Vyzkoušeli jsme recept na cukroví z první republiky: Hrozinkové měsíčky podle Sandtnerové jsou božské

Cukroví, Vánoce 2024
Zdroj: Klára Wimmerová/Lifee
Ingrediencí, které budete na Hrozinkové měsíčky potřebovat, není mnoho. Trocha mouky, mleté (předem oloupané) mandle, mletý cukr, dva žloutky, citron, hrozinky, skořice a hřebíček. Původní recept Marie Janků-Sandtnerové se zcela obejde bez kypřicího prášku.Po zpracování všech surovin vytvoříte kompaktní těsto, které se mírně lepí. Nepřidávejte mouku, je to zbytečné. Těsto dejte vychladit do lednice, než s ním budete pracovat. Není potřeba, aby tam odpočívalo dlouho, můžete začít pracovat v podstatě za pár minut.Na vále těsto lehce podsypávejte moukou, aby se k desce nepřilepilo. Pracuje se s ním velmi dobře. Měsíčky vykrajuji pomocí kolečka, vy samozřejmě můžete použít formičku, která už tvar měsíčku má, nebo můžete zkusit jakýkoli jiný tvar.Detail při vykrajování těsta. Těsto nezapomeňte podsypat.+ 7 fotek+ 8 fotek

Recept na výtečné Hrozinkové měsíčky přinesla do rodiny editorky Kláry její kmotra spolu s prvorepublikovou kuchařkou od Marie Janků-Sandtnerové, kterou Kláře věnovala. To ještě netušila, o jaký poklad se jedná. Recepty z této kuchařky jsou jedinečné a řadí se k nim i recept na pikantní vánoční cukroví, se kterým vás chceme seznámit.

Klára Wimmerová
Klára Wimmerová 05. 12. 2024 09:00

O Vánocích nesmí na naší sváteční tabuli chybět vánoční cukroví stejně jako v jiných rodinách. Pečeme klasické druhy, všechny podle receptu babičky, ale najde se i pár receptů odjinud. Jedním z nich je původní recept z Klasické české kuchařky autorky Marie Janků-Sandtnerové. Tato kuchařka poprvé u nás vyšla ve 20. letech 20. století, já jsem ji dostala jako dárek od své kmotry, která tvrdila, že bez Sandnerky se žádná hospodyňka neobejde. A dnes, po více než dvaceti letech, můžu její slova jen potvrdit, protože díky Sandtnerce se mi už mnohokrát podařilo hosty u stolu potěšit.

Hrozinkové měsíčky podle Marie Janků-Sandtnerové

Recept na Hrozinkové měsíčky jsem si oblíbila díky kmotře, která je pravidelně pekla, a mně podobný typ cukroví v našem domácím top výběru vánočního cukroví chyběl. Znáte to, všechno je "na jedno brdo", nic nevyčnívá. To ale není případ hrozinkových měsíčků. Do těsta se totiž přidává skořice, citronová kůra a hlavně hřebíček, který tomuto cukroví propůjčuje unikátní chuť a vůni. Ta vás bude provázet po celou dobu, kdy budete toto cukroví připravovat.

Co budete potřebovat na těsto:

5 dkg hladké mouky, kůra z 1 citronu, 14 dkg moučkového cukru, 14 dkg jemně mletých loupaných mandlí, špetka mletého hřebíčku, špetka skořice, 7 dkg rozinek usekaných na kašičku, 2 žloutky

Na polevu:

12 dkg moučkového cukru, 1 lžička horké vody, citronová šťáva dle potřeby (zhruba z 1 citronu)

Postup:

Do prosáté mouky přidejte citronovou kůru, prosátý cukr, mandle, kašičku z rozinek, hřebíček a skořici. Těsto spojíme žloutky a dobře zpracujeme. Potom je na pomoučeném vále vyválíme na placku cca 1/4 cm silnou, formičkou vykrájíme půlměsíčky, složíme na pečicím papírem vyložený plech a v mírně vyhřáté troubě upečeme do bleděrůžova. Upečené, ještě teplé necháme na plechu a rozetřeme na ně kulatým nožem citronovou polevu, a když oschne, složíme půlměsíčky na mísu. Dají se dlouho uchovat.

Žádný učený z nebe nespadl aneb úskalí receptu

Zkušená kuchařka zřejmě nebude mít problém podle výše citovaného receptu měsíčky upéct, já mám ale pár rad k dobru pro ty, kteří třeba tolik zkušeností s pečením cukroví nemají, anebo prostě pro všechny, kdo budou tento recept zkoušet poprvé. Zastavím se u hřebíčku a u rozinek.

Hřebíček je nejenom unikátní přísadou, ale i velkou výzvou. Do těsta musíte totiž přidat hřebíček namletý na prášek. Mně se ho nikdy nepodařilo sehnat hřebíček mletý, kupuji v pytlíku celý a každý rok zkouším jinou metodu, jak ho co namlet nebo nadrtit na co nejjemnější kousky. Zatím se mi nejvíc osvědčil klasický hmoždíř. Letos jsem se rozhodla vyzkoušet elektrický mlýnek na zrnkovou kávu. Měla jsem trochu strach, abych si mlýnek nezničila, ale hřebíček byl rozemletý celkem úspěšně. Do těsta jej potom sypu ještě přes husté sítko, aby v těstě nebyly větší tvrdé kousky.

V receptu také zazní, že hrozinky musí být "usekané na kašičku". Dlouho jsem pilovala ideální postup, jak kašičky dosáhnout, a v podstatě jsem se ještě nedobrala úspěšného konce. Čemu se rozhodně nevyhnete je, že musíte rozinky předem namočit, jinak s nimi "nepohnete". Máčím je v rumu, alespoň hodinu předem. Pak je nechám okapat a oschnout a širokým nožem je sekám tak dlouho, dokud nejsou usekané téměř na tu kýženou "kašičku". Zkoušela jsem i tyčový mixér, ale rozinky se na něj šíleně lepily. Otestovaný mám i mlýnek na ořechy, bohužel s podobnou zkušeností - rozinky vnitřek strojku obalily a byl problém je z něj dostat. Takže zpátky ke klasickému prkýnku a noži, nic lepšího jsem zatím nevymyslela.

Důležité rady k pečení a uchovávání

Nakonec ještě přidám pár tipů k pečení. Mám klasickou horkovzdušnou troubu, u tohoto receptu ji nastavím na 150 stupňů. Doba pečení se může lišit podle toho, jak výkonná vaše trouba je, já peču měsíčky cca 10 minut, ale rozhodně radím troubu průběžně pohledem kontrolovat a případně vytáhnout měsíčky dříve. Nelekejte se, že budou k papíru přilepené, a nepokoušejte se je hned odlepit, mohli byste je rozlámat. Naopak využijte toho, že měsíčky drží na místě, snáze se tak totiž na ně roztírá poleva. Až poleva z cukru a citronové šťávy zaschne, potom měsíčky dokonale ztuhnou a půjdou od pečicího papíru snadno oddělit.

Měsíčky skladuji v plechové krabici ve spíži, jednotlivé vrstvy prokládám pečicím papírem, abych neponičila citronovou polevu. Vydrží opravdu velmi dlouho, s klidem je tedy můžete péct už na začátku adventu jako první spolu s perníčky. Věřím, že vaši sváteční tabuli zpestří toto nápadité cukroví s dlouhou historií stejně jako u nás doma.

Na postupové fotky s popiskami se můžete podívat v přiložené galerii.

Petra Černocká dceru Báru v osmnácti vystěhovala a byl to nejlepší nápad: Pochopila jsem, že musí z domu

Petra Černocká dceru Báru v osmnácti vystěhovala a byl to nejlepší nápad: Pochopila jsem, že musí z domu

Související články

Další články