Nadýchaný perník: Hrníčkovou metodu zvládne každý, poprvé se o ní psalo v roce 1896

Perník patří mezi velmi jednoduché a rychlé recepty. Lze jej připravit hrníčkovou metodou, proto se obejdete bez váhy. Výsledek je báječný a potřený marmeládou a politý čokoládou připomíná perníky, které nám kdysi pekly naše babičky.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 28. 10. 2022 18:00

Tento recept se připravuje snadno i díky použití hrníčkové metody, kterou můžete najít také pod názvem hrnková či hrnečková. Co to vlastně znamená a odkud pochází?

Co je hrnková metoda

Vysvětlení je v zásadě jednoduché - vezmete hrnek, nasypete nebo nalijete do něj požadované suroviny a nemusíte se trápit s vážením. Podle webu České nápady je hrníček v kuchyni univerzální pomocník a slouží nejen na sladké, ale i na slané recepty. Jde jen o co nejlepší využití času v dnešní hektické době.

Každá domácnost určitě disponuje mnoha různými hrníčky, které se v průběhu let objevily v kuchyni a už v ní zůstaly. Když se na ně zahledíte a nebudete je brát jenom jako nádobu na kávu, zjistíte, že se od sebe liší nejen tvarem a třeba barvou, ale také velikostí. Pokud budete u pečení používat hrnkovou metodu, držte se jednoho, ať máte suroviny ve stejném poměru. Ideální je začít suchými a sypkými věcmi, protože upatlaný hrníček by mohl zkreslovat objem použitých surovin

Zajímavé je, že hrnková metoda není nic nového. Slavná americká gastro odbornice Fannie Farmer vydala Kuchařku pro Bostonskou školu vaření již v roce 1896 a představila v ní koncept odměřování surovin pomocí lžičky a hrnku.

Jak připravit nejlepší čokoládovou polevu

Na nadýchaný hrnečkový perník patří také čokoládová poleva. Ideální jsou na ni takzvané čokoládové pecky, které obsahují minimálně 50 % kakaa, a cukrářské máslo. Slavný cukrář Josef Maršálek varuje před použitím klasického másla. Lepší je kokosový či olivový olej. „V žádném případě ne máslo, protože obsahuje vodu, ani 100% saturované hydrogenované tuky! Tím bychom čokoládu zničili," vysvětluje Maršálek pro Český rozhlas.

Postupů na výrobu polevy je samozřejmě víc a určitě se setkáte i s těmi, které sahají právě po klasickém másle. Pokud už k tomu dojde, použijte alespoň to nejkvalitnější. Existují také dva základní druhy polevy, jedna je křupavá, která se hodí na cukroví, druhá je měkká, krájecí a patří na měkké moučníky.

Právě tu použijeme na perník. Můžeme si ji připravit i zahřátím 250 ml smetany ke šlehání, pozor ale, nesmí se vařit. Pak smetanu odstavíme a nalámeme do ní 170 g čokolády, přidáme 2 lžíce kakaa a vymícháme dohladka. Poleva bude voňavá, chutná a půjde po zchladnutí dobře krájet.

Nejlepší nadýchaný hrnečkový perník

Hrnečkový způsob odměřování surovin můžeme použít i u nadýchaného perníku. Na tento recept budeme potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa

Ze všech surovin si v míse umícháme těsto, do kterého lze na obohacení chuti a struktury přidat nasekané ořechy. Těsto vylijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný hluboký plech, nebo na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme zhruba 20 minut při teplotě 170 °C. Hotový perník pomažeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou. Vrch také můžeme posypat kokosem. Ale perník je chutný i sám o sobě, takže se třeba ke kávě obejde také bez marmelády a čokolády.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Fannie Farmer

Toprecepty.cz: Nadýchaný hrnečkový perník

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články