Drobenkový koláč s pudinkem: Švestky jsou přírodním zázrakem na štíhlou linii

Drobenkové koláče jsou nejen chutné, ale jejich přípravu zvládne i naprostý začátečník. Pokud do drobenkového koláče s pudinkem a švestkami přidáte i trochu skořice, kuchyni vám provoní podzim.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 5. října 2022

Recept na švestkový koláč sice obsahuje smetanový pudink, ale lze jej nahradit také tvarohem, díky kterému bude možná ještě lahodnější.

Švestkové knedlíky s mákem Suroviny: 600 g brambor vařených ve slupce 200 g hrubé mouky sůl 30 g másla 1 vejce asi 1 kg švestek 120 g mletého máku 120 g moučkového cukru 80 g rozpuštěného másla nebo sádla Postup: Brambory uvaříme nejlépe den předem. Oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, sůl, při pokojové teplotě změklé máslo a vejce. Zpracujeme hladké těsto. Podle potřeby přidáme mouku, event. dětskou krupičku. Těsto rozválíme na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájíme na malé čtverce (velikost záleží na velikosti švestek), vložíme švestku a dobře zabalíme. Vaříme v osolené vodě 5 minut, vyjmeme děrovanou naběračkou, vložíme na talíř, sypeme mákem smíchaným s cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem či sádlem.
Mohlo by Vás zajímat:

Sladké knedlíky, rozpeky, krkovička. Nejlepší pochoutky ze švestek

Tvaroh je plný vápníku a vitamínů

Tento mléčný výrobek má obvykle bílou barvu a smetanovou chuť. Vzniká srážením mléčné bílkoviny (kaseinu) a jde o sytou a zdravou potravinu. Tvaroh je známý především díky vysokému obsahu vápníku, což z něj dělá jídlo doporučované dětem i lidem trpícím osteoporózou. Kromě toho jsou v něm vitaminy A a E, draslík, měď nebo fosfor.

Někdy se říká, že tvaroh je těžce stravitelný. Magazín Kulturistika ale vysvětluje, že jde o pouhý mýtus. Pokud nemáte alergii na mléčnou bílkovinu, tráví se velmi snadno. Má také pozitivní vliv na trávicí trakt, neboť okyseluje obsah střev a ničí mikroby tvořící karcinogenní látky. Výroba tvrdého tvarohu se obejde bez termizace. Díky tomu je v něm zachovaná zdraví prospěšná mikroflóra.

Rychlá studená večeře: Jak na nejchutnější pomazánky ze sýra a tvarohu
Mohlo by Vás zajímat:

Rychlá studená večeře: Jak na nejchutnější pomazánky ze sýra a tvarohu

Švestky podporují hubnutí a energii

Toto ovoce roste na stromě jménem slivoň švestka, který pochází z Kavkazu a nejstarší pecky se našly už na vykopávkách z doby Římské říše. Plody se konzumují syrové, konzervované, sušené nebo tepelně upravené. A, samozřejmě, po zkvašení a destilaci také v tekutém stavu.

Podle stupně zralosti obsahují švestky 78-87 % vody. Najdeme v nich také sodík, vápník, draslík a vitamíny B1, B2 a C. Český rozhlas píše, že stimulují metabolismus, ale jsou dobré i pro nervy, mentální svěžest, vnitřní energii a odolnost proti stresu. Přestože obsahují dost cukru, na druhé straně je v nich hodně vlákniny a kyselina chlorogenová, která podporuje štíhlou linii.

Švestková hitparáda: Vyhrají letos buchty, koláč anebo dáte šanci nákypu?
Mohlo by Vás zajímat:

Švestková hitparáda: Vyhrají letos buchty, koláč anebo dáte šanci nákypu?

Švestkový drobenkový koláč s pudinkem

Konec léta a podzim si bez švestek asi ani neumíme představit. Hodí se jak na zdravé mlsání, tak na pečení. Zkuste si připravit třeba švestkový drobenkový koláč s pudinkem. Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 smetanový pudink
  • 2 lžíce cukru
  • 500 ml mléka
  • 500 g švestek (vypeckovaných)
  • 300 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 175 g másla
  • 1 lžička vanilkového aroma

Z prvních tří surovin si uvaříme pudink, který dáme bokem a necháme vystydnout. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Teď si smícháme mouku s cukrem a vanilkovým aroma. Do toho vložíme máslo a promneme rukou, až se vytvoří drobenka. Do ní můžete přidat i skořici, která koláč báječně provoní nádechem podzimu.

Pustíme troubu a necháme ji předehřát na 200 °C. Mezitím si připravíme dortovou formu. Na dno dáme pečící papír a strany pomažeme máslem. Přibližně dvě třetiny drobenky dáme do formy a umačkáme. Drobenka patří nejen na dno, ale i na strany formy. Teď do ní vylejeme pudink, rozetřeme a na vrch poklademe švestky slupkou dolů. Posypeme zbytkem drobenky a dáme péct do trouby zhruba na 40 minut.

Jablečný koláč našich babiček: Skořice mu dodá svěžest, vůni a antioxidanty
Mohlo by Vás zajímat:

Jablečný koláč našich babiček: Skořice mu dodá svěžest, vůni a antioxidanty

Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Wikipedia.org: Tvaroh, Slivoň švestka

Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Škola líčení: Vizážistka Diana Vitikačová radí, jak na rychlý denní make-up do školy či do práce

Další články