Krabice milostných návrhů, fronty žen u dveří: Peprné pozadí komedie Limonádový Joe

Filmový plakát k legendární komedii Limonádový Joe.
Zdroj: Profimedia.cz
U nás slavil film velký úspěch. V NDR házeli po tvůrcích vše, co měli po ruce.
Promítání filmu se jednou účastnil i Henry Fonda.
Limonádový Joe byl první film, který se ucházel o Oscara.
Maketa městečka byla postavena na louce za barrandovskými ateliéry. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Role Limonádového Joea přinesla herci Karlu Fialovi dvě věci – nehynoucí slávu a podezření, že preferuje spíše pánskou společnost. Proč si to o něm lidé mysleli? A jak tato žijící legenda trávila poslední měsíce svého života?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 12. 2020 16:00

Na film Limonádový Joe aneb Koňská opera se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Film. V saloonu, který stojí v malém městečku Stetson City se strhne rvačka. Majitel podniku uklidní rozvášněné štamgasty vystoupením Tornado Lou. V tu chvíli vstoupí dovnitř pan Goodman se svou dcerou Winifred. Oba se snaží pistolníky přesvědčit, aby přestali pít alkohol. Dočkají se však jen urážek. Vtom se ale zjeví kovboj v bílém a poručí si sklenici Kolalokovy limonády.

Dvacet fanynek

„Dříve na mne před divadlem čekalo maximálně pět fanynek,” prozradil Karel Fiala. „Po Limonádovém Joeovi jich bylo čtyřikrát tolik. Samozřejmě mi to zvedlo sebevědomí.” Na premiéře filmu mu ale historik Brousil předpověděl, že se z něj možná stal herec jedné role. Nebylo by to nic divného. Existuje nespočet případů, kdy byl nějaký herec celoživotně spojován pouze s konkrétní filmovou postavou. „Nevadilo mi to,” svěřil se herec Večerníku Praha. „Denně dostával krabice milostných návrhů, některé ženy se odvážily přijít až k nám domů,” zavzpomínala jeho žena Věra Vlková.

Fiala sice dostával další velké role, ale již jen na půdě karlínského divadla. Po letech si tak zahrál Joea v důchodu. „Celkem to mělo šedesát repríz,” zavzpomínal Fiala pro magazín Blesk. „A když jsem řekl větu: ‚Prosím Kolalokovu limonádu’, všichni vstali a začali nadšeně tleskat.”

Mysleli si, že je gay

Kromě výrazného zlepšení finanční situace se o herci Karlu Fialovi začalo povídat, že bude zřejmě gay. Sám to nebral nijak vážně, ale jeho okolí bylo značně znepokojeno z toho, jak mění svůj vzhled. Kvůli filmu musel mít dokonale blond vlasy, a proto chodil každý týden ke kadeřnici. „Kolegové si začali myslet, že jsem na chlapy,” prozradil Fiala.

Ve skutečnosti si rád užíval dámské společnosti. „Nejraději vzpomínám na scénu, kdy se místo limonády napiju alkoholu a zasténám: ‚Lihovina.’ Přijde ke mně Květa Fialová a dá mi francouzáka. Nebo Olinka Schoberová. Když zrovna netočila, procházela se po place jen v plavkách. Nikdo se nemohl soustředit. Nechala toho až po režisérově napomenutí,” dodal herec.

Byt jako vězení

Do devadesátých narozenin to šlo docela dobře, pak ale přišly problémy s chůzí. Kvůli vysokému věku nepřicházela operace v úvahu. Fiala se tak stal nedobrovolným vězněm ve svém vlastním bytě. „Jsem upoután na křeslo, kde sedím ráno, odpoledne i večer,” svěřil se deníku Blesk. Stovky se dožít nechtěl, a to se mu také splnilo. Zemřel ve věku devadesáti pěti let v říjnu tohoto roku.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Karel Fiala

Česká televize: Limonádový Joe

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články