10 potravin, díky kterým vás podle lékařů budou nemoci zdaleka obcházet

10 potravin, díky kterým vás podle lékařů budou nemoci zdaleka obcházet
Zdroj: Freepik
Mléko je zdrojem selenu a zinku. Jeden šálek poskytuje 11 %, respektive 7 % jejich doporučené denní dávky. Selen zlepšuje funkci imunitních buněk a nedostatek zinku zase narušuje funkci imunitního systému. Ten se naopak zlepšuje se zvyšujícím se příjmem zinku.Jogurt s živými kulturami má probiotické vlastnosti. Posiluje imunitní systém tak, že pomáhá tělu produkovat užitečné bakterie, které mohou bojovat se škodlivými bakteriemi. Je také zdrojem vitamínu D, který podporuje správné fungování imunitního systému.Kuřecí polévka má jednu zajímavou vlastnost - pomáhá vypořádat se rychleji s hleny. Díky jejich lehčímu "odchodu" se virus nebo bakterie tolik nemnoží a nemoc trvá kratší dobu.Zázvor patří mezi potraviny, které je možné použít jako přísadu do polévky, třeba i do kuřecího vývaru. Výtečně totiž pomáhá blokovat viry.+ 6 fotek+ 7 fotek

Magazín Eatthis, který se věnuje zdravé výživě, vybral ve spolupráci s lékaři desítku nejzdravějších potravin, které spolehlivě podpoří imunitní systém. Proto bychom si je měli dopřávat co nejčastěji.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 06. 11. 2021 15:00

Přestože žádné jídlo stoprocentně neochrání před nemocí, to, jak se stravujeme, hraje významnou roli v posílení obranyschopnosti. Pokud do jídelníčku zařadíme ty správné potraviny, dokážeme předcházet mnoha nemocem.

Lékař kuchařem

Prvním krokem k posílení imunitního systému je zdravá, vyvážená strava bohatá na celozrnné výrobky, ovoce a zeleninu, zdravé tuky, prebiotika a probiotika. A také vysoce kvalitní bílkoviny," říká pro Eatthis.com Robert Graham, který má poněkud netradiční kariéru.

Vystudovaný lékař má víc jak patnáctiletou praxi z různých newyorských nemocnic, ale je rovněž šéfkuchař. Třeba na střeše nemocnice Lenox Hill vybudoval v roce 2013 zahradu, které sloužila nejen na vzdělávání, ale také jako zdroj surovin pro nemocniční jídelnu.

Jak povzbudit imunitu

Graham zasvětil svou kariéru propojení medicíny a zdravé výživy. Patří mezi hrstku světově uznávaných lékařů, kteří svůj obor propojili s jídlem. Proto pracuje s potravinami, které jsou mimořádně důležité pro imunitní systém.

Mezi nejdůležitější složky stravy patří prebiotika, které Graham charakterizuje jako potravu pro zdravé bakterie v našich střevech. Hlavními zdroji prebiotik jsou zelenina, ovoce, fazole a celá zrna, jako je pšenice, oves a ječmen. „Buďte ovšem opatrní, pokud prebiotika zavedete do své stravy náhle, mohou zvýšit plynatost a nadýmání," dodává Graham.

Zdroje informací:

Freshmednyc.com: Dr. Robert E. Graham, MD

Eatthis.com: 10 Foods to Eat to Never Get Sick, Say Doctors

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články