Božské kynuté koláče podle Josefa Maršálka: Klíčový je dostatek času a správný recept

Božské kynuté koláče podle Josefa Maršálka: Klíčový je dostatek času a správný recept
Zdroj: Lifee.cz/Martin Procházka
Redaktorka Lifee.cz Veronika Nováková si pod vedením Josefa Maršálka a jeho kolegyně Michaely Landové vyzkoušela pečení kynutých koláčů.Dozvěděli jsme se, že rozhodujícím faktorem pro delikátní chuť kynutého těsta je čas, po který se nechává odpočívat a kynout. Oblíbený cukrář Josef Maršálek nám vysvětlil, proč je kynuté těsto v obchodech dražší. Zpravidla je to dlouhá doba jeho kynutí. Druhá řada pořadu Peče celá země přilákala čtyřikrát více zájemců. Josefa Maršálka vysoká účast potěšila.+ 4 fotky+ 5 fotek

Dobré kynuté koláče v obchodě seženete jen těžko. Má to jednu jedinou příčinu. Podle známého cukráře Josefa Maršálka totiž potřebují dostatečný čas na kynutí a také správný recept. A právě času se velkým provozům obvykle nedostává. My vám nyní poradíme, jak si kynuté koláče upéct pěkně v klidu domova, navíc podle receptu skutečného odborníka, jakým Josef Maršálek bezpochyby je.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 05. 03. 2022 08:00

„Koláč musí být přiměřeně vysoký a mít stejný podíl těsta a náplně. Jinak je to suchá buchta. Základem je mít také ověřený recept," radí cukrář Josef Maršálek. Koláče nesmějí být ani nízké, suché či rozlité do stran. Recept na famózní dezert vám přinášíme pod článkem. Josef zároveň vzkazuje potenciálním zájemcům o casting do další řady pořadu Peče celá země, že větší dojem na něj udělá technicky dobře upečený koláč než hrbatá makronka nevalné chuti.

Kynuté těsto potřebuje čas, radí Josef Maršálek

„S čím se často setkávám, to je nedostatek respektu k typu těsta. Co kynuté těsto opravdu potřebuje, je čas," dodává pekař, který s námi strávil dopoledne pečením kynutých koláčů.

Právě čas, který je tak důležitý pro jejich přípravu, bývá podle něj důvodem vysoké ceny tohoto typu pečiva v obchodech. V mouce je lepek a abyste ho kvalitně zpracovali, aby byl pružný a tažný, potřebuje alespoň pětadvacet minut hnětení. Potom těsto musí ještě zrát," vysvětluje.

Těsto zadělejte klidně už večer

„Kynuté těsto si klidně můžete zadělat už večer, přikrýt fólií a dát do lednice. Ráno ho můžete jen vytvarovat, nechat dokynout a dát péct," radí Josef Maršálek všem.

Omládek, tedy kvasnice s mlékem a troškou mouky, se podle známého cukráře dnes už pro tento typ těsta dělat nemusí. Průmyslové droždí v kostkách je podle něj dostačující alternativou. Pojďme si nyní vyzkoušet jeho recept.

Kynuté koláče podle Josefa Maršálka

Na 10 koláčů o průměru 9-10 cm budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, jeden pytlíček (7 g) sušeného droždí, 100 g cukru krupice, 4 žloutky, 150 g rostlinného oleje, sůl, citronovou kůru, makovou náplň, tvarohovou náplň, povidla.

Drobenka: 150 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 100 g másla

Na potření: 1 vejce, 50 g másla, 50 ml rumu, 1 vanilkový cukr

Příprava: Prosátou mouku smíchejte se solí, droždím a cukrem. Ve vlažném mléce rozmíchejte žloutky, přidejte olej a citronovou kůru. Dobře promíchejte a vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké těsto a nechte jej na teplém místě vykynout. Mezitím si připravte náplně.

Vykynuté těsto rozdělte na stejné díly, každý vyválejte do bochánku a nechte na plechu ještě pár minut kynout zakryté utěrkou. Jednotlivé bochánky vytvarujete je do koláčů s okrajem, které potřete rozšlehaným vejcem. Naplňte nádivkami (možno kombinovat více druhů) a posypte drobenkou. Pečte v troubě předehřáté na 190°C dozlatova a po upečení koláčky ještě potřete máslem smíchaným s rumem a vanilkovým cukrem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články