Josef Bek: Narodil se děsně chlupatý a předčasně, museli ho dopéct ve skutečné troubě

Josef Bek: Narodil se děsně chlupatý a předčasně, museli ho dopéct ve skutečné troubě
Zdroj: Josef Strouhal / Právo / Profimedia

Josef Bek patří k legendám českého filmu, a to ho původně silně věřící rodiče nasměřovali na obchodní akademii a posléze k práci v bance. Dnes si ho můžete připomenout ve známé komedii Jak napálit advokáta, kde se objevil po boku nezapomenutelného Miloše Kopeckého.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 05. 2021 14:00

Děj filmu Jak napálit advokáta s Josefem Bekem: Miloš Kopecký alias Judr. Hořic je špičkou v oboru motorismu. Za dlouhá léta praxe se již setkal s mnoha podvody. A nyní nebude ušetřen ani zábavných situací. Komedie Jak napálit advokáta je vtipný, ale s ohledem na dobu vzniku i místy vážný pohled na soudce, obhájce a motoristy. Na snímek z roku 1980 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Nedonošený a chlupatý Josef Bek

Porodní bába tehdy malému Pepíkovi nedávala moc nadějí. Narodil se krátce po vzniku Československa a prý byl malý, chlupatý, a hlavně nedonošený. Inkubátory ještě nebyly, tak co s ním? Šup do trouby!

V minulosti to nebylo nic divného. Předčasně narozené děti se „dopékaly” v troubě. Nemluvně se muselo za každou cenu udržet v teple. Ale ani pak to neměl zrovna jednoduché. S povinnou školní docházkou přišly další problémy.

Dvojka z mravů

Bekovi patřili mezi silné katolíky a i jejich děti musely pravidelně chodit do kostela. Tam se Josef naučil pozdrav Pochválen buď Ježíš Kristus. To se ale nelíbilo řediteli jeho školy a dvojka z chování tak byla jistá. Kromě toho měl Josef potíže s vyslovováním písmene ř. Nečekal však, až se to „vyřeší” samo a vyhledal odbornou pomoc.

Střední škola ho moc nebavila, raději ochotničil. Ani pozdější práce v bance nebyla to pravé. A jakmile se dozvěděl, že profese herce poskytuje imunitu proti totálnímu nasazení, bylo rozhodnuto.

Porevoluční doby si Bek moc neužil

Josef Bek byl na hereckém vrcholu v 60. letech a pak sice točil i 5-6 filmů ročně, ale už to nebylo ono. Po sametové revoluci jsme ho mohli ještě vidět ve filmu Pomalé šípy (1993), kde si zahrál spolu s Josefem Kemrem a Lubomírem Lipským. Během natáčení ale onemocněl salmonelózou. Kvůli rapidnímu úbytku váhy skončil v nemocnici. Zemřel o dva roky později, 5. května 1995 ve věku 76 let.

Zdroje informací:

CSFilm: Jak napálit advokáta

Wikipedia.cz: Josef Bek

Dvojka.rozhlas.cz: Narodil se jako chlupatý nedonošenec, kterého ohřívali v troubě. Příběhy slavných: Josef Bek

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články