Vildštejn, hrad s temným tajemstvím: V komíně našli zavražděnou hluchou ženu z rodu Trautenberků

Vildštejn, hrad s temným tajemstvím: V komíně našli zavražděnou hluchou ženu z rodu Trautenberků
Zdroj: Wikimedia Commons/Salim2, CC BY-SA 3.0
Počátky hradu Vildštejn sahají až do třináctého století. V průběhu let se v něm vystřídalo několik majitelů. Hrad Vildštejn je ráj pro všechny milovníky záhad. Kromě bílé paní se na něm má prohánět i poltergeist.V roce 1987 byly na hradě Vildštejn objeveny kosterní pozůstatky starší ženy. Zřejmě šlo o členku rodu Traunteberků...
...kterou měli místní, kvůli jejímu vzhledu a znalostem léčivých bylinek, považovat za čarodějnici a upíra. + 2 fotky+ 3 fotky

Hrad Vildštejn (Skalná), který se nachází se nedaleko Františkových lázní, je pro milovníky záhad skutečným ternem. Nejenže se v jeho areálu měla pohybovat bílá paní, ale řádí zde také poltergeist. Největší záhadou však zůstává hrůzný nález ostatků v hradním komíně, ke kterému došlo v roce 1987.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 07. 2021 14:00

Vildštejn leží na kamenném ostrohu nad potokem Sázek ve městě Skalná. Byl založen v první čtvrtině třináctého století jako ministeriální sídlo. Nyní představuje nejvíce zachovalý románský hrad v okolí Chebu. Proto je chráněn jako kulturní památka.

Děsivý nález na hradě Vildštejn

V šedesátých a sedmdesátých letech se prý na hradě Vildštejn začala zjevovat bílá paní. Její bledá postava se měla každé ráno objevovat v blízkosti zřícené zdi, která se nachází u vstupu do hradu. Proč se to dělo? Ve většině případů se tento přízrak snaží na něco upozornit. Že by vražda, anebo poprava? Možné to je...

V červnu roku 1987 totiž pan Zdeněk Buchtele objevil v komíně hradu lidské kosti. Ty následně předal do Národního muzea na provedení expertízy. Ukázalo se, že šlo o ženu ve věku padesáti až šedesáti let, jež žila v sedmnáctém nebo osmnáctém století. O koho šlo?

Upírka z rodu Trautenberků?

Z historických záznamů lze usoudit, že mohlo jít o jednu ženu z rodu Trautenberků, který hrad obýval v sedmnáctém a osmnáctém století. Prý byla hluchá a mimořádně ošklivá. Měla se však vyznat v různých bylinách, ze kterých pak dělala léčivé masti. Místní si samozřejmě mysleli, že jde o kouzla a čáry. Je tedy možné, že kosti patří právě jí. Zajímavé také je, že dle očitých svědků se po tomto nálezu přestala v areálu zjevovat bílá paní.

Nebohá žena nebyla zřejmě považována jen za čarodějnici, ale také za upíra. Její hrob byl totiž po nějaké době znovu otevřen a ostatky byly uloženy do kovové schránky. Navíc měla proraženou lebku (zřejmě hřebem). Oba tyto posmrtné zásahy ukazují na to, že se lidé báli, aby se nevrátila mezi živé.

Duch na hradě Vildštejn

Setkání s nadpřirozenem potvrdila i současná majitelka hradu Zuzana Pumrová. „Stalo se mi, že když jsem položila na stůl vyleštěnou skleničku, sjela k okraji a spadla na zem. Často mám pocit, že za mnou někdo je, že se na mě dívá,” řekla pro web idnes.cz.

Prý se také někdy v zavřené místnosti udělá najednou průvan a paní Pumrová koutkem oka zachytí na okamžik nějaký pohyb...

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Vildštejn

Aleš Česal: Tajemné stezky – Za skrytou krásou Chebska

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články