Fit a krásnátestovánísoutěže

Muffiny: Na slano i na sladko, ve stylu co dům dal

Muffiny: Na slano i na sladko, ve stylu co dům dal
Zdroj: Freepik.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Muffiny se v našich končinách těší velké oblibě. Není také divu. Jejich příprava je totiž rychlá a relativně snadná. A proč relativně? Protože záleží na správných poměrech a kombinacích přísad, které tenhle nebeský dortík dotáhnou k dokonalosti.

Jana Jánská 30. srpna 2020

I když si na muffinech lidé pochutnávají už pěkných pár set let, z pohledu historie to není zas tak dávno, co zdomácněly také u nás. Mimochodem, za jejich vznikem stály zbytky. Tedy co, co zbylo ve spíži.

Znáte rozdíly: Který je váš favorit? Muffin, cupcake, nebo donut?
Mohlo by Vás zajímat:

Znáte rozdíly: Který je váš favorit? Muffin, cupcake, nebo donut?

Malá exkurze do historie

První muffiny se údajně objevily na přelomu 10. a 11. století v anglickém Walesu. Peklo si je služebnictvo pro sebe z potravin, které zbyly v kuchyni po panském hodování. Vůně i jejich chuť později neunikla ani pánům, kteří si je oblíbili na svačinu k tradičnímu čaji. S přibývajícími milovníky těchto báboviček začaly vznikat i pekárny, které se specializovaly pouze na muffiny. Během 18. a 19. století jste si v anglických městech dokonce mohli koupit muffiny přímo od pouličních prodavačů.

Americká stopa

Do historie muffinů ovšem zasáhla i americká stopa. I když, jak se to vezme, protože pekař, který je v 19. století začal v Americe péct, byl Angličan a recept dostal od své matky. Rozdíl byste ale přece jenom našli. V amerických muffinech se totiž hned od začátku nepoužívaly kvasnice, ale prášek do pečiva. Vlastně tak není divu, že původní anglické muffiny vypadaly spíš jako vdolky.

Palačinky: Tipy a triky, jak na ty nejtenčí a nejhezčí
Mohlo by Vás zajímat:

Palačinky: Tipy a triky, jak na ty nejtenčí a nejhezčí

Základní recept na muffiny

Budete potřebovat: 2 šálky hladké mouky, 2 čajovou lžičku prášku do pečiva, ½ čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce cukru, 1 vejce – lehce prošlehané, 1 šálek mléka, ¼ šálku rozpuštěného másla

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Za neustálého míchání přidávejte vejce, mléko a máslo. Těsto by mělo mít hrubší konzistenci. Velkou lžíci naplňte těstem vymazané muffiny asi tak do dvou třetin. Při pečení rády vylézají a mohou se na vršku připálit a zbortit. Troubu stáhněte na 180 °C a pečte asi 20 až 25 minut.

Na sladko

Do výše uvedeného základního receptu ve sladké variantě můžete přidat kousky čokolády, různé druhy ořechů, ovoce, vynikající je čerstvé, ale zužitkujete i sušené. Případně lze takto upečené muffiny přeříznout a naplnit libovolným krémem. Nebojte se míchat různé chutě a hledat tu nejlepší pro vás.

Sváteční bábovka jako od babičky: Tyhle triky vám pomohou k úspěchu
Mohlo by Vás zajímat:

Sváteční bábovka jako od babičky: Tyhle triky vám pomohou k úspěchu

Na slano

Do základního slaného receptu vyzkoušejte: 2 šálky celozrnné mouky, 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva, ½ čajové lžičky soli, ¼ šálku kysané smetany, 85 ml oleje, 1 vejce

Postup je stejný jako u sladké varianty. Do těsta ovšem můžete přidat utřený česnek, petrželku, pažitku, sýr, vynikající jsou sušená rajčata, olivy nebo ostřejší klobása. Volba je čistě na vás.

Královské košíčky neboli cupcakes: Vyzkoušejte recept přímo od cukráře královny Alžběty II.
Mohlo by Vás zajímat:

Královské košíčky neboli cupcakes: Vyzkoušejte recept přímo od cukráře královny Alžběty II.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu