Čerstvé a sušené droždí: Čím se od sebe liší a jak s nimi pracovat, abyste si opravdu pochutnali

Čerstvé a sušené droždí: Čím se od sebe liší a jak s nimi pracovat, abyste si opravdu pochutnali
Zdroj: Freepik.com

Čerstvé droždí je věrným společníkem každé správné hospodyňky, která z něj dokáže vykouzlit úžasně nadýchané kynuté těsto. Poradíme vám, jak zacházet s čerstvým droždím a jak zpracovat to sušené, aby i vám pečení přinášelo radost.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 24. 02. 2021 10:00

Čerstvé droždí, kterému lidově říkáme kvasnice, se v české kuchyni využívá poměrně hojně. Z kynutého těsta se připravují lívance, knedlíky, rohlíky i chleby. Máme pro vás tipy, jak zajistit, aby se kynuté těsto povedlo, a jak se o droždí postarat.

Čerstvé droždí – citlivá surovina

Droždí se využívá pro kypření kynutých těst. Nejprve je z něj třeba nechat vzejít kvásek. Aby příprava kvásku a proces kynutí dopadl na výbornou, dodržte pár důležitých zásad.

Droždí tvoří kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae, které se živí cukrem. Díky němu rostou, množí se a vytvářejí řadu látek, například oxid uhličitý, jehož zásluhou je těsto krásně nadýchané. Čerstvé droždí v podobě zabalené kostičky o váze 42 g koupíte v každém supermarketu. Někdy se dá sehnat i droždí na váhu.

Při práci s kvasnicemi je dobré vědět, že jsou háklivé nejen na chlad, ale také na velké teplo. Kvasinky nebudou pracovat, když jim bude zima, stejně jako když teplota přesáhne 55 °C. V takovém případě se kynutí zastaví.

Jak dlouho vydrží čerstvé droždí

Čerstvé droždí uchovávejte dobře zabalené v chladu. V teple totiž kvasinky zahájí proces kynutí. Důležité je tak zejména v létě co nejrychleji umístit droždí do lednice. Tato béžová voňavá surovina vydrží v bezvadném (použitelném) stavu několik dnů. Později vysychá a také může plesnivět.

Čerstvé droždí se dá zamrazit

Pokud víte, že čerstvé droždí nestihnete zpracovat, je lepší ho dát dobře zabalené do mrazáku. Až ho budete potřebovat, rozhodně ho nedávejte rozmrazit do mikrovlnky, ale pouze při pokojové teplotě. Sice bude připomínat kaši, ale fungovat bude dobře.

Kolik čerstvého droždí na kilogram mouky

Kostka droždí o hmotnosti 42 g se dá v zásadě využít na kilogram mouky. Záleží ale také na receptu a postupu.

Příprava kvásku

Kvasnice se rozdrobí do vlažného mléka nebo vody o teplotě maximálně 40 °C a přidá se k nim lžička cukru. Hrnek s tekutinou se zakryje a nechá na teplejším místě. Během deseti minut až čtvrt hodiny se aktivuje proces, během kterého vzejde kvásek.

Sušené droždí

Sušené droždí se někdy také označuje jako instantní. Tento druh není třeba aktivovat, nepřipravuje se kvásek, ale přímo se zpracovává do těsta. Kypří ale podobně jako čerstvé droždí. Výhodou sušeného droždí je, že nepotřebuje chlad a ve spíži vydrží bez problémů až dva roky. Je tedy mnohem praktičtější. Přesto řada kuchařů nedá dopustit na čerstvé kvasnice.

Sušené droždí kyne déle než čerstvé. Smícháte ho s moukou a dalšími surovinami a připravíte těsto, které bude kynout.

Kolik sušeného droždí potřebujete místo čerstvého

21 g čerstvého droždí se rovná 9 g sušeného droždí, což odpovídá množství vhodnému na 500 g mouky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články