Pečená krkovice na hořčici, medu a černém pivu jako dělali v Prostřenu. Výborná a snadná na přípravu

Pečená krkovice na hořčici, medu a černém pivu jako dělali v Prostřenu. Výborná a snadná na přípravu
Zdroj: Freepik

Vepřová krkovice je na rozdíl od jiných mas krásně šťavnatá. Připravovat ji můžete různými způsoby. Jednou z možností je zkombinovat ji s hořčicí, medem, bylinkami a korunovat černým pivem. Tuhle úpravu jste také mohli vidět v jednom z březnových dílů TV pořadu Prostřeno.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 14. 04. 2021 10:30

Vepřová krkovička se rozplývá na jazyku, obzvlášť když ji obalíte do hořčice, voňavých bylinek, jako je rozmarýn, a zalijete pivem.

Tipy k receptu

Tenhle recept je zajímavý právě díky kombinaci s pivem, které pokrmu dodá charakteristickou chuť. Ideální je využít vepřovou krkovičku, jídlo ale bude skvělé i s vepřovou kotletou. Až ji budete kupovat, vyberte si tu s kostí a s ní ji i připravujte, pokrm pak bude chutnější.

Součástí receptu je i hořčice. Když sáhnete po té dijonské, dostane jídlo ty správné grády. Z bylinek se skvěle hodí především oregano, tymián a rozmarýn. Pokud chcete zvýraznit jejich vůni, potřete maso hořčično-medovo-bylinkovou směsí a nechte alespoň hodinu až dvě marinovat. Někdo k tomuto receptu přidává i pokrájené žampiony.

Jako přílohu můžete využít brambory na jakýkoliv způsob – od vařených přes kaši, ale obzvláště skvělé jsou opečené s bylinkami. Oloupané (nebo neloupané nové) brambory nakrájíme na měsíčky. Osolíme, opepříme a posypeme čerstvě nasekaným rozmarýnem. Pečeme zhruba na 180 °C asi 30–40 minut.

Recept na vepřovou krkovici s medem, hořčicí a bylinkami se nedávno objevil i v pořadu o vaření Prostřeno.

Vepřová krkovice na hořčici, medu a černém pivu

Na 4 porce budeme potřebovat: 4 plátky vepřové krkovice, větší cibuli, 4 větší stroužky česneku, 2–3 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce medu, 2 lžíce bylinek (oregano, tymián, rozmarýn), 250 ml černého piva, lžíci oleje, mletý pepř, sůl.

Příprava: Troubu nastavíme na 200 °C. Pak smícháme hořčici s medem, vše zalijeme olejem a přidáme nasekané bylinky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek posekáme nadrobno. Vezmeme pekáček a na dno dáme cibuli s česnekem. Vepřové maso jemně naklepeme, osolíme, vložíme do pekáčku, potřeme hořčično-medovou směsí a dostatečně opepříme. Na dno nalijeme trochu piva. Maso nesmí plavat.

Pečení masa: Přiklopíme pokličkou a dáme do rozpálené trouby. Podle potřeby podléváme a zhruba po 15–20 minutách obrátíme, aby se chuť masa promísila s výpekem. Zhruba po 45 minutách maso odkryjeme a dalších cca 20 minut opékáme, aby získalo tu správnou barvu. V případě potřeby ještě můžeme polévat výpekem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články