Lví muž: Polák postižený vlkodlačí nemocí si liboval v chlupech a chtěl být zubařem

Lví muž: Polák postižený vlkodlačí nemocí si liboval v chlupech a chtěl být zubařem
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Lví muž Stephan Bibrowski se stal skutečnou legendou cirkusu Barnum and Bailey. Spolu s ostatními tělesně postiženými lidmi vystupoval v rámci takzvané freak show. Byl však jiný než ostatní. Nijak se netrápil svým vzhledem nebo překvapenými pohledy návštěvníků, neobvyklé zaměstnání si velmi užíval.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 10. 2021 11:00

Většina účinkujících ve freak show byla manažery putovních představení zneužívána. Nemohli se nijak bránit, cirkus byl častokrát jejich jediným domovem. Nemohli se spolehnout ani na vlastní rodinu i ta je už dávno zavrhla. Lví muž Stephan Bibrowski byl ale kupodivu u svých zaměstnavatelů nadmíru spokojen.

Lví muž Stephan Bibrowski

Podle spisovatelky Francine Hornberger měl být Stephan Bibrowski postižený hypertrichózou, která je také nazývána jako vlkodlačí nemoc. Projevuje se růstem vlasů na neobvyklých místech. V extrémních případech, jako u Bibrowského, mohou být dlouhé i několik centimetrů. Jak k tomu došlo? Bylo to dědičné?

Matka lvího muže v tom měla jasno. Prý v průběhu těhotenství viděla, jak jejího manžela napadl lev. Zní to podivně, neboť se Stephan narodil v polském Bielsku. Ať už to bylo jakkoli, nikdy neměla v úmyslu starat se o chlapce. Jako čtyřletého jej prodala bohatému německému impresáriovi Sedlmayerovi, jenž začal s chlapcem objíždět celou Evropu. V roce 1901 zavítal i do Ameriky. A právě tam si neobvyklého chlapce všimli lovci talentů z cirkusu Barnum and Bailey.

Úplně obyčejný muž

U cirkusu Barnum and Bailey strávil Stephan dlouhých devatenáct let. Předváděl akrobatické kousky a mluvil s publikem. V roce 1920 se na čas usadil v New Yorku, kde vystupoval na známém Coney Islandu. A právě tam se s ním mohli jeho fanoušci blíže seznámit. Mnozí z nich zjistili, že to není žádný divoch, nýbrž kultivovaný džentlmen hovořící pěti jazyky, který by se chtěl jednou stát zubařem.

Časem se ale o něm začaly šířit různé zvěsti, jenž tak úplně nekorespondovaly s životním příběhem, který tak rád a často vyprávěl. Říkalo se třeba, že ho matka ve skutečnosti nikdy neopustila, ba naopak, všemožně jej podporovala. Vlastně oba rodiče měli být velkou součástí jeho života. Byla to pravda?

Lví muž ve svém živlu

Zatímco většinu osob vystupujících ve freak show jejich vzhled trápil, Bibrowski se v tom prý vyžíval. Dokonce byl první, kdo se evakuoval během požáru newyorského hotelu, v němž zrovna pobýval. Nesnesl údajně pomyšlení na to, že by mu jeho hustý porost shořel. Pak by se totiž stal “pouze obyčejným člověkem”.

Je jasné, že příběh lvího muže je mnohem komplikovanější, než jak se může zprvu zdát. Zda ale skutečně kvůli pečlivě budované image překroutil či zatajil nějaké informace, už nezjistíme. Pravda skončila v propadlišti dějin. Jedno je ale jisté - jeho odkaz bude nepochybně žít dál.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Stephan Bibrowski

Allthatsinteresting.com: Lionel the lion-faced man was billed as a fearsome sideshow ‘freak’, but Stephan Bibrowski was anything but

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články