Rychlý švestkový koláč: Hrnečková klasika našich babiček s máslovou drobenkou

Švestkový koláč podle našich babiček je nejen rychlý, ale tak chutný recept. Vedle samotných švestek je v něm důležitá také drobenka. Víte, jak připravit tu nejlepší?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 12. 10. 2022 17:00

Litý švestkový koláč je hrnečková klasika našich babiček. Těsto se díky své konzistenci krásně rozprostře na plechu. Šťavnatá náplň ze švestek mu dodává vláčnost a navrchu je křupavá a voňavá máslová drobenka.

Dokonalá drobenka

Její příprava vypadá jednoduše, stačí promnout mouku, máslo a cukr. To je základní postup, kterým nemáte co zkazit. Obvykle se pracuje s poměrem 1:1:2. To znamená jeden díl másla, jeden díl cukru a dva díly polohrubé mouky. Drobence se říká i žmolenka, protože výsledek nesmí připomínat souvislé těsto, ale právě naopak. Měl by se rozsýpat na malé žmolky (drobečky).

Drobenku ale lze připravit i jinak. Rozpuštěné máslo vlijeme do cukru s moukou a dobře promícháme. Dáme vychladit a až pak použijeme na koláč. Zde hrozí, že se drobenka nebude drobit, což lze napravit dosypáním trošky mouky.

Neobvyklé druhy drobenky

I když jsme u receptu na dokonalou drobenku zmiňovali polohrubou mouku, můžete sáhnout i po hladké nebo hrubé. Na kynuté koláče je prý nejlepší polohrubá mouka. A čím víc mouky použijete, tím víc bude drobenka po upečení křupavá. Toho lze docílit i přimícháním jednoho žloutku.

Ale to není všechno, část mouky můžete nahradit mletými ořechy a neztratí se v ní ani mletý mák, kakao, citronová kůra nebo vanilka. Klidně experimentujte s tím, co vám chutná.

Jak na rychlý švestkový koláč

Spojení sezonního ovoce a umu našich babiček dalo vzniknout rychlému švestkovému koláči. Na tento recept budeme potřebovat:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru a 1 vanilkový cukr
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 hrnek mléka a 3/4 hrnku oleje
  • 1 vejce

Všechny suroviny na těsto vložíme do mísy a důkladně promícháme. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, nebo na plech, který jsme si vymazali tukem a vysypali moukou. Na těsto poklademe rozpůlené švestky, které zasypeme drobenkou.

Tu si vytvoříme z 3/4 hrnku polohrubé mouky, poloviny hrnku moučkového cukru a 70 gramů másla. Rychlý švestkový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180–190 °C po dobu cca 30 minut. Uvidíte, že bude pryč za kratší dobu, než strávil v troubě.

Zdroje informací:

Toprecepty.cz: Rychlý švestkový koláč

Zlin.rozhlas.cz: Odhalili jsme tajemství cukrářů. Na každý koláč používají jinou drobenku

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz 

Související články

Další články