Tvrdohlavý Martin Couney: Díky neobvyklé atrakci zachránil tisíce nedonošených dětí

Tvrdohlavý Martin Couney: Díky neobvyklé atrakci zachránil tisíce nedonošených dětí
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Martin Couney byl známý pod přezdívkou „inkubátorový doktor” a spousta lidí jej měla za jednu z nejkontroverznějších postav 20. století. Dnes je však považován za hrdinu, který zachránil život mnoha nedonošeným dětem. Jaký byl život slavného lékaře amatéra?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 07. 2021 14:00

Kdybyste ve třicátých letech minulého století navštívili newyorský Coney Island a zaplatili deset centů, mohli jste si užívat spoustu atrakcí. Kdo ale nechtěl šetřit a byl zvědavý na něco extra, mohl si za pětadvacet centů prohlédnout „děti” doktora Martina Couneye v inkubátorech. Některé z nich vážily přibližně půl kilogramu.

Lékař amatér Martin Couney

Martin Couney, vlastním jménem Michael Cohn, se narodil v roce 1869 v Polsku. Jeho raný život zůstává zahalen oblakem tajemna, ví se pouze to, že v roce 1888 emigroval do Ameriky. Tvrdil, že získal lékařskou licenci na studiích v Berlíně. To ale nebylo možné, neboť do USA se přestěhoval v pouhých devatenácti letech.

Tvrdil také, že studoval u Pierra Budina, který je dodnes považován za průkopníka v poporodní péči. To je ale rovněž velmi nepravděpodobné. Spíše u něj pracoval jako technik, a to během výstavy v roce 1896, kdy Budin představil jakýsi prototyp inkubátoru. Ať už to bylo jakkoli, Couney slavil se svou výstavou nedonošenců velké úspěchy a díky inkubátoru zachránil i vlastní dceru.

Zachránil život vlastní dceři

Zájem o záchranu předčasně narozených dětí vyvolala u Couneyho jeho vlastní dcera Hildegarde. Narodila se o čtyři týdny dříve a vážila jen 1,3 kilogramu. Kdoví, jak by to celé dopadlo, kdyby už tehdy neměl Martin možnost umístit dítě do inkubátoru. Předčasně narozené děti nebyly v Americe nic výjimečného, jen se jim bohužel nedostávalo tolik péče, kolik by potřebovaly. Ze čtyř přežilo obvykle jen jedno.

Hlavním důvodem byly finance. Nový inkubátor vyšel tehdy na 75 000 dolarů. Nemocnice se je také bály kupovat i kvůli tomu, že nebyly řádně otestovány ve vědeckém prostředí. Couney se proto rozhodl jednat. Nehodlal čekat na to, až se pánové v bílých pláštích konečně rozhoupají k nějaké akci a začal děti zachraňovat po svém.

Nedonošenci jako pouťová atrakce

V roce 1903 zřídil Couney na Coney Islandu dvě výstavy novorozeňat v inkubátorech. První se nacházela v Dreamlandu, který po několika letech lehl popelem. Díky včasnému zásahu policie se ale nikomu nic nestalo. Druhá výstava v Luna Parku trvala neuvěřitelných čtyřicet let. Výtěžek ze vstupného financoval léčbu dětí i provoz inkubátorů, kterým se tehdy říkalo také „líhně”, podle zařízení, jež používali farmáři k líhnutí kuřat.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený History Told By Idiots (@historybyidiots)

Couneymu prošlo rukama přibližně osm tisíc dětí. Zachránit se mu podařilo přes 6500 nedonošenců. To je více než 80% úspěšnost. Jednou ze zachráněných byla i jistá Lucille Horn. Kdyby se jí Couney neujal, zemřela by stejně jako její dvojče. Naštěstí se tak nestalo a ona mohla během svého života přivést na svět až pět dětí. Zemřela v úctyhodném věku 97 let. A to vše díky jednomu lékaři, který se nebál dostáhnout svou vizi do konce.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Martin A. Couney

Allthatsinteresting.com: Martin Couney Turned Premature Babies Into A Carnival Sideshow – And Saved Their Lives

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články