Jablečný koláč našich babiček: Skořice mu dodá svěžest, vůni a antioxidanty

Podle odborníků je letos úroda jablek nadprůměrná. Co nesníte a neuskladníte, můžete použít v kuchyni a připravit si koláč, jaký dělávaly naše babičky. Tvoří jej dva pláty křehkého máslového těsta, které jsou proložené vrstvou šťavnatých jablek s voňavou skořicí.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 23. 09. 2022 18:00

Podle Českého rozhlasu jsou jablka letos šťavnatá. „Úroda byla hodně závislá na počasí. Faktem je, že suché počasí tomu moc nepřispělo, ale dá se říct, že v současné době je úroda nadprůměrná,“ vysvětluje František Humpál, předseda Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu region Plzeň.

Jablko je plné vlákniny a vitamínů

Pokud bychom se podívali na ovoce podle obsahu vody jablko by bylo na nejvyšších příčkách. Obsahuje totiž přibližně 85 procent vody. Národní zdravotnický informační portál uvádí, že v jednom jablku je 50 až 70 kcal, což z něj dělá ideální nízkokalorické občerstvení.

V jablku najdeme také kyselinu listovou, vitamin C a pektin, rozpustnou formu vlákniny, která zajišťuje vysokou sytost a snadnou stravitelnost. Bonusem jsou snadno dostupné sacharidy (fruktóza a hroznový cukr), které rychle doplní energii.

Skořice podporuje trávení a obsahuje antioxidanty

K jablku se mimořádně dobře hodí skořice, která toto spojení nejen báječně osvěží, ale je i zdravá. Podporuje třeba trávení a chuť k jídlu. Poradí si s průjmem a nadýmáním. Skořice má také antibiotické účinky a používá se při kašli a nachlazení.

Za většinu těchto zdraví prospěšných účinků vděčí jedné látce - cinnamaldehydu. Ten navíc působí jako silný antioxidant. Podle webu iReceptar zpomaluje stárnutí organismu, zlepšuje kognitivní funkce a paměť. Pomáhá také s hubnutím. Pozor na skořici by si snad měli dávat jenom diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi.

Jablečný koláč našich babiček

Zkuste si připravte výborný jablečný koláč jako od babičky. Tvoří ho dva pláty křehkého máslového těsta, které jsou proložené vrstvou šťavnatých jablek s voňavou skořicí. K dokonalosti chybí už jen poprašek cukru. Na tento recept budeme potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce bílého vína (nebo mléka)
  • 1 prášek do pečiva

V misce smícháme všechny suroviny na těsto. Pokud by nešlo spojit, pomůže ještě troška vína navíc. Hotové těsto si potřebuje chvilku odpočinout v lednici. A zatím si můžeme připravit jablečnou náplň, na kterou budeme potřebovat:

  • 1 kg očištěných a nastrouhaných jablek
  • 1 vanilkový pudink
  • 100 g cukru krupice a špetka skořice

Jablka očistíme a nastrouháme na struhadle, šťávu necháváme. Nastrouhaná jablka smícháme s pudinkovým práškem, cukrem a špetkou skořice. Těsto přeložíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na dvě stejné části. Jednu polovinu těsta rozválíme na velikost plechu a pomocí válečku přeneseme na vymazaný plech tak, aby těsto bylo po okrajích plechu trochu zvednuté nahoru. Na těsto naložíme jablečnou náplň a druhou stranou lžíce nebo stěrkou uhladíme.

Vyválíme druhé těsto, pomocí válečku přeneseme a položíme na jablka. Přečnívající těsto na krajích ukrojíme. Vrch koláče propícháme vidličkou a pečeme na 180 °C. Troubu zkontrolujeme asi po 30 minutách. Koláč je hotový, když bude mít zlatavou barvu. Krájíme, až úplně vychladne. Na závěr ho ještě můžeme posypat moučkovým cukrem.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Skořice

Toprecepty.cz: Jablečný koláč našich babiček

Zdroj fotografie: se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články