Rychlý švestkový koláč: Hrnečková klasika našich babiček s máslovou drobenkou

Švestkový koláč podle našich babiček je nejen rychlý, ale tak chutný recept. Vedle samotných švestek je v něm důležitá také drobenka. Víte, jak připravit tu nejlepší?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 12. října 2022

Litý švestkový koláč je hrnečková klasika našich babiček. Těsto se díky své konzistenci krásně rozprostře na plechu. Šťavnatá náplň ze švestek mu dodává vláčnost a navrchu je křupavá a voňavá máslová drobenka.

Křehký tvarohový koláč s jahodami: Svěží dobrota s máslovým těstem a drobenkou
Mohlo by Vás zajímat:

Křehký tvarohový koláč s jahodami: Svěží dobrota s máslovým těstem a drobenkou

Dokonalá drobenka

Její příprava vypadá jednoduše, stačí promnout mouku, máslo a cukr. To je základní postup, kterým nemáte co zkazit. Obvykle se pracuje s poměrem 1:1:2. To znamená jeden díl másla, jeden díl cukru a dva díly polohrubé mouky. Drobence se říká i žmolenka, protože výsledek nesmí připomínat souvislé těsto, ale právě naopak. Měl by se rozsýpat na malé žmolky (drobečky).

Drobenku ale lze připravit i jinak. Rozpuštěné máslo vlijeme do cukru s moukou a dobře promícháme. Dáme vychladit a až pak použijeme na koláč. Zde hrozí, že se drobenka nebude drobit, což lze napravit dosypáním trošky mouky.

Božské kynuté koláče podle Josefa Maršálka: Klíčový je dostatek času a správný recept
Mohlo by Vás zajímat:

Božské kynuté koláče podle Josefa Maršálka: Klíčový je dostatek času a správný recept

Neobvyklé druhy drobenky

I když jsme u receptu na dokonalou drobenku zmiňovali polohrubou mouku, můžete sáhnout i po hladké nebo hrubé. Na kynuté koláče je prý nejlepší polohrubá mouka. A čím víc mouky použijete, tím víc bude drobenka po upečení křupavá. Toho lze docílit i přimícháním jednoho žloutku.

Ale to není všechno, část mouky můžete nahradit mletými ořechy a neztratí se v ní ani mletý mák, kakao, citronová kůra nebo vanilka. Klidně experimentujte s tím, co vám chutná.

Drobenkový koláč s pudinkem: Švestky jsou přírodním zázrakem na štíhlou linii
Mohlo by Vás zajímat:

Drobenkový koláč s pudinkem: Švestky jsou přírodním zázrakem na štíhlou linii

Jak na rychlý švestkový koláč

Spojení sezonního ovoce a umu našich babiček dalo vzniknout rychlému švestkovému koláči. Na tento recept budeme potřebovat:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru a 1 vanilkový cukr
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 hrnek mléka a 3/4 hrnku oleje
  • 1 vejce

Všechny suroviny na těsto vložíme do mísy a důkladně promícháme. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, nebo na plech, který jsme si vymazali tukem a vysypali moukou. Na těsto poklademe rozpůlené švestky, které zasypeme drobenkou.

Tu si vytvoříme z 3/4 hrnku polohrubé mouky, poloviny hrnku moučkového cukru a 70 gramů másla. Rychlý švestkový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180–190 °C po dobu cca 30 minut. Uvidíte, že bude pryč za kratší dobu, než strávil v troubě.

Cukrář Josef Maršálek o angažmá v královském paláci: Princ Philip byl gurmán, Alžbětě II. stačí levné sušenky
Mohlo by Vás zajímat:

Cukrář Josef Maršálek o angažmá v královském paláci: Princ Philip byl gurmán, Alžbětě II. stačí levné sušenky

Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Rychlý švestkový koláč
Zlin.rozhlas.cz: Odhalili jsme tajemství cukrářů. Na každý koláč používají jinou drobenku

Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz 

Dvojnásobná maminka Lucie Šafářová: Mateřství je náročnější než tenis. Třetí dítě už určitě nechci

Další články