Před 35 lety zemřel spisovatel a odbojář Jiří Hejda: V procesu s Horákovou byl odsouzen na doživotí

Jiří Hejda byl český spisovatel a publicista, československý politik a národohospodář, účastník protinacistického odboje.
Zdroj: Česká televize
Jiří Hejda byl český spisovatel a publicista, československý politik a národohospodář, účastník protinacistického odboje.Prof. JUDr. Jiří Hejda byl český spisovatel a publicista, československý politik a národohospodář, účastník protinacistického odboje.V obnoveném Československu se stal významným představitelem Československé strany národně socialistické. Byl členem Ústřední plánovací komise, která připravovala plán dvouletky pro léta 1947–1948. Po únorovém převratu byl zařazen do politického procesu s Miladou Horákovou a spol. a v roce 1950 odsouzen na doživotí (podmínečně propuštěn byl v roce 1962). + 1 fotka+ 2 fotky

Český spisovatel a publicista, politik a velký odpůrce nacismu. Za války byl členem protinacistického odboje a po obnovení Československa vstoupil do Československé strany národně socialistické, kde plnil významnou funkci.

Petra Járková
Petra Járková 25. 04. 2020 08:00

Český spisovatel, publicista, politik a účastník protinacistického odboje byl dokonce zařazen do politického procesu s Miladou Horákovou a v roce 1950 odsouzen na doživotí. Nakonec byl roku 1962 podmínečně propuštěn.

První světová válka

Jiří začal studovat práva na univerzitě, ale kvůli první světové válce musel studia přerušit a narukovat. Po konci války se do školy vrátil. Když ukončil studia, oženil se. S manželkou Luisou měl dcery Jitku a Šárku a syna Neklana.

Začátek podnikání

Jako první předpověděl příchod hospodářské krize do Československa. Od roku 1926 spolupracoval s Peroutkovou revue Přítomnost a přispíval do rubrik Lidových novin. Od roku 1930 začal psát do redakce Českého slova. O sedm let později se stal generálním tajemníkem ČKD a krátce před nacistickou okupací založil svou vlastní firmu na kuchyňské zařízení.

Odbojář

Od začátku bojoval proti nacismu. Byl členem protinacistického odboje a působil v Politickém ústředí a Ústředním vedení domácího odboje.

Politická šestka

Po válce, konkrétně roku 1948, byl vyloučen ze Svazu spisovatelů. Začal se tedy ilegálně spolupodílet na národně sociálním programu. Jeho kolegové z "politické šestky", jak se říkalo Miladě Horákové, Josefu Nestávalovi, Josefu Čuperovi, Františku Račanskému, Františku Dlouhému a Karlovi Šobrovi, ho však neschválili.

Zatčení a odsouzení

Roku 1949 byl Hejda zapojen do procesu s Miladou Horákovou a zatčen. Bylo využito jeho celoživotního odporu proti znárodňování a statusu podnikatele. 31. května byl soudem na Pankráci odsouzen na doživotí. Vlastně to bylo za odměnu, původně pro něj totiž byl připraven trest smrti. Vězněn byl na Pankráci, Mírově i v Leopoldově a Valdicích.

Žádosti o propuštění

Jeho manželka několikrát žádala soud o Hejdovo propuštění, prezidenta o milost pro manžela, ale žádosti byly vždy zamítnuty. Nakonec byl z vězení podmínečně propuštěn až roku 1962.

Umělecká tvorba

Po návratu napsal román Útěk, který byl v době normalizace stažen z prodeje. Dále napsal autobiografii Žil jsem zbytečně, která však vyšla až po revoluci. Statečný odbojář zemřel 25. dubna 1985 v Praze.

NA JIŘÍHO HEJDU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články