Muffiny: Na slano i na sladko, ve stylu co dům dal

Muffiny: Na slano i na sladko, ve stylu co dům dal
Zdroj: Freepik.com

Muffiny se v našich končinách těší velké oblibě. Není také divu. Jejich příprava je totiž rychlá a relativně snadná. A proč relativně? Protože záleží na správných poměrech a kombinacích přísad, které tenhle nebeský dortík dotáhnou k dokonalosti.

Jana Jánská
Jana Jánská 30. 08. 2020 12:00

I když si na muffinech lidé pochutnávají už pěkných pár set let, z pohledu historie to není zas tak dávno, co zdomácněly také u nás. Mimochodem, za jejich vznikem stály zbytky. Tedy co, co zbylo ve spíži.

Malá exkurze do historie

První muffiny se údajně objevily na přelomu 10. a 11. století v anglickém Walesu. Peklo si je služebnictvo pro sebe z potravin, které zbyly v kuchyni po panském hodování. Vůně i jejich chuť později neunikla ani pánům, kteří si je oblíbili na svačinu k tradičnímu čaji. S přibývajícími milovníky těchto báboviček začaly vznikat i pekárny, které se specializovaly pouze na muffiny. Během 18. a 19. století jste si v anglických městech dokonce mohli koupit muffiny přímo od pouličních prodavačů.

Americká stopa

Do historie muffinů ovšem zasáhla i americká stopa. I když, jak se to vezme, protože pekař, který je v 19. století začal v Americe péct, byl Angličan a recept dostal od své matky. Rozdíl byste ale přece jenom našli. V amerických muffinech se totiž hned od začátku nepoužívaly kvasnice, ale prášek do pečiva. Vlastně tak není divu, že původní anglické muffiny vypadaly spíš jako vdolky.

Základní recept na muffiny

Budete potřebovat: 2 šálky hladké mouky, 2 čajovou lžičku prášku do pečiva, ½ čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce cukru, 1 vejce – lehce prošlehané, 1 šálek mléka, ¼ šálku rozpuštěného másla

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Za neustálého míchání přidávejte vejce, mléko a máslo. Těsto by mělo mít hrubší konzistenci. Velkou lžíci naplňte těstem vymazané muffiny asi tak do dvou třetin. Při pečení rády vylézají a mohou se na vršku připálit a zbortit. Troubu stáhněte na 180 °C a pečte asi 20 až 25 minut.

Na sladko

Do výše uvedeného základního receptu ve sladké variantě můžete přidat kousky čokolády, různé druhy ořechů, ovoce, vynikající je čerstvé, ale zužitkujete i sušené. Případně lze takto upečené muffiny přeříznout a naplnit libovolným krémem. Nebojte se míchat různé chutě a hledat tu nejlepší pro vás.

Na slano

Do základního slaného receptu vyzkoušejte: 2 šálky celozrnné mouky, 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva, ½ čajové lžičky soli, ¼ šálku kysané smetany, 85 ml oleje, 1 vejce

Postup je stejný jako u sladké varianty. Do těsta ovšem můžete přidat utřený česnek, petrželku, pažitku, sýr, vynikající jsou sušená rajčata, olivy nebo ostřejší klobása. Volba je čistě na vás.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články