10 druhů ovoce, které nejlépe hydratuje: V létě jsou ideální ostružiny, broskve a vodní meloun

Nejlepší letní ovoce: Králem hydratace je rajče, následuje vodní meloun a jahody
Zdroj: Freepik
Pomeranče jsou oblíbeným ovocem sportovců. Snižují cholesterol a jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Navíc dodávají energii a skvěle hydratují, neboť obsahují 87 % vody.Švestky jsou výtečným zdrojem vitamínů A, C, K, draslíku, mědi a manganu. Mají pozitivní vliv na zdraví kostí a mohou snížit riziko srdečních onemocnění a cukrovky. Vedle toho obsahují až 87 % vody.Ostružiny jsou známé vysokým obsahem vitamínu C, pomáhají rychleji hojit rány, regenerovat pokožku a vstřebávat železo. Mají v sobě 88 % vody.Papája je ovoce bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Zabraňuje hromadění cholesterolu a posiluje imunitu. Papája obsahuje 88 % vody.+ 6 fotek+ 7 fotek

V tropických dnech je důležité myslet na dostatečný přísun tekutin. Ty se do organismu nedostávají jenom popíjením vody či minerálních vod, ale také jídlem. Víte, které ovoce obsahuje nejvíc vody?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 24. 07. 2022 18:24

Podle údajů Ministerstva zdravotnictví bychom v průběhu veder měli vypít 2-3 litry tekutin denně. Ideální jsou pitná voda, neslazený čaj a slabší nesycené minerálky. Slazené nápoje se nedoporučují, neboť zvyšují pocit žízně a navíc do těla dostávají hodně cukru.

Co jíst, když je hic

Podle listu National Herald doporučují indičtí lékaři konzumaci jablek, která pomáhají udržovat organismus hydratovaný. Jablka totiž až z 85 % tvoří voda. Navíc obsahují takzvanou rozpustnou vlákninu, která je dobrá na trávení a hubnutí ale pomáhá také předcházet úpalu.

V zemi, kde letos teploty pohybují na dohled 50 °C, rozhodně vědí, proč je potřeba mít tělo dostatečně hydratované. A není to jediná výhoda jablek. Obsahují také antioxidanty, které zlepšují průtok krvi a chrání plíce před oxidačním poškozením. Když se ale podíváme do přírody, zjistíme, že existuje několik druhů ovoce s ještě větším obsahem vody. Co všechno patří mezi nejlepší letní ovoce?

V létě nejlépe hydratuje melou, grapefruit a rajče

Podle webu Seniority, který je zaměřený na zdravý život starších lidí, trůní na vrcholu žebříčku ovoce s nejvyšším obsahem vody rajčata - obsahují neuvěřitelných 94 %. Vedle toho jsou bohatá na vitamín A, což z nich činí pomocníka v boji proti potížím se zrakem. Toto ovoce (ano, rajčata patří mezi ovoce) také snižuje riziko hypertenze a může zlepšit celkové zdraví pokožky.

Vodní meloun, který je v létě rozhodně populárnějším ovocem než rajče, obsahuje "jen" 92 % vody. I meloun je rozporuplný, neboť se kvůli peckám v dužině řadí mezi ovoce, ale kvůli způsobu růstu jej zase řadí mezi zeleninu...

Následují jahody (91 %), grapefruit (91 %), sladký meloun cantaloupe (90 %) a broskve (89 %). Jakému ovoci dáváte v létě přednost vy?

Zdroje informací:

Everydayhealth.com: The 10 Top Hydrating Fruits

Biotene.com: Four Hydrating Fruits to Try This Summer

MZCR.cz: Ministerstvo zdravotnictví doporučuje: V současných vedrech pijte minimálně 2 až 3 litry tekutin denně

Nationalheraldindia.com: Eat apples to guard agains the summer heatwaves

Seniority.in: 15 Water Rich Fruits to Keep You Hydrated During Summers

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články