Dívka na koštěti: Herce halí opar smrti, o roli Saxany se ucházela i Věra Špinarová

Saxana kouzlí a výrostek v podaní Jana Krause ji pozoruje
Zdroj: Česká televize
Barrandov se tehdy činil. O natáčení se rozhodlo pouhý jeden den od odevzdání scénáře.Kašna, ze které Saxana vylézala, byla vyrobena na Barrandově, poté umístěna na náměstí v Pardubicích, a po natáčení zničená.Petra Černocká odmítala vyskočit z okna. Zastoupila ji dívka, kterou režisér objevil náhodou na ulici.Saxanu si měla původně zahrát Věra Špinarová. Odmítla. Později toho velmi litovala.+ 6 fotek+ 7 fotek

Zříct se kouzel a kontaktu s nadpřirozenými bytostmi chce velkou odvahu. Mladá čarodějnice Saxana má v tom ale jasno a volí svět lidí. Humorný pohádkový příběh Dívka na koštěti patří mezi oblíbené filmy dětí i dospělých. Co zajímavého se kolem jeho natáčení dělo? A kdo byl dalším adeptem na hlavní roli?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 05. 2020 13:00

Ve filmu Dívka na koštěti se snoubí magický svět mladé čarodějky Saxany se světem obyčejných smrtelníků, který je sice mnohem drsnější, ale přesto lákavější. Saxana poznává dobro i zlo, a také cit, který přerůstá v lásku. A právě díky tomu se rozhodne zůstat mezi lidmi.

Na film Dívka na koštěti se můžete podívat dnes ve 16:05 na ČT 1.

Tu roli jsem neměla odmítnout

Když se během příprav na film Dívka na koštěti vybírala nejvhodnější představitelka čarodějnice Saxany, první volba padla na zpěvačku Věru Špinarovou. Jenomže nabídka přišla ve chvíli, kdy se chystala odjet na turné do Německa a Švýcarska. Tehdy to však viděla jinak a honorář z turné po Západě byl pro ni mnohem lákavější.

“Kdybych to jen tehdy tušila, že se z toho stane takový hit,” litovala zpěvačka. “Myslím si, že by se můj život ubíral jinou cestou. Netvrdím, že v pouze dobrém slova smyslu, ale určitě by byl jiný. Tak mi akorát zbyly slzy pro pláč a tichá závist, když v televizi vidím Saxanu. Mohla jsem to být já. Mohla jsem být dívkou na koštěti.”

AIDS

Michal Hejný alias Čenda Bujnoch. V roli záporáků mu ve filmu ještě sekundoval Jan Kraus a Vlastimil Zavřel. Zatímco jim oběma se vede dobře, Michal je již bohužel po smrti. Zavřel o něm prozradil, že Hejný byl ve škole vždy rebel. Kvůli sporu s jednou profesorkou, která tvrdošíjně bránila socialistický režim, byl z DAMU vyloučen. Nešlo však jen o odlišné politické názory, ale i o špatnou docházku a vandalství.

V roce 1978 vycestoval herec do Itálie, odkud se již nevrátil. Díky přátelům mohl z Říma odjet do USA, kam se chtěl vždy dostat. Nastoupil tam na slavnou školu Lee Strasberga, kterou však také nedokončil. O něco později se nakazil virem HIV a zemřel ve věku jednačtyřiceti let.

Tragédie

Ani představitelka hlavní role, Petra Černocká, se nevyhnula životní tragédii. Těsně po dokončení filmu otěhotněla. Původně měla rodit na Štvanici, ta ale byla kvůli rekonstrukci uzavřená, a tak musela odjet na Prahu 6. Lékaři byli v této nemocnici ale tak pracovně vytížení, že syna Petry odrodili za použití špatných postupů a technologie. Ačkoli byl její syn naprosto zdravý, porod nepřežil.

Krátce po premiéře filmu zemřela i prvorepubliková herečka Meda Valentová. Byla si prý vědomá, že jsou její dny už sečteny, moc si ale přála, aby se dožila prvního veřejného promítání filmu. A to se jí nakonec splnilo.

Zdroj textu: wikipedie, Aha, Blesk, csfd.cz

Zdroj fotek ČT 1

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články