KVÍZ: Poznáte známý český hrad? Proslavila ho i mrazivá kletba (ŘEŠENÍ)

Hrad Karlštejn je veden jako národní kulturní památka.
Zdroj: Pixabay

Patří k nejslavnějším památkám Česka, zná ho celý svět, je s ním spojená známá kletba a byl tu natočen legendární film - ano, správnou odpověď už asi znáte. Je to Karlštejn! Podívejte se na to, jaké indicii jsme vám poskytli...

Jana Jánská
Jana Jánská 01. 01. 2020 06:18

Indicie č. 1: Karlštejn, slavný český hrad, byl založen kolem roku 1348 jako soukromé reprezentační sídlo římského císaře a českého krále Karla IV. Stavitelem byl Matyáš z Arrasu.

Indicie č. 2: Součástí hradu je i klenotnice – místo pro uchovávání říšských korunovačních klenotů. Pověst říká, že kdo si nasadí svatováclavskou korunu, symbol české státnosti, do roka zemře. Podle legendy si měl v roce 1941 nasadit korunu i zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. Dne 27. května 1942 na něj byl statečnými výsadkáři spáchán atentát (zemřel 4. června 1942).

Indicie č. 3: Na hradě se odehrává i děj úspěšného filmového muzikálu Noc na Karlštejně (1973), ve kterém si zahráli manželé Vlastimil Brodský a Jana Brejchová. Ti dva se brali o pátku třináctého v roce 1964, jejich manželství bylo krásné i bouřlivé zároveň. Rozvedli se v roce 1980. "Rozešli jsme se po dohodě. Oba jsme pochopili, že ona mě nemůže vystát," svěřil se později Vlastimil Brodský.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články