KVÍZ: Poznáte známý český hrad? Proslavila ho i mrazivá kletba

Hrad Karlštejn je veden jako národní kulturní památka.
Zdroj: Pixabay

Patří k nejslavnějším památkám Česka, zná ho celý svět - zahraniční turisté ho najdou v každém prospektu o naší zemi. Jednoho z nejnebezpečnějších mužů světa tu stihlo prokletí, byl zde natočen i jeden legendární film. Už tušíte, o jakou stavbu se jedná?

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 02. 2021 13:30

Potřebujete ještě nějaké indicie? Dobře, zkusíme vám nápovědu ještě trochu více rozšířit. Tak předně: Jedná se reprezentační sídlo českého panovníka, na kterého jsme dodnes právem pyšní. Dokonce ho řadíme k "největším Čechům".

  • Mohutné zdi a po zuby ozbrojená ostraha zde hlídala poklad, který můžeme vidět na vlastní oči jen párkrát za život. A právě s těmito vzácnostmi je spojená jedna z nejslavnějších kleteb naší země. Podle pověstí na ni dojela i jedna z nejhorších nacistických bestií.
  • Stavitel hradu, francouzský architekt Matyáš z Arrasu, se podepsal i pod další významnou historickou stavbu česku - katedrálu sv. Víta v Praze.
  • O hradním skvostu z našeho kvízu pojednává i úspěšná filmová komedie, ve které si zahráli dva slavní herečtí partneři, jejichž vztah byl krásný i bouřlivý zároveň.

ŘEŠENÍ KVÍZU:

Už tušíte? Správnost odpovědi si můžete zkontrolovat zde: KVÍZ: Poznáte známý český hrad? Proslavila ho i mrazivá kletba (ŘEŠENÍ)

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články