Jarda (42): Manželka si počítá každou kalorii. Kvůli tomu si naše dcera nesmí dát ani lentilky

Jarda (42): Manželka si počítá každou kalorii. Kvůli tomu si naše dcera nesmí dát ani lentilky
Zdroj: Freepik

Jarda nad počítáním kalorií, kterému propadla jeho manželka, nevěřícně kroutí hlavou. Lucie je věčná dietářka, jež nikdy není spokojená. Aktuálně jede v režimu kalorického deficitu. Všechno jídlo si poctivě zapisuje a skutečně shazuje kila. Jenže tím trpí celá rodina.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 10. 11. 2021 08:00

Já chápu, že vy ženy chcete být krásné, hubené a já nevím, co ještě. Jenže někdy to přeháníte. Jdete přes mrtvoly. Moje žena Lucie (38) se například rozhodla, že svým hubnutím zničí rodinu, včetně naší dcery Týny (7).

Manželka se neustále mučí novými dietami

O Lucii by se dalo říct, že je to věčná dietářka. Vždycky, když přijde na trh něco nového, je první, kdo to testuje. Už se u nás doma zkoušelo kdeco. Tukožroutská polévka, která se podle mého nedala jíst víc než jednou. Jen Lucie to zvládla přes týden. Když neshodila to, co potřebovala, přišla s další novinkou. Pila jen ovocné a zeleninové šťávy.

Vždycky něco zhubla, ale známý jojo-efekt na sebe nenechal dlouho čekat. Nejprve jsem její diety vnímal a měl přehled, co aktuálně drží. Po čase mě to přestalo bavit a ztratil jsem o to zájem. Já si udržuji stabilní váhu už několik let. Stačí mi k tomu vyvážený jídelníček, pravidelný pohyb a zdravý rozum.

Ten Lucie začíná postrádat. Nebýt té mediální masáže stran různých hubnoucích produktů, měla by Lucka klidnější spaní. Navíc teda nevím, co přesně řeší. Má navíc maximálně sedm kilo. Možná už není tak zpevněná jako kdysi, ale i tak si myslím, že na skoro čtyřicátnici vypadá dobře. Ona je samozřejmě jiného názoru, a proto se pořád mučí dietami.

Svým hubnutím otravuje celou rodinu

Teď si začala počítat kalorie. ,,Konečně jsem našla něco, co určitě funguje,“ jásala. ,,O co jde?“ předstíral jsem zájem. ,,O kalorický deficit. Zadávám si do tabulek jídlo, které sním. Je to přesně vypočítané podle mé váhy a výšky,“ jásala s očima upřenýma do telefonu. ,,Ukaž mi ten zázrak,“ nahlédl jsem. Viděl jsem jen kolečka s názvy makroživin. Bílkoviny, tuky a sacharidy.

,,A tohle ti jako pomůže, jo?“ divil jsem se. ,,Jasně. Vím, že moje tělo denně spálí přes 2000 kcal, takže podle toho budu přijímat správně zvolené potraviny,“ vysvětlila mi a já si přišel jako na hodině fyziky. ,,Když myslíš,“ utrousil jsem a dál tomu nevěnoval pozornost. Lucka se do toho pustila s vervou, kterou jsem u ní ještě neviděl. Poctivě si všechno zapisovala.

Když přišly první výsledky, byla spokojená. Jen s tím začala být dost otravná. A to především směrem k naší dceři. ,,Týno, nejez tu sušenku, víš kolik má kalorií?“ slyšel jsem z kuchyně. ,,Mami, ale já mám chuť,“ škemrala dcera. ,,To znamená, že jíš málo bílkovin, proto tě honí mlsná. Udělám ti tvaroh,“ prohlásila a Týna na mě jen zoufale pohlédla.

Zabavila dceři lentilky

S Lucií a její posedlostí si všechno zapisovat a počítat to bylo po čase nesnesitelné. Mně trhá jídlo od pusy. ,,Hamburger? Jsi normální? Ten má 300 kcal,“ zhrozila se. ,,Neboj, mám to pod kontrolou, odpoledne jdu na tenis,“ odbyl jsem ji a vzal si od ní bulku zpět. ,,Tak to jsi blázen, když si to jen tak dáš a nezajímá tě, že už jsi určitě překročil povolený příjem kalorií,“ zpražila mě.

,,Buď tak hodná a nech to na mně,“ reagoval jsem. Lucie si ale nedala říct. Dceři začala zakazovat skoro všechno sladké. Když si jednou odpoledne otevřela Týna lentilky, Lucie jí je vytrhla z ruky. ,,Tak na to zapomeň. To tě nenechám sníst,“ křikla na ni a hodila sladkost do koše. Lucie je hluchá a slepá vůči tomu, že to žene do extrémů. Začínám si říkat, jestli by neměla navštívit nějakého terapeuta.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články