Chia pudink s ovocem a zakysanou smetanou jako z Prostřena: Snadný recept do 30 minut

Chia pudink s ovocem a zakysanou smetanou jako z Prostřena: Snadný recept do 30 minut
Zdroj: Freepik

Chia pudink je svěžím dezertem, který úžasně vypadá a výborně chutná. Doplnit ho můžete ovocem nebo bylinkami, vše záleží čistě na vás. Kromě toho, že příjemně zasytí, je hotový během pár minut. Pro svou popularitu se už několikrát objevil v oblíbeném pořadu Prostřeno.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 08. 03. 2021 10:00

Chia semínka mají podobně povzbuzující účinek jako káva. Pokud tedy potřebujete vzpruhu a zároveň dodat organismu pořádnou nálož energie, dopřejte si tento pudink.

Tipy pro přípravu chia pudinku

Až budete vybírat semínka, nekupujte ta s brzkou expirací, starší semínka totiž hůře nasávají vlhkost.

Než začnete s přípravou dezertu, protože ta je opravdu blesková, měli byste něco vědět. Zaprvé, chia semínka, která pocházejí ze šalvěje hispánské, je třeba nechat nabobtnat. Zadruhé, není dobré se jimi vzhledem k jejich povzbuzujícím účinkům přejídat. Doporučená denní dávka představuje pro dospělou osobu zhruba 15-20 g, což odpovídá dvěma polévkovým lžícím.

Semínka bobtnají minimálně 10-20 minut, ale můžete je nechat v nálevu klidně i přes noc. Doporučovaný poměr tekutiny a semínek činí cca 130 ml na 30 g. Semínka v tekutině na úvod bobtnání velmi důkladně promíchejte (ideálně protřeste v uzavřené skleničce), aby se k sobě nepřilepila. Žádoucí je promíchat je ještě jednou v průběhu bobtnání. Slepená semínka na dezertu totiž nejsou zrovna estetická. Po dokončení je vhodné dát zákusek ještě na chvíli vychladit do lednice.

Chia pudink patří mezi pokrmy, které se objevily v pořadu Prostřeno. Soutěžící si ho vychutnávali třeba právě v následující podobě.

Chia pudink s ovocem a zakysanou smetanou

Budeme potřebovat: 100 g chia semínek, 2 banány, 250 ml kokosového mléka, 250 ml vody (pokud chcete kokosovější podobu, nahraďte vodu dalším kokosovým mlékem), 2 lžíce měkkého tvarohu, 2 zakysané smetany, kakao, 2 vanilkové lusky, čerstvé jahody, čerstvé borůvky, mátu na ozdobení. Na dochucení můžete použít 2 lžíce kondenzovaného mléka nebo nějaký sirup.

Odležení: Chia semínka necháme přes noc nabobtnat v kokosovém mléku a vodě. Na dochucení můžeme přidat kondenzované mléko (místo toho lze využít nějaký sirup, třeba čekankový). Výsledkem bude rosol.

Příprava: Druhý den rozmačkáme zralý banán s kakaem a dáme na dno skleniček nebo misek. Druhý banán pokrájíme na plátky a nandáme ho na vytvořenou hmotu. Na to naneseme vrstvu chia semínek, následně přijdou na řadu borůvky. Po nich smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, přidáme semínka z vanilkových lusků, případně dosladíme. Tuto směs navrstvíme na borůvky. Úplně nahoru přijdou jahody, které můžeme nakrájet na měsíčky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články