Kapustové závitky: S těmito ingrediencemi budou šťavnaté a voňavé

Kapustové závitky: S těmito ingrediencemi budou šťavnaté a voňavé
Zdroj: Freepik.com

Kapusta je další možností, jak si zpestřit jídelníček. Když z ní připravíte závitky a zalijete je rajskou omáčkou, dostanete ji i do těch, kteří o zelenině ani nechtějí slyšet. Kapustové závitky z našeho receptu jsou krásně šťavnaté a voňavé.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 13. 02. 2021 10:00

Kapusty je hned několik druhů. V našem receptu využíváme hlávkovou kapustu. Kromě jiného je plná vitaminů skupiny B a řady minerálních látek. Aby se s ní dobře pracovalo a také aby byla upravena šetrně, se doporučuje blanšírovat.

Tipy na kapustové závitky

Do kapustových závitků je nejlepší použít polovinu mletého hovězího a polovinu vepřového masa. Zajímavou chuť dodá nejen oregano, ale také nastrouhaný parmezán. Po blanšírování je třeba z kapusty vyříznout silný stvol, ale jinak kapustu nepotrhat. Díky tepelné úpravě se s kapustou bude pracovat lépe.

Místo rajského protlaku jde využít 400g plechovka drcených rajčat nebo krabička s pasírovanými rajčaty.

Kapustové závitky s mletým masem

Na 4 porce budeme potřebovat: 12 větších kapustových listů, 500 g mletého hovězího a vepřového masa, 110 g rýže, 2 lžíce parmezánu, rajčatový protlak, 1 střední cibuli, 1 vejce, 2 větší stroužky česneku, půl lžičky oregana, čerstvě namletý pepř, olej, sůl.

Příprava

Troubu předehřejeme na 180 °C. V hrnci vhodném do trouby (nebo v pekáčku) rozpálíme olej, zpěníme cibuli a stroužek česneku, vše pokrájené na kostičky. Když se rozvoní a změknou, přisypeme oregano, přidáme rajský protlak, přilijeme trochu vody (v případě drcených rajčat není třeba) a osolíme. Necháme mírně probublávat.

Omyjeme kapustové listy a blanšírujeme je tak, že jednotlivé listy strčíme do vařící vody a necháme je tam minutu až dvě, poté prudce zchladíme. Horkou vodu vylijeme a nahradíme studenou, ideálně s kostkami ledu. Velmi silné stvoly nožem vyřízneme. Uvaříme rýži, využijeme zhruba polovinu doporučovaného času.

V míse smícháme mleté maso, vejce, nadrcený stroužek česneku, parmezán a sůl. Přidáme nedovařenou rýži a vše promícháme. Na každý list nandáme dvě až tři lžíce směsi. Boční strany listů ohneme dovnitř a zarolujeme od stopky až ke špičce listu. Závitky dáme do hrnce spojem dolů, budou bez problémů držet pohromadě.

Pečení

Až bude vše v hrnci, přikryjeme alobalem a budeme péct zhruba 20 minut. Pak ho odstraníme a dopečeme, asi dalších 20 minut. Průběžně poléváme omáčkou. Hotové můžeme podávat s rýží.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články