Televizní soutěž Stopa Xapatanu: Co má společného s Pevností Boyard a kdo byl Profesor Gregor a Jacques Antoine

Stopa Xapatanu
Zdroj: YouTube
Stopa Xapatanu se dočkala pouze dvaceti epizod.Soutěž vytvořil Jacques Antoine, který vymyslel i velmi oblíbený pořad Pevnost Boyard.Přestože patří Xapatan k nezapomenutelným televizním soutěžím, u diváků neuspěl. V pořadu se objevila i řada známých osobností.+ 2 fotky+ 3 fotky

Dobrodružná a výpravná soutěž Stopa Xapatanu se dočkala pouze dvaceti dílů, přičemž ten první byl odvysílán v roce 1992. Duchovním otcem celého projektu byl Jacques Antoine, který vymyslel i mnohem úspěšnější podívanou, Pevnost Boyard. Připomeňme si, o co v této soutěži šlo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 05. 2020 08:30

V Mexiku se nachází jedna vzácná soška, po které touží profesor Gregory. Dokonce je za ni ochoten zaplatit hotové jmění. Jenomže je nutné se nejdříve vypořádat s místními bohy, kteří tento artefakt zuřivě chrání. Soutěžící tak musí prokázat nejen týmového ducha, ale také sílu, odvahu a důvtip, neboť ve finále už každý bojuje pouze sám za sebe.

Jacques Antoine

Producent Jacques Antoine vytvořil mezi lety 1950 a 1990 přes sto padesát televizních pořadů a rozhlasových her. Českým divákům je samozřejmě nejvíce povědomá Pevnost Boyard a Stopa Xapatanu, avšak to není úplný výčet jeho soutěžních programů. Podílel se také na formátech Treasure Hunt, Interceptor a The Crystal Maze, které ale nebyly, bohužel, u nás nikdy vysílané.

Antoine zemřel 14. září 2012 na srdeční zástavu. Francouzský moderátor Boyardu, Olivier Minne, se vyjádřil, že odešel skutečný otec pevnosti. Ředitel Francouzské televize, Rémy Pflimlin o něm zase hovořil, jako o legendárním členovi skupiny tvůrců úplně prvních televizních her, který byl ze všech nejpokrokovější.

Osazenstvo soutěže

Profesor Gregory – vyhlašovatel soutěže, který zároveň rozhodoval o výši odměny, a to v závislosti na tom, zda byla soška přinesena v pořádku, nebo poškozená, či šlo o zcela jiný artefakt.

Průvodkyně – ta měla za úkol soutěžící přepravovat k daným úkolům. Rovněž je poučovala a povzbuzovala.

Strážci hory – maskovaní nepřátelé. Jejich úkolem bylo účinkujícím zkomplikovat cestu do jeskyně. Soutěžící se s nimi museli potýkat v kontaktním boji.

Jezdci – velmi dobře ovládali práci s lasem. Snažili se účinkujícího znehybnit, aby mu mohly Amazonky, se kterými spolupracovali, vzít pouzdro s výstrojí, jež byla zapotřebí pro zpáteční cestu z hory. Největší výzvou byl takzvaný Černý jezdec, který se ale dal obejít až čtyřmi alternativními cestami.

Amazonky – ženy se škraboškami. Napomáhaly strážcům a jezdcům v ochraně jeskyně.

Pravidla

Zpáteční cestu k vlaku může absolvovat pouze kandidátka (jediná žena mezi soutěžícími) a vítězný kandidát, který vzešel ze sedmičlenného mužského týmu.

Vše závisí na pouzdru s výstrojí. Bez něj se nikdo nedostane zpět lanovkou dolů z hory.

Soutěž není jen o fyzické zdatnosti, ale také o důvtipu. Logické uvažování je zapotřebí minimálně k rozluštění tajenky z pergamenu.

Celá soutěž trvá 75 minut. Na vlakovou zastávku je potřeba dostat se včas, pokud ne, profesor odjede a sošku koupí jeho asistent, ale za podstatně nižší cenu.

Věděli jste, že...

Autorem hudby k soutěži Po stopách Xapatanu byl Paul Koulak, který rovněž vytvořil ústřední melodii pro pořad Klíče k pevnosti Boyard.

Sledovanost jednotlivých dílů se pohybovala mezi čtyřmi a pěti miliony diváků. Stanice Antenne 2 to vyhodnotila jako propadák a soutěž po dvaceti epizodách ukončila.

V soutěži se objevilo mnoho celebrit. Nejznámější byl francouzský moderátor George Beller, jenž se pravidelně ujímal uvádění pořadu Hry bez hranic.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE A ZAVZPOMÍNEJTE NA SOUTĚŽ STOPA XAPATANU:

 

Zdroj textu: radiotv.cz, wikipedie, YouTube, geocaching.com

Zdroj fotek: YouTube

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články