Linda Rybová: Šafránkovou jako princeznu nikdo nepřekoná, řekla. A prozradila, jak se chystá na Vánoce

Linda Rybová: Šafránkovou jako princeznu nikdo nepřekoná, řekla. A prozradila, jak se chystá na Vánoce
Zdroj: Showpix.cz
Herečka Linda Rybová je hvězdou nové vánoční pohádky O léčivé vodě, kterou Česká televize vysílá 26. prosince ve 20:05 na prvním kanálu.Rybová hraje v pohádce O léčivé vodě laskavou Paní vod a pramenů, která zachrání princeznu Hanku v podání herečky Darii Pavlovičové.Herečka Darija Pavlovičová, princezna Hanka z pohádky O léčivé vodě.Nejkrásnější princeznou všech dob, která už nikdy nebude překonaná, zůstane ale pro Lindu Rybovou už navždy "Popelka" Libuše Šafránková.+ 1 fotka

Linda Rybová je jednou z hvězd vánoční pohádky O léčivé vodě, kterou Česká televize odvysílá 26. prosince 2020. V koprodukčním česko-slovenském příběhu hraje Paní vod a pramenů. Rybová prozradila, čím se podle ní sestry Šafránkovy navždy zapsaly do "pohádkové" historie i to, jak u ní vypadají Vánoce.

Jana Jánská
Jana Jánská 14. 12. 2020 14:13

Pohádka O léčivé vodě bude ozdobou letošních Vánoc. Při natáčení příběhu, v němž Linda Rybová jako laskavá Paní vod a pramenů zachrání princeznu Hanku (Darija Pavlovičová), byla použita i unikátní technologie virtual set. Ta je běžnou součástí hollywoodských sci-fi filmů, na Slovensku však byla použita vůbec poprvé.

Technologie virtual set má podobu velkoformátové LED stěny, na kterou se - zjednodušeně řečeno - promítá prostředí kolem herců. Stěnu filmaři postavili v kulturním domě v Bernolákově a podvodní pohádkový svět díky ní až bere dech. Dopomáhá tomu i výkon Rybové: "V pohádce hraju Vodní paní, která je velmi pozitivní a mateřská. Není ale člověk, a tak jí tento dar není dán," popsala svoji roli.

O Libušce Šafránkové

Pohádky miluje Linda Rybová odmala. "Myslím, že podstatně utvářely to, jaká jsem. Ovlivňovaly, jaká budu, až vyrostu, v co věřím a jaké ctím hodnoty. Přiznám se ale, že jsem milovník spíše klasických pohádkových příběhů než těch moderních. Podvodní svět se točil až jako poslední a abych věděla, na co kde reaguji, tak mi režisér pustil nějaké části a myslím, že se mu podařilo vytvořit něco, co mě opravdu zajímá a na co se těším, že se s rodinou o Vánocích podíváme," dodala.

Vodní svět byl hlavním motivem i pohádky, kterou Rybová považuje za jednu z nejlepších. "Můj život se hodně točil kolem Malé mořské víly. Je tam výrazné výtvarné zpracování podvodního království a hrají tam výtečné sestry Šafránkovy. Ta pohádka má velmi silný příběh, všechny postavy jsou tak pochopitelné. Divák sice na konci brečí, že to dopadlo, jak to dopadlo, ale zároveň si neumí představit jiný konec," vysvětluje Rybová.

A kdo je podle ní ideální princeznou českého filmu? "Miroslavu Šafránkovou mám v paměti hlavně kvůli Malé mořské víle. Byla v té roli výtečná. A její sestra Libuška je a navždy zůstane naší nejkrásnější princeznou. Jak pohádky Třetí princ a Princ a Večernice, tak Tři oříšky pro Popelku měly skvělé scénáře a výtvarně mě bavily. Jsou na pomezí filmu a pohádky, tedy mají silnou stránku dramatickou i poetickou."

Vánoce podle Lindy Rybové

"Na Vánoce se u nás vždy sejde celá rodina. Bývá nás kolem dvaceti. Nesmí chybět rybí polévka, kapr a bramborový salát. Na stole jsou šupiny pod talířem, jehličí složené do křížku. Úplná klasika," popisuje Linda Rybová.

Letošní Vánoce ale podle ní budou specifické. "Svět se hodně mění, asi nikdo na to není připravený. Asi není špatné poznat nějaké krize, ale přála bych si, aby se současná situace kolem nás v dobrém vyřešila," řekla.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články