Šílený lékař Thomas Cream: Těsně před popravou prohlásil, že je Jack Rozparovač

Šílený lékař Thomas Cream: Těsně před popravou prohlásil, že je Jack Rozparovač
Zdroj: Profimedia

Doktor Thomas Neill Cream se do historie nezapsal převratnými objevy na poli medicíny či počtem zachráněných životů, nýbrž brutálními vraždami, kterých se dopustil v Londýně a Chicagu. Nejvíc je na něm ale zajímavá jedna věc, Cream totiž mohl být obávaným Jackem Rozparovačem...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 01. 2022 14:00

Jeho popravu oběšením chtěla vidět spousta lidí. Než však kat stačil zatáhnout za páku od propadliště, vykřikl lékař Thomas Neill Cream: „Jsem Jack...” Byl snad on anglickým řezníkem, jenž cílil na ženy pochybné pověsti?

Lékař se skandální pověstí

Cream se nejprve vyučil stavitelem lodí. V roce 1872 ale nastoupil na lékařskou univerzitu McGill v kanadském Montrealu. Nejvíce ze všeho ho zajímal chloroform. Fascinovalo ho, že může pacienty uvést do bezvědomí, ale také usmrtit. Nezapomínal však ani na zábavu. Měl hned několik milenek. Když jedna z nich otěhotněla, provedl jí potrat tak nešťastným způsobem, že si z toho odnesla trvalé následky. Jakmile to zjistil její otec, se zbraní v ruce donutil Creama ke svatbě. Ten sice souhlasil, ale poté stejně utekl do Londýna. Vrátil se až po smrti své nechtěné ženy, konkrétně do Ontaria, kde začal provádět nelegální interrupce.

Policie se o povedeného lékaře začala poprvé zajímat v roce 1879. Za budovou jeho kliniky bylo objeveno tělo Kate Gardner a vedle ní ležela láhev chloroformu. Cream přiznal, že to byla jeho pacientka, popřel však, že by jí podal onu látku. Další vyšetřování ale prokázalo pravý opak. Než si však pro lékaře stačili přijít kriminalisté, zmizel do Chicaga. I tam si otevřel další kliniku, tentokrát sousedil s nevěstincem. O klientelu nouzi neměl. Přibyly i další mrtvoly. Tamější strážci zákona tomu ale nevěnovali pozornost.

Ďábelské spiknutí

Thomas Cream nedokázal dlouho vydržet bez milenky, a tak si začal románek s vdanou Julií Stott. Ta přesvědčila svého muže Daniela, aby uzavřel životní pojistku a od Creama si koupil pilulky na léčbu epilepsie. Protože nic netušil, ve všem ji poslechl. Léky však byly ve skutečnosti plné strychninu. Po jeho smrti se o proradnou dvojici začala konečně zajímat policie. Cream nelenil a napsal koronerovi dopis, v němž obvinil lékárníky. Prý právě oni vyrobili prášky špatně. Navíc je zažaloval o pět tisíc dolarů.

Thomasovi a Julii se dařilo po všech stránkách, až na výše zmíněného koronera. Ten jeho dopis zcela ignoroval. Cream se pak začal dožadovat exhumace Danielova těla. Tím si ale proti sobě poštval Julii, která jej udala na policii. V roce 1881 putoval Thomas za mříže a už nikdy se neměl podívat na svobodu. Na scéně se však objevil jeho bratr.

Šokující přiznání Thomase Creama

Bylo to vskutku překvapivé, ale Thomas se v roce 1891 dostal z vězení. Stál za tím jeho bratr, který mu u guvernéra zařídil zmírnění trestu a mluví se také o podplácení úřadů. Opět volný Cream zamířil do Londýna. Neudržel se však a začal vraždit. Jenže byl tak hloupý, že se spřátelil s detektivem Johnem Haynesem, kterého ochotně provedl po všech místech, kde se našly mrtvé prostitutky. Skončil za mřížemi a k trestu smrti byl odsouzen za pouhých deset minut.

Poprava proběhla 15. listopadu 1892 a těšila se opravdu velkému zájmu společnosti. Lidé Thomase nenáviděli a přáli mu to nejhorší. Těsně předtím, než se zhoupl na oprátce, měl vykřiknout, že je Jack Rozparovač. Bylo to možné? Oblékal se stejně jako on a měl rovněž lékařské vzdělání... Když však byl Cream ve vězení, Rozparovač znovu udeřil. Jak to tedy bylo doopravdy?

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Thomas Cream

Allthatsinteresting.com: The Crimes Of Thomas Neill Cream, The Victorian Doctor Who Killed His Patients

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články