Hubnutí s polévkou: Slepičí vývar nejen zahřeje, ale také zažene kila

Hubnutí s polévkou: Slepičí vývar nejen zahřeje, ale také zažene kila
Zdroj: Freepik
Základem hubnutí s polévkou je samozřejmě kuřecí nebo slepičí vývar, který obsahuje spoustu neškrobové zeleniny (brokolice, mrkev, květák).Vývar můžete dochutit různými přísadami. Třeba zázvor jej posune na vyšší úroveň.Jednou z oblíbených hubnoucích polévek je fazolová, která by se měla konzumovat dvakrát denně. Kromě fazolové polévky můžete jíst jakékoli rostlinné potraviny bez oleje (celá zrna, ovoce a zelenina). V průběhu této diety by se měly omezit kaloricky bohaté potraviny (sušené ovoce a ořechy).Zkusit můžete i 7denní stravovací plán, který zahrnuje konzumaci polévky na bázi kuřecího nebo zeleninového vývaru, která obsahuje zelí a další zeleninu s nízkým obsahem sacharidů.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jak nejlépe zhubnout je otázka, která se řeší zejména na začátku roku. Podle magazínu Healthline dovedou divy na váze polévky. Zkusili jste někdy zeštíhlit s jejich pomocí? V chladném počasí navíc i hezky zahřejí.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 12. 01. 2022 15:00

Vánoce jsou dávno pryč, ale na váze to není znát? Zkuste do jídelníčku zařadit polévky na úkor jiných druhů jídel. Jde o krátkodobou dietu, která obecně trvá 7 dní, někdy ale i 10 až 14. Pokud v průběhu této doby budete upřednostňovat polévky, na váze se to rychle projeví. Mělo by dojít ke zhubnutí 4,5 až 9 kilogramů.

Polévkové diety

Magazín Healthline píše, že neexistuje jedna univerzální polévková dieta, ale je jich hned několik. Některé stojí pouze na konzumaci polévky po celou dobu trvání, jiné mají také seznam povolených potravin, byť trochu omezený. Společnou ale mají jednu věc - snahu o rychlé zhubnutí. Zapomeňte ovšem na krémové polévky, protože mají vyšší obsah kalorií a tuku. Místo toho se doporučuje konzumovat polévky na bázi vývaru, které obsahují zeleninu a bílkoviny.

A proč vlastně polévky fungují tak dobře? Podle některých studií mají lidé, kteří pravidelně konzumují polévku, nižší index tělesné hmotnosti (BMI) a menší pravděpodobnost obezity ve srovnání s těmi, kteří polévku nejedí vůbec. Některé ze studií se zaměřily na dospělé lidi obecně, jiné zase specificky na japonské muže. Výsledkem je to, že polévky opravdu pomáhají hubnout, nebo udržovat zdravější BMI. Důvod ale není jasný. Je možné, že polévky zvyšují pocit plnosti a tím se snižuje počet přijatých kalorií. Je ale potřeba myslet na to, že stejně jako u jiných nízkokalorických diet je většina úbytku hmotnosti během 5–10 dnů pravděpodobně způsobena spíše ztrátou vody než tuku. A je možné, že po dietě znovu naberete váhu, kterou jste ztratili, pokud ovšem nepřejdete na dlouhodobý hubnoucí plán.

Hubnutí se slepičí polévkou

Patrně nejznámější polévkou z hubnoucího výběru je slepičí nebo kuřecí vývar. Pokud se rozhodnete pro tento druh diety, měla by to trvat 7 dní, v průběhu kterých budete konzumovat polévku ke každému jídlu, kromě snídaně. Ke snídani si dopřejte něco nízkokalorického jako je třeba odtučněné mléko a jogurt, nízkotučný sýr, celozrnné cereálie nebo chléb a čerstvé ovoce.

Po zbytek dne se doporučuje konzumovat časté a malé porce domácí slepičí polévky. Právě toto by mělo pomoct snížit chuť na jídlo a povzbudit pocity plnosti. Polévka má nízký obsah kalorií a sacharidů, protože je pouze z kuřete a spousty neškrobové zeleniny, včetně mrkve, brokolice nebo listové zeleniny. Doplnit ji můžeme česnekem a cibulí.

Zdroje informací:

Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: Frequency of soup intake is inversely associated with body mass index, waist circumference, and waist-to-hip ratio, but not with other metabolic risk factors in Japanese men

Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: Soup consumption is associated with a lower dietary energy density and a better diet quality in US adults

Healthline.com: Soup Diet Review: Do They Work for Weight Loss?

Toprecepty.cz: 10 nejlepších receptů na „zeštíhlující“ polévky: Najezte se, zahřejte se a zhubněte!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články