Aztécké lanýže: Čokoládovo-smetanový dezert, kterému nikdo neodolá

Aztécké lanýže: Čokoládovo-smetanový dezert, kterému nikdo neodolá
Zdroj: Albert

Když se skloubí lahodná chuť smetany s čokoládou, nemůže z toho vzniknout nic jiného než exkluzivní pochoutka. A nejinak je tomu u těchto aztéckých lanýžů.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 27. 11. 2021 09:00

Jde o velni chutný dezert, který je navíc snadný na přípravu. A skvěle se bude vyjímat i na adventní tabuli.

Aztécké lanýže

Na 35 kusů budete potřebovat: 200 ml smetany ke šlehání (30 %), 1 pomeranč, 1 lžičku mleté skořice, ½ lžičky pepře, ¼ lžičky kajenského pepře, 300 g hořké čokolády Albert Excellent (70 %), sůl, 40 g másla, 80 g holandského kakaa

Příprava: Do hrnce vlijte smetanu, vsypte nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče, skořici, pepř a kajenský pepř. Takto ochucenou smetanu přiveďte k varu. Pak stáhněte z plotny a nechte 30 minut louhovat. Čokoládu nalámejte na kousky, dejte do misky nad vodní lázeň a pomalu rozpusťte.

Po vylouhování smetanu přelijte přes síto do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu. Následně ji po třetinách stěrkou vmíchejte do rozpuštěné čokolády. Míchejte důkladně, aby se vše spojilo na hladký lesklý krém. Pak přidejte špetku soli a vmíchejte na kostičky nakrájené máslo. Směs nalijte do misky, přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala hladiny čokolády, aby nevznikl škraloup. Dejte na hodinu do lednice.

Do misky prosejte kakao a dejte stranou. Vyndejte mísu s čokoládou z lednice, naberte lžičku a postupně po jedné vyválejte do kuličky. Ty ihned obalte v připraveném kakau.

Takto připravené lanýže můžete přendat do krabičky. Uzavřete ji tak, aby uvnitř bylo co nejméně místa pro vzduch. V lednici vám vydrží až týden.

Zdroj receptu: Albert

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články