Šarlatán milionářem: John Brinkley léčil impotenci kozlími varlaty

Šarlatán milionářem: John Brinkley léčil impotenci kozlími varlaty
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Když John Brinkley oznámil v rádiu úžasnou novinu, že objevil zázračný lék na impotenci z kozlích, beraních a býčích varlat, dal tím naději mnoha mužům. Fungovalo to vůbec? Byl Brinkley génius, nebo pouhý podvodník?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 01. 2022 14:00

V letech 1918 až 1930 zažíval Brinkley zlaté časy. Zvířecí varlata “narouboval” tolika mužům, že v době své největší slávy pobíral až dvanáct milionů dolarů ročně. Kromě toho se z něj stal slavný rozhlasový moderátor a léčitel. Vlastnil obrovský majetek, včetně luxusní jachty. Dalo by se říci, že prožil závratnou kariéru, která však byla postavena na lži.

Raný život Johna Brinkleyho

John Romulus Brinkley se narodil 8. července 1885 v Severní Karolíně. Jeho otec byl venkovský lékař, jenž zemřel v roce 1896. John se musel v pouhých jedenácti letech stát živitelem rodiny. Nejdříve začal roznášet poštu, poté se k tomu přidala i profese telegrafisty. Když měl volno, oddával se studiu Bible a domácímu léčitelství. Po několika letech na cestách se oženil s mladou dívkou Sally.

Spolu s ní nastudoval cosi jako divadelní představení, které mělo přilákat k jejich stánku co nejvíc naivních lidí. A těm by pak mohli, coby šarlatánští lékaři, vnutit své bylinné léky a tonika. Obchod ale nešlapal tak, jak by měl a po čase se dostavily dluhy. Brinkleyovi se pak přestěhovali do Chicaga, kde se John zapsal na Bennett Medical College. Zřejmě chtěl dát jejich podnikání punc legitimity. Kvůli rostoucímu dluhu však musel studium předčasně ukončit. A to pro něj byla konečná, neboť jej odmítly i další lékařské fakulty.

Odborník na mužské záležitosti

John Brinkley však nebral ne jako odpověď a začal vykonávat lékařskou praxi i s nedokončeným vzděláním. Prohlásil se za odborníka na mužské záležitosti a svým pacientům píchal “medicínu z Německa”. Pravděpodobně šlo ale pouze o obarvenou vodu. V té době se také rozvedl a znovu se oženil. Opět ho však dostihl kostlivec ve skříni v podobě nesplaceného dluhu. Kdyby ho nezachránil nový tchán, zřejmě by Johna čekal delší pobyt ve vězení.

V létě roku 1914 se přestěhoval do Judsonie v Arkansasu, kde si otevřel novou praxi, tentokrát však jako specialista na nemoci žen a dětí. Kupodivu jej místní nevyhnali, ba naopak. Získal si jejich uznání. Opět se zapsal na školu. Dlouho tam ale nevydržel. O dva roky později se usadil v Kanadě. Pár let se živil poctivě. Otevřel si kliniku se šestnácti pokoji, kde pomáhal léčit oběti pandemie chřipky. Šlo mu o to, aby opět získal důvěru místních obyvatel.

Jak vyléčit impotenci?

Jednoho dne navštívil na nedaleké farmě pacienta, který si stěžoval na problémy s impotencí. Brinkley se tehdy zasmál, ukázal na opodál stojícího kozla a řekl, že kdyby měl v sobě jeho varle, nestěžoval by si. „Tak proč je do mě nevložíš?” zeptal se ho muž. A právě tehdy se zrodil “geniální” plán na to, jak zbohatnout pomocí zvířecích varlat.

Národní senzace

Nějakým záhadným způsobem Brinkleymu transplantace vyšla. O rok později se farmáři narodil chlapeček. A v roce 1922 se ze šarlatána stala národní senzace. Dostal pozvání od Harryho Chandlera, majitele Los Angeles Times, aby provedl svou zázračnou operaci na jednom z jeho editorů. I jemu rozřízl skalpelem šourek a vložil dovnitř zvířecí varle. Nejúčinnější byly údajně ty kozlí, konkrétně toggenburské plemeno. To umělo léčit nejen problémy s erekcí, ale také řadu dalších nemocí, včetně šílenství.

O rok později založil vlastní rozhlasovou stanici KFKB: Kansas First, Kansas Best, kde donekonečna omílal reklamy na své transplantace. Spustil i pořad Medical Question Box, kde se snažil posluchačům poradit se zdravotními problémy. Samozřejmě, pomocí kozlích varlat anebo licencovaných výrobků, které byly k mání v jeho lékárnách. Skuteční odborníci však věděli své. Brinkleyho metoda neměla žádný lékařský základ. Zvířecí varle pouze přišil na vnitřní stranu pacientova šourku, nespojil ho s žádnou cévou.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Never Heard of It Podcast (@nhoitpodcast)

Konec šarlatána

Americká lékařská asociace se snažila šarlatána Brinkleyho všemožně zastavit. Zpočátku se úspěšně bránil. V roce 1930 však Kansaská lékařská rada našla 42 úmrtních listů, které samozvaný lékař vlastnoručně podepsal. To byl jasný důkaz zanedbání péče. Přišel o licenci, jenž stejně získal díky falešnému diplomu, a také o rozhlasovou stanici.

Posledním hřebíčkem do rakve byl článek doktora Morrise Fishbeina z roku 1938, v němž ho nazval moderním šarlatánem. Brinkley podal žalobu za urážku na cti, ale prohrál. Pak stanul před soudem sám a měl zaplatit tři miliony dolarů. To byl jeho bankrot. Navíc kvůli krevní sraženině přišel o nohu. John Brinkley zemřel 26. května 1942 jako chudý člověk.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: John Brinkley 

Allthatsinteresting.com: Phony Dr. John Brinkley Healed People With Goat Testicles – And Made $ 12 Million Doing It 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články