Velbloudí dívka Ella Harper: Hvězda cirkusu chodila po čtyřech, přesto se vdala a otěhotněla

Velbloudí dívka Ella Harper: Hvězda cirkusu chodila po čtyřech, přesto se vdala a otěhotněla
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Přezdívku Velbloudí dívka si Ella Harper vysloužila kvůli vzácné deformaci nohou, která ji nutila chodit po čtyřech. To ji dovedlo až k vystupování před publikem. Zažila nebývalou slávu, ale jaký byl její soukromý život? Byla se svým osudem spokojená?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 09. 2021 14:00

Ella Harper trpěla od narození vadou zvanou genu recurvatum, což v překladu znamená zakřivené koleno. Kolena se jí totiž nekrčila dopředu, nýbrž dozadu. Bylo to tak neobvyklé, že se z ní přes noc stala cirkusová atrakce.

Velbloudí dívka si vydělala jmění

Když se 5. ledna 1870 Ella narodila, bylo lékařům ihned jasné, že trpí velmi neobvyklou tělesnou vadou. Vyrůstala v chudé farmářské rodině v Tennessee, kde se otáčel každý dolar. Jejím rodičům brzy došlo, že by se mohla postarat o obživu, neboť různé freak show tehdy byly velkým hitem. Harper navíc představovala úplný unikát. A tak si ve dvanácti letech našla poměrně slušně vydělávající zaměstnání, nastoupila do cirkusu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Hyaena Gallery (@hyaenagallery)

Ujal se jí W. H. Harris. Jeho putovní cirkus Nickel Plate byl plný krotitelů lvů a akrobatů, Ella byla ale tou největší hvězdou. A tomu odpovídal i její plat. Harris jí nabídl vskutku velkorysou smlouvu. Týdně si přišla na dvě stě dolarů (v současnosti by to bylo přes 5300). Musela však skousnout ponížení. Vystupovala se skutečným velbloudem, aby mohli diváci porovnat všechny podobnosti.

Odchod ze showbyznysu

Cirkusové prostředí se Elle po čase začalo pomalu zajídat. Toužila jej opustit a nastoupit do školy. O jejím pozdějším životě se toho moc neví, ale má se za to, že se vrátila domů. Někdy kolem roku 1890 měl během požáru zemřít její otec. O pět let později si smrt počkala i na jejího bratra Williama.

Dívka se měla mezitím zamilovat do učitele Roberta Savelyho a v roce 1905 se konala svatba. O rok později se jim narodila holčička Mabel Evans. Radost z nově narozeného potomka vystřídal smutek. Dítě po šesti měsících zemřelo. V roce 1918 se manželé rozhodli adoptovat dívku jménem Jewel, která však po třech měsících zemřela také. To byl poslední pokus o vytvoření kompletní rodiny.

Nejúžasnější hříčka přírody

V prosinci roku 1921 podlehla Ella rakovině tlustého střeva. Pohřbena byla vedle svých dětí. Nejúžasnější hříčka přírody, jak se jí v cirkusu říkalo, si dokázala zařídit vlastní život. Přesto je v dějinách již navždy zapsaná jako Velbloudí dívka.

Zdroje informací:

Wikimedia.org: Ella Harper

Allthatsinteresting.com: The Heartbreaking Story of Ella Harper, The “Camel Girl” Put On Display In 19th-Century Sideshows

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články