Čerstvé a sušené droždí: Čím se od sebe liší a jak s nimi pracovat, abyste si opravdu pochutnali

Čerstvé a sušené droždí: Čím se od sebe liší a jak s nimi pracovat, abyste si opravdu pochutnali
Zdroj: Freepik.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Čerstvé droždí je věrným společníkem každé správné hospodyňky, která z něj dokáže vykouzlit úžasně nadýchané kynuté těsto. Poradíme vám, jak zacházet s čerstvým droždím a jak zpracovat to sušené, aby i vám pečení přinášelo radost.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 24. února 2021

Čerstvé droždí, kterému lidově říkáme kvasnice, se v české kuchyni využívá poměrně hojně. Z kynutého těsta se připravují lívance, knedlíky, rohlíky i chleby. Máme pro vás tipy, jak zajistit, aby se kynuté těsto povedlo, a jak se o droždí postarat.

Nejlepší kynuté koláčky: Díky tomuto postupu se po nich jen zapráší
Mohlo by Vás zajímat:

Nejlepší kynuté koláčky: Díky tomuto postupu se po nich jen zapráší

Čerstvé droždí – citlivá surovina

Droždí se využívá pro kypření kynutých těst. Nejprve je z něj třeba nechat vzejít kvásek. Aby příprava kvásku a proces kynutí dopadl na výbornou, dodržte pár důležitých zásad.

Droždí tvoří kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae, které se živí cukrem. Díky němu rostou, množí se a vytvářejí řadu látek, například oxid uhličitý, jehož zásluhou je těsto krásně nadýchané. Čerstvé droždí v podobě zabalené kostičky o váze 42 g koupíte v každém supermarketu. Někdy se dá sehnat i droždí na váhu.

Při práci s kvasnicemi je dobré vědět, že jsou háklivé nejen na chlad, ale také na velké teplo. Kvasinky nebudou pracovat, když jim bude zima, stejně jako když teplota přesáhne 55 °C. V takovém případě se kynutí zastaví.

Pravé české buchty: Kouzlo spočívá v poctivém kynutí, jedinečných náplních a veselém kalíšku
Mohlo by Vás zajímat:

Pravé české buchty: Kouzlo spočívá v poctivém kynutí, jedinečných náplních a veselém kalíšku

Jak dlouho vydrží čerstvé droždí

Čerstvé droždí uchovávejte dobře zabalené v chladu. V teple totiž kvasinky zahájí proces kynutí. Důležité je tak zejména v létě co nejrychleji umístit droždí do lednice. Tato béžová voňavá surovina vydrží v bezvadném (použitelném) stavu několik dnů. Později vysychá a také může plesnivět.

Čerstvé droždí se dá zamrazit

Pokud víte, že čerstvé droždí nestihnete zpracovat, je lepší ho dát dobře zabalené do mrazáku. Až ho budete potřebovat, rozhodně ho nedávejte rozmrazit do mikrovlnky, ale pouze při pokojové teplotě. Sice bude připomínat kaši, ale fungovat bude dobře.

Hrníčkové koblihy: Jsou skvělé díky několika surovinám, navíc bez zbytečného vážení
Mohlo by Vás zajímat:

Hrníčkové koblihy: Jsou skvělé díky několika surovinám, navíc bez zbytečného vážení

Kolik čerstvého droždí na kilogram mouky

Kostka droždí o hmotnosti 42 g se dá v zásadě využít na kilogram mouky. Záleží ale také na receptu a postupu.

Příprava kvásku

Kvasnice se rozdrobí do vlažného mléka nebo vody o teplotě maximálně 40 °C a přidá se k nim lžička cukru. Hrnek s tekutinou se zakryje a nechá na teplejším místě. Během deseti minut až čtvrt hodiny se aktivuje proces, během kterého vzejde kvásek.

Jak upéct nejlepší domácí rohlíky, když se vám nechce do obchodu. Na tohle si dejte pozor
Mohlo by Vás zajímat:

Jak upéct nejlepší domácí rohlíky, když se vám nechce do obchodu. Na tohle si dejte pozor

Sušené droždí

Sušené droždí se někdy také označuje jako instantní. Tento druh není třeba aktivovat, nepřipravuje se kvásek, ale přímo se zpracovává do těsta. Kypří ale podobně jako čerstvé droždí. Výhodou sušeného droždí je, že nepotřebuje chlad a ve spíži vydrží bez problémů až dva roky. Je tedy mnohem praktičtější. Přesto řada kuchařů nedá dopustit na čerstvé kvasnice.

Sušené droždí kyne déle než čerstvé. Smícháte ho s moukou a dalšími surovinami a připravíte těsto, které bude kynout.

Kolik sušeného droždí potřebujete místo čerstvého

21 g čerstvého droždí se rovná 9 g sušeného droždí, což odpovídá množství vhodnému na 500 g mouky.

Jak na báječný kynutý ovocný koláč? Poradíme vám postup jako od profesionála
Mohlo by Vás zajímat:

Jak na báječný kynutý ovocný koláč? Poradíme vám postup jako od profesionála

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články