Hrad Křivoklát: Točily se zde pohádky Sůl nad zlato a Dívka na koštěti. V lese prý řádil přízrak

Hrad Křivoklát: Točily se zde pohádky Sůl nad zlato a Dívka na koštěti. V lese prý řádil přízrak
Zdroj: Wikimedia Commons/Wector sector, CC BY-SA 4.0
První písemný záznam o hradu Křivoklát se datuje do roku 1100, kdy tam, dle kronikáře Kosmase, kníže Vladislav I. uvěznil svého bratrance Otu Černého.Hrad Křivoklát patří mezi nejstarší a nejvýznamnější sídla českých knížat a králů.Takto vypadal hrad Křivoklát ve středověku.V první polovině 19. století došlo k rozsáhlému požáru, který zničil prakticky celý hrad Křivoklát. Rekonstrukce trvala až do padesátých let 20. století.+ 4 fotky+ 5 fotek

Křivoklát je nejoblíbenější hrad českých tvůrců pohádek. Točily se na něm klasiky Honza málem králem, Jak se budí princezny, Sůl nad zlato a Dívka na koštěti. Minulost Křivoklátu ale pohádkové příběhy rozhodně nepřipomíná. Jaké se k němu vážou legendy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 12. 2021 09:00

Křivoklát patří mezi nejstarší a nejvýznamnější středověké hrady. Od roku 1965 je chráněn jako kulturní památka. V roce 1989 byl zapsán na seznam národních kulturních památek. Kromě českých pohádek se na něm natáčela také fantasy podívaná Kletba bratří Grimmů.

Pozor na Dýmu

Podle pověstí strašil v lesích okolo hradu Křivoklát přízrak zvaný Dýma. Prý neváhal roztrhat všechny lidi, kteří měli něco společného s podzemím, čili horníky, uhlíře anebo hledače pokladů. Vše, co se nacházelo pod zemí, totiž považoval za svůj majetek. Měl se zjevovat v různých podobách, třeba jako zářící hvězdička, třepotající se plamínek, ohnivá koza nebo ovce.

Pokud měl člověk “štěstí” a Dýma jej neroztrhal, vrátil se po několika dnech domů, dezorientovaný a zraněný. Entita jej totiž svým hypnotizujícím světýlkem provedla po všech možných tmavých koutech a trnitých houštinách. Přesto ale na Dýmu šlo vyzrát. Když se lidé vydali do lesa v sudém počtu, nezaútočil.

Loupežník Babinský na Křivoklátě

Povídá se, že v lesích okolo Křivoklátu ukryl poklad slavný loupežník Babinský. Páni z hradu se to ovšem dozvěděli a zajali ho. Dělali si na jeho lup zálusk. Ač jej krutě mučili, zapíral. Nakonec si vymyslel, že jej ukryl pod třetím vrškem mezi Křivoklátem a Lány. Šlechta mu uvěřila a odjela ihned poklad hledat. Babinský toho hned využil a z hradu utekl.

Křivoklát se ovšem nepotýkal pouze s Babinským, ale také s chamtivými Švédy. Ti ovšem, neznalí kraje, během cesty na hrad zabloudili. A tak se jedné staré babky zkomolenou češtinou zeptali, kudy se dostanou na ten Křivohnát. Stařenka popravdě odpověděla, že nic takového tam není. Vojákům tak nezbylo nic jiného, než odtáhnout pryč.

Křik mučených na Křivoklátě

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak přišla hradní věž Huderka ke svému neobvyklému jménu? V některých záznamech bychom našli, že se jí původně říkalo Úderka nebo Chuderka. A nesmíme rovněž zapomenout na Hulerku, což odkazovalo na osobu křivoklátského hejtmana Hulera. S Huderkou se ale pojí nejděsivější zkazka. Byla doba, kdy Křivoklát plnil hlavně roli mučírny. Věž dostala jméno po kapele, která v ní hrála, aby přehlušila křik mučených...

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Hrad Křivoklát 

Hradkřivoklát.eu: Pověsti a příběhy 

Hrad-křivoklát.cz: O hradu - pověsti 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články