Pracny, kterým se říká také medvědí tlapky, neodmyslitelně patří k Vánocům. Připravte si je v předstihu, protože když se pár dní rozleží, chutě se krásně spojí.
Podle kulinářského webu Toprecepty.cz mají pracny různé názvy - pracky, pracičky, medvědí tlapky. Jde o křehké cukroví pečené ve formičkách, které se po vyklopení a zchladnutí pocukruje nebo obalí v moučkovém cukru s vanilkou.
Jak upéct pracny
Do tohoto báječného vánočního cukroví můžete použít voňavé koření - směs mleté skořice a hřebíčku. Ale hřebíček lze vynechat. Stejně tak pro alergiky můžete udělat verzi bez ořechů. Nahradíte je nasucho opraženými a namletými ovesnými vločkami. Na tento recept budete potřebovat:
- 240 g hladké mouky
- 190 g másla
- 120 g cukru moučka
- trocha skořice
- kůra z 1/2 citronu
- 90 g mletých ořechů
- 10 g kakaa
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici alespoň 30 minut ztuhnout. Z odleželého těsta odkrajujeme stejně velké kousky, z každého uděláme kuličku, kterou zlehka obalíme v mouce a vtláčíme do suchých formiček.
Pracny pečeme v rozehřáté troubě asi 10 minut. Po upečení ještě horké vyklopíme tak, že klepneme hranou formičky o desku a krásně vypadnou. Ještě teplé obalíme ve směsi práškového a vanilkového cukru. V chladu vám pracny vydrží i dva týdny. Ale patrně se snědí rychleji.
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Medvědí tlapky, Dokonalé pracny: Deset odpovědí na nejčastější otázky poradí, jak pracny upéct, vyklopit z formiček, plnit a obalovat