Jak upéct nejlepší domácí rohlíky, když se vám nechce do obchodu. Na tohle si dejte pozor

Jak upéct nejlepší domácí rohlíky, když se vám nechce do obchodu. Na tohle si dejte pozor
Zdroj: Pixabay.com

Nástup pandemie koronaviru přiměl řadu lidí připravovat si doma vlastní pečivo, aby se vyhnuli shlukování v obchodech. Nejinak je tomu v současných zimních dnech, kdy počet nakažených opět stoupá. Prozradíme vám, jak doma vykouzlit ty nejchutnější rohlíky.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 20. 02. 2021 10:00

Příprava domácích rohlíků není úplně snadná, ale při dodržení několika základních pravidel si vyrobíte skvělé pečivo. Rozhodující jsou správné suroviny. A také postup, tedy kynutí, tvarování a pečení.

Tipy pro skvělé domácí rohlíky

Rohlíky se samozřejmě dají upéct i z čerstvých kvasnic, my jsme ale kvůli úspoře času zvolili sušené. V tomto případě se totiž nemusí připravovat kvásek.

Pro nadýchané křupavoučké rohlíky je třeba těsto nechat několikrát nakynout a kuchař známý jako pan Cuketka doporučuje před pečením pokropit rohlíky vodou. Voda by se pak měla nastříkat i do rozpálené trouby. Co se týče tuku, je dobré sáhnout po sádle, případně řepkovém nebo slunečnicovém oleji.

Domácí rohlíky vydrží maximálně den, pak už nejsou tak dobré. Pokud máte pocit, že je pro vás 10 rohlíků příliš, můžete zbytek zamrazit. Kuchařka Jana Florentýna Zatloukalová v tomto případě radí dát těsto do mrazáku ještě před nakynutím, když jsou rohlíky srolované, případně hned po upečení.

Jak domácí rohlíky připravit

Na 10 rohlíků budeme potřebovat: 500 g hladké mouky, 60 g sádla, 6 g sušených kvasnic, 6–8 g soli, 285 ml vlažné vody.

Příprava: Na přípravu budou stačit vlastní ruce, ale robot s hnětacím hákem vše urychlí a nebude to tak namáhavé. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, kvasnice a promícháme. Pak přilijeme vodu a povolené sádlo. Zpracováváme rukama. Pokud využijeme robota, nejdříve ho necháme běžet při nižších otáčkách, pak trochu přidáme a necháme hníst 10 minut.

Potřebujeme hladké nelepivé těsto. Pokud ho budeme zpracovávat rukama, je to trochu fyzicky náročné. Vyhnětené těsto nakonec položíme na vál posypaný moukou a ještě dohněteme. Pak ho přemístíme do mísy vymazané olejem, přikryjeme fólií a necháme hodinu či déle odpočinout. Těsto by mělo mít na konci dvojnásobný objem.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Odebereme z něj vždy asi 75 g, vytvarujeme bochánek, přikryjeme a necháme zhruba 10 minut odpočinout. Následně bochánky rozválíme válečkem tak, aby vznikl protáhlý trojúhelník. Ten smotáme od nejširší strany směrem ke špičce a vyválíme naplocho, aby se prodloužil.

Vzniklé rohlíky dáme na plech vyložený pečicím papírem a postříkáme je vodou z rozprašovače. Můžeme na ně nasypat i trochu máku. Přikryjeme je a necháme asi 20–25 minut dokynout. Troubu předehřejeme na 220 °C.

Pečení: Plech s rohlíky vložíme do rozehřáté trouby. Doporučuje se troubu zapařit několika stříkanci vody z rozprašovače. Pečeme asi 10 minut, dokud nemají krásnou zlatavou barvu. Po upečení je dáme na mřížku a necháme na vzduchu vychladnout.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články