Cukroví ze zbylých bílků: Mandlové lupínky zvládne každá hospodyňka a k duhu přijdou i po svátcích

Vánoční cukroví 2023: Recept na nejlepší mandlové lupínky ze zbylých bílků, které chutnají i po svátcích
Zdroj: Freepik

Vánoce jsou tady. Téměř vše je nachystáno, kuchyně se blýská, stejně jako obývák, ale při pohledu na bílky, které vám zůstaly z předchozího pečení, je vám trochu úzko. Co s nimi? Zpracujte je do mandlových lupínků. Pochutnáte si na nich i po svátcích.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 23. 12. 2023 14:00

Kdo by to neznal? Recepty na vánoční cukroví obvykle vyžadují několik žloutků, takže bílky, které obsahují asi 40 druhů bílkovin, vitamin B, vápník, hořčík, draslík, sodík či fosfor, zůstávají nevyužité.

Samozřejmě, že se hodí k přípravě pusinek, které mohou plnit funkci ozdob na stromeček, ale díky nim přece jen ještě stihnete vykouzlit cukroví na poslední chvíli. Mandlové chlebíčky (lupínky či suchárky, chcete-li), jsou ideální pro ty, co nestíhají nebo nemají moc zkušeností.

Jak správně našlehat sníh z bílků

V bílcích, které by měly být studené, se nesmí nacházet ani kapka žloutku, jinak ze směsi tuhý sníh nikdy nevyšleháte. Zapovězené jsou i mastné nádoby a metly, pracujte s těmi čistými a suchými.

Pro našlehání většího objemu si můžete pomoci špetkou soli. Zároveň se držte pravidla Nepřešlehat! Jakmile je při šlehání sníh hustý, lesklý a po vytáhnutí metly se za ní zvednou špičky, které se pomalu ohýbají zpět, máte skoro hotovo. Tak honem, honem, čas běží!

Recept na mandlové lupínky

Na 2 dávky mandlových lupínků budete potřebovat:

  • 6 bílků
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g hladké prosáté mouky
  • 150 g mandlí, lískových či vlašských ořechů

Jak na to? Z bílků a cukru ušlehejte tuhý sníh (začněte pomalým výkonem, pak zvyšte rychlost na střední a v závěru na nejvyšší), do něj lehce vmíchejte prosátou mouku a mandle nebo ořechy. Troubu rozehřejte na 160 °C a v mezičase vyložte formu na srnčí hřbet pečicím papírem. Stejnoměrně rozetřete připravený sníh a pečte do zrůžovění, což trvá cca 30-40 minut.

Mandlové lupínky nechte do druhého dne vychladnout, poté rozehřejte troubu na 180 °C, stáhněte papír, z bloku nakrájejte tenké lupínky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem (těsně vedle sebe) a pečte do zčervenání okrajů (cca 5 minut).

Pokud mandlové suchárky nestihnete sníst, skladujte je v uzavřené nádobě, kde si uchovají svou křupavost. Jelikož se jedná o velmi trvanlivé pečivo, udělá radost nejen po svátcích.

Pakliže už na cukroví z bílků nemáte prostor, bílky nechte v lednici, tam v uzavíratelné nádobě vydrží asi týden, v mrazáku až rok. Rozmrazit je pak nechte v chladničce do druhého dne a použijte je jako čerstvé, třeba do bílkového chlebíčku nebo nadýchané omelety.

Tip redakce: Pokud chcete vyzkoušet ještě jiné bílkové cukroví, pomoci vám může následující videorecept.


Související články

Další články