ještě nevečeřela

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články