Milovaná pohádka Anděl Páně 1 a 2: Zajímavosti z filmů o paličatém Petronelovi a vykutáleném Uriášovi

Milovaná pohádka Anděl Páně 1 a 2: Zajímavosti z filmů o paličatém Petronelovi a vykutáleném Uriášovi
Zdroj: Se souhlasem České televize
Anděl Petronel v podání Ivana Trojana v prvním díle Anděla Páně. Krásnou Dorotku si v prvním díle Anděla Páně zahrála Zuzana Kajnarová. O tu se ucházel Oldřich Navrátil, který hrál správce hradu hraběte Maxmiliána.Hrabě Maxmilián v podání Davida Švehlíka.+ 19 fotek+ 20 fotek

Anděl páně režiséra Jiřího Stracha je jednou z nejoblíbenějších vánočních pohádek současnosti. Fanoušci by rádi třetí díl, k čemuž se pro Lifee.cz Strach před časem vyjádřil: "Je potřeba se za to hodně modlit. Doporučuji to vašim čtenářkám, stačí Andělíčku, můj strážníčku, nemusí to být žádná hluboká teologie. A když to takhle budou všechny čtenářky dělat, třeba se stane, že tu trojku na křídlech vyneseme. Ale na druhé straně – kdyby nebyla, tak už máme dva hezké filmy, ne?"

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 23. 12. 2022 11:30

Anděl a čert v podání Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka lámali rekordy už v roce 2006, kdy měla pohádka premiéru na České televizi. Anděla Páně tehdy sledovalo 2 731 000 diváků a Vánoce bez něj si už nikdo ani neumí představit. Stal se klasikou jako Tři oříšky pro Popelku a dočkal se i druhého dílu, který se těší stejné oblibě jako jednička. 

Hrady, kde běhali Uriáš a Petronel v prvním díle

Pohádka se natáčela na několika místech České republiky. Jestlipak poznáváte hrad Kašperk, který byl v prvním díle sídlem hraběte Maxmiliána? Nádvoří bylo upraveno jen minimálně a filmaři si Kašperk vybrali proto, že jde o jeden z nejvýše položených hradů v Česku. Sněhu se ale i tak dočkali až na poslední chvíli, jak před lety prozradil Jiří Strach. 

Scény v komnatách se točily na veřejně dostupných místech na hradě Český Šternberk. V prvním díle pohádky můžete zahlédnout také Křivoklát, Špičák, Kašperské hory i Kvildu.

Místo, kde si Dorotka brala Maxmiliána, se nachází na kopci Mouřenec, půl kilometru jihozápadně od Annína v okrese Klatovy. Kostel sv. Mořice posloužil scénám ze šťastného rozuzlení prvního dílu oblíbené pohádky. 

Český Krumlov a Ledeč v druhém díle

Uličky Českého Krumlova jistě poznávají všichni, ale scény se natáčely také v Ledči nad Sázavou. Filmové kulisy zde zaplnily nejen horní, ale i dolní nádvoří, a dokonce zde vyrostl jeden umělý dům.

„Nechali jsme si v bastionu takové přístřešky, stavbičky vesnického charakteru,“ prozradil kastelán Luděk Šíma v rozhovoru pro Rozhlas.cz. Na malém dvorku stojí otevřený přístřešek a jakási kůlna, které na první pohled vypadají, jako by tam byly už dlouhá léta. „Tady se natáčela scéna, kdy chytili Anežku a věšeli ji na hák,“ dodal kastelán.

Výroba kulis a dekorací pro natáčení v Ledči trvala tři měsíce.

Natáčení prvního dílu odmítla Bohdalová

Jiří Strach nabídl v prvním díle malou roli Jiřině Bohdalové, která ji odmítla. To jí ovšem později mrzelo, a tak jí režisér slíbil, že pokud bude pokračování, obsadí ji. A jak řekl, tak se v roce 2016 v druhém díle stalo.

Zdeněk Troška pohádku kritizoval

Ne u všech se ovšem pohádka Anděl Páně setkala s tak vřelým přijetím. Režisér Zdeněk Troška, který také natočil několik pohádek, před lety v rozhovoru pro Blesk magazín uvedl: „Nechápu, jak tam Jirka Strach, režisér, který je věřící katolík, mohl nechat třeba scénu, kde si malý Ježíšek hraje v nebi s malým Jidáškem! Jidáš byl přece normální člověk – co by dělal v nebi? Nebo jak může oddávat čert v kostele? To jsou nesmysly, které jsou v tomto žánru za čárou. Jsem přesvědčen, že do pohádky nepatří."

Anděl Páně oženil Jiřího Stracha

Jiřímu Strachovi přineslo natáčení kromě dalšího věhlasu také životní lásku. Během filmování prvního dílu na Šumavě potkal svou budoucí manželku Magdalenu. Ta byla v té době spolumajitelkou penzionu, kde byl štáb ubytován. Za svědka šel Strachovi čert Uriáš, tedy Jiří Dvořák.

Česká televize odvysílá pohádku Anděl Páně na prvním programu 23. prosince ve 20.1o a Anděl Páně 2 pak 24. prosince ve 20.40.

Zdroje informací:

Rozhlas.cz

FDb.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články