3 půvabné herečky němého filmu, které upadly v zapomnění a osud si s nimi náležitě pohrál

Tři nejkrásnější herečky němého filmu, na které svět již dávno zapomněl.
Zdroj: Wikimedia Commons, J. Willis Sayre, uth Harriet Louise
Eleanor Boardman se proslavila také jako modelka. Florence La Badie tragicky zahynula při autonehodě. Dorothy Janis byla nádherná a talentovaná. Do hereckého důchodu odešla již v 18 letech.

Dívat se na film se zvukem je pro nás dnes něco tak běžného a samozřejmého, že si už ani neumíme představit, že by tomu bylo jinak. Přesto není na škodu si připomenout jedny z největších hvězd němého filmu, které oplývaly krásou a nadáním, ale život se s nimi příliš nemazlil.

Markéta Kuča
Markéta Kuča 10. 06. 2020 09:00

Byly krásné, odvážné a talentované. Jedno měly společné, jejich kariéra byla sice hvězdná, za to velmi krátká. I proto na ně dnešní svět už tak trochu pozapomněl...

Dorothy Janis

Dorothy Janis se narodila v roce 1912 v Dallasu v Texasu. Během puberty nešlo přehlédnout, že z ní roste půvabná slečna, které se krásou ostatní její vrstevnice nemohou vyrovnat. Smyslná Doroty všechny uchvátila svými havraními kukadly, nádhernými vlasy a odvážností.

K filmu se dostala ve svých třinácti letech letech. Čas od času totiž zašla do práce za svým bratrancem, který pracoval na filmu pro společnost Fox Film Corporation. Stačilo se tam párkrát ukázat a Dorothy okamžitě dostala šanci předvést, co dokáže.  V letech 1925-1930 zvládala ve svém útlém věku natočit zhruba šest filmů, z nichž jeden byl se zvukovými efekty. Debutovala ve filmu Camille of the Barbary Coast z roku 1925.

Měla perfektně rozjetou kariéru a dobře našlápnuto na to, stát se jednou z největších hvězd němého filmu své doby. Bohužel v pouhých osmnácti letech odešla do hereckého důchodu. V roce 1932 se vdala za kapelníka Wayne Kinga a před životem hvězdy na výsluní dala přednost životu rodinnému. Manželství vydrželo dlouhých 53 let, až do Kingovy smrti v roce 1985. Dorothy Janis se odstěhovala do Arizony, kde žila poklidným životem až do své smrti v roce 2010.

Eleanor Boardman

Eleanor Boardman se narodila v roce 1898 jako jedináček a od útlého dětství měla o své kariéře jasno. Musí se stát herečkou. Vše vycházelo podle plánu a z Eleanor rostla nádherná slečna, která měla velkou šanci uchytit se ve světě šoubyznysu a modelingu. Holka s kadeřavými vlasy působila nejdříve na jevišti, ale jednoho dne se stalo něco, co navždy ovlivnilo její kariéru. Eleanor při zpívání hymny ztratila nadobro hlas.

Mladá a talentovaná začínající herečka se ale nevzdala a zúčastnila se celostátní soutěže, která měla vybrat nové herecké tváře němého filmu. Eleanor nakonec převálcovala zhruba tisíc svých konkurentek a byla vybrána coby "Nová tvář roku 1922".

Hvězdná kariéra na sebe dlouho nenechala čekat. Po hrstce vedlejších rolí následovaly ty hlavní. Během své kariéry se objevila ve více než 30 filmech. Nejenom podle filmových kritiků sklidila Eleanor za svůj výkon ve snímku The Crowd obrovské ovace. Ostatně, ten je široce uznáván jako jeden z nejlepších počinů v amerických němých filmech.

Svoji poslední roli si zahrála v roce 1935 a následně odešla z Hollywoodu do ústraní. Eleanor Boardman zemřela ve spánku ve svém domě v roce 1991.

Florence La Badie

Florence La Badie se narodila v roce 1888 a je jednou z těch, na které se již dávno zapomnělo. Budoucí americká herečka neměla v raném dětství na růžích ustláno. Po smrti otce a neschopnosti matky se o ni starat, byla Florence dána k adopci. Přesto se stala jednou z nejdůležitějších a nejpopulárnějších hereček raného filmu.

Po skončení studií začala na chvíli věnovat modelingu, ale záhy pochopila, že její místo je před kamerou. Od roku 1909 se objevila ve zhruba 185 filmech a její hvězda slávy strmě stoupala. Psal se rok 1917 a Florence měla všechno, co si jen přála mít. Talent, krásu a náklonnost tisíce mužů.

Osud tomu chtěl ale jinak. Jednoho srpnového dne roku 1917 si Florence vyjela na projížďku se svým snoubencem. Bohužel autu selhaly brzdy a spadlo z kopce dolů, kde se navíc převrátilo. Zatímco snoubenec vyvázl jen se zlomenou nohou, nebohá Florence byla vymrštěna z auta a utrpěla vážnou zlomeninu pánve. Byla okamžitě převezena do nemocnice, kde jí lékaři poskytli prvotřídní péči a zdálo se, že je vše na dobré cestě. Celých šest týdnů se herečka zotavovala, ale 13. října 1917 zcela náhle zemřela na sepsi.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články