John Babbacombe Lee: Nemohli ho oběsit, třikrát se mu podařilo přežít

John Babbacombe Lee: Nemohli ho oběsit, třikrát se mu podařilo přežít
Zdroj: Pixabay

John Babbacombe Lee mohl být jen dalším mužem odsouzeným za vraždu k trestu smrti oběšením. V 19. století šlo o veskrze hrůznou podívanou, vězeň se mohl na oprátce zmítat i půl hodiny. John ale ne, jemu se smrt docela dlouho vyhýbala.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 05. 2021 14:40

Život devatenáctiletého Johna měl být ukončen na šibenici v anglickém Exeteru 23. února 1885. Soudce jej uznal vinným za vraždu jeho zaměstnavatelky Emmy Ann Whitehead Keyse. Chyběly však přímé důkazy a výpovědi očitých svědků. Celé to stálo na faktu, že John byl v době vraždy jediným mužem v domě a měl již záznam v rejstříku...

Kat v rozpacích

Přestože John tvrdil, že je nevinný, nikdo jeho slovům nevěnoval pozornost. Kat mu svázal ruce i nohy, vězeňský kaplan se jej zeptal na poslední slova, zatáhlo se za páku propadliště... a nic. Přestože zřízenci na poklop skákali a chtěli ho otevřít manuálně, nepohnul se ani o centimetr.

Po šesti minutách to všichni vzdali. John byl odveden zpět do cely a celý mechanismus šibenice byl podroben zevrubné kontrole. Nebylo na něm nic divného. Kat pak na poklop položil závaží a zatáhl za páku. Vše fungovalo tak, jak mělo. Lee se proto znovu ocitl na šibenici. A zase nic. „Už jsem na to neměl nervy,” vyhlásil kaplan. „Raději jsem odešel...” 

Tři popravy Johna Lee

Lee dohromady stanul pod šibenicí třikrát. Ministr vnitra sir William Harcourt ve světle již zmiňovaných událostí udělil odsouzenému odklad. Asi sám nevěděl, co se to vůbec děje. Pomohl snad Leeovi zásah shůry, neboť to s jeho obviněním nebylo všechno tak celkem v pořádku? Jak si jinak vysvětlit fakt, že u jiných vězňů fungovala šibenice bezchybně? Babbacombe si nakonec odseděl dvaadvacet let. Na svobodu se dostal v roce 1907.

Živý oběšenec

Lee chytil příležitost za pačesy a začal o svém životě přednášet. Také se objevil v několika němých filmech. Na jeho slávě se však chtěli přiživit i cizí lidé. V roce 1916 prý existovalo hned několik mužů, kteří o sobě tvrdili, že se jmenují John Babbacombe Lee.

Původně se předpokládalo, že skutečný Lee zemřel během druhé světové války. Pátrání historika Iana Waugha ale odhalilo poněkud jiná fakta. John měl zemřít 13. března 1945 v Milwaukee pod jménem James Lee. Místo jeho posledního odpočinku by se mělo nacházet na místním hřbitově Forest Home.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: John Babbacombe Lee

Historicmysteries.com: John Babbacombe Lee: The Man They Could Not Hang

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články