Vánoční cukroví našich babiček: Upečte si pracny vonící mletou skořicí a hřebíčkem

Pracny, kterým se říká také medvědí tlapky, neodmyslitelně patří k Vánocům. Připravte si je v předstihu, protože když se pár dní rozleží, chutě se krásně spojí.

Jana Jánská
Jana Jánská 13. 12. 2024 14:00

Podle kulinářského webu Toprecepty.cz mají pracny různé názvy - pracky, pracičky, medvědí tlapky. Jde o křehké cukroví pečené ve formičkách, které se po vyklopení a zchladnutí pocukruje nebo obalí v moučkovém cukru s vanilkou.

Jak upéct pracny

Do tohoto báječného vánočního cukroví můžete použít voňavé koření - směs mleté skořice a hřebíčku. Ale hřebíček lze vynechat. Stejně tak pro alergiky můžete udělat verzi bez ořechů. Nahradíte je nasucho opraženými a namletými ovesnými vločkami. Na tento recept budete potřebovat:

  • 240 g hladké mouky
  • 190 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • trocha skořice
  • kůra z 1/2 citronu
  • 90 g mletých ořechů
  • 10 g kakaa

Troubu předehřejeme na 180 °C. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici alespoň 30 minut ztuhnout. Z odleželého těsta odkrajujeme stejně velké kousky, z každého uděláme kuličku, kterou zlehka obalíme v mouce a vtláčíme do suchých formiček.

Pracny pečeme v rozehřáté troubě asi 10 minut. Po upečení ještě horké vyklopíme tak, že klepneme hranou formičky o desku a krásně vypadnou. Ještě teplé obalíme ve směsi práškového a vanilkového cukru. V chladu vám pracny vydrží i dva týdny. Ale patrně se snědí rychleji.

Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Medvědí tlapky, Dokonalé pracny: Deset odpovědí na nejčastější otázky poradí, jak pracny upéct, vyklopit z formiček, plnit a obalovat

Související články

Další články