Jak připravit rýži, aby se neslepila nebo nerozvařila? Správný postup jako od šéfkuchaře

Jak připravit rýži, aby se neslepila nebo nerozvařila? Správný postup jako od šéfkuchaře
Zdroj: Pixabay.com

Přichystat nerozvařenou a hezky sypkou rýži se může na první pohled jevit jako oříšek. Přitom nejde o žádný složitý úkon. S námi budete mít všechna pravidla přípravy v malíčku.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 19. 02. 2021 10:00

Prozradíme vám, kterou rýži vybrat jako přílohu k masu a ze které vykouzlíte rizoto či sushi jako od profesionála. Nechybí ani tipy, jak rýži správně uvařit.

Druhy rýže a k čemu se hodí

Kulatozrnná rýže – příkladem je Arborio nebo Carnarolli. Její zrna jsou kulatá a krátká. Dobře nasávají vodu. Když jsou zhruba za 20 minut uvařená, využijete je na rizoto, případně kaši. Jejich dominantní vlastností je totiž kašovitá struktura a pevný střed.

Jasmínová rýže vyniká dlouhými a velkými zrny, která se mohou pochlubit typickou vůní. Jsou uvařená poměrně rychle, za necelých 20 minut. Využívají se u omáček, mají lepivější konzistenci. Jasmínová rýže je také vhodná na přípravu sushi.

Basmati rýže je dlouhá a neloupaná. Po krátkém uvaření (10 minut) nelepí, je sypká. Typická je svou jemně oříškovou vůní. Hodí se jako příloha k masu či zelenině.

Černá rýže dříve bývala vzácná. Kromě neobvyklé barvy se liší vyšší cenou. Hodí se k prakticky jakémukoliv jídlu. K rybě i dalším pokrmům. Často se namáčí den předem. Vaří se zhruba 35 minut.

Červená rýže je neloupaná a tvrdší, plná vitaminů a minerálních látek. Využít ji můžete samotnou, ale často se kombinuje s jasmínovou rýží pro vizuální i chuťový kontrast. Hodí se k plodům moře, tučným rybám, omáčkám i jako zavářka do polévky. Vaří se zhruba půl hodiny.

Hnědá rýže je také známá jako rýže natural (přírodní). I tato neloupaná rýže je plná cenných látek a je pevnější na skus. Vaří se zhruba 20 minut. Vhodná je do salátů i jako příloha.

Setkat se můžete i s rýží parboiled. Ta je upravena tak, aby se při vaření nelepila a zároveň nepřicházela o důležité vitaminy a minerální látky. Doba vaření je kratší než u rýže natural. Stejně jako dlouhozrnná rýže se hodí prakticky ke všemu.

V čem rýži uvařit

Pro přípravu rýže si můžete vzít na pomoc rýžovar, dobře poslouží ale také obyčejný hrnec. Tedy konkrétně mělký hrnec se širokým dnem, které dobře vodí teplo. Díky tomu nedojde k připálení rýže.

Správný poměr vody a rýže

Sice každý z nás jí jinak velké porce, ale obecně se uvádí spotřeba 80 g rýže na dospělou osobu. Když si toto množství odměříme, vody bychom měli dolít 1,5krát tolik. Na jeden hrnek rýže tedy připadne 1,5 hrnku vody.

Jak správně uvařit rýži

Velmi důležité je před vařením rýži důkladně propláchnout, aby se odstranily látky využívané proti škůdcům. Doporučuje se dvakrát až třikrát. Pokud chcete zkrátit dobu varu, dejte rýži na dvě až tři hodiny namočit a poté vodu slijte.

Rýži můžete připravit tak, že v suchém hrnci rozehřejete olej a na něj rýži nasypete. Když se začne pražit – bude skákat a začne vonět, přilijte pomalu vodu, přidejte půl lžičky soli a zamíchejte. Přikryjte pokličkou, ztlumte plamen a nechte dusit. Po uplynutí požadované doby sundejte pokličku a zkontrolujte stav rýže, případně vypněte. Pokud zbude voda, vylijte ji.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články