Nadýchaný perník: Bez vážení a s chutí jako od babičky

Nadýchaný perník: Bez vážení a s chutí jako od babičky
Zdroj: Wikimedia Commons/Pohled 111, Own work, CC BY-SA 4.0

Také pamatujete na ten lahodný perník, který vám babička vždycky připravovala? Pokaždé byl krásně nadýchaný a kouzelně voněl. Máme pro vás také takový recept. Po perníku se jen zapráší a nemusíte nic vážit.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 09. 02. 2021 10:00

Perník může mít několik podob. Ať už jde o různé vykrajované tvary z těsta, nebo také o lité těsto. Víte, že původní recept se skládal z mouky, medu a pepře?

O perníku

Vždy se jedná o různě tuhé těsto, ve kterém nechybí takzvané perníkové koření. To se dá zakoupit už připravené, případně si ho můžete vyrobit z nového koření, badyánu, anýzu, fenyklu, kardamomu, koriandru, hřebíčku a mleté skořice. Vše je v různých poměrech (někdy nebývají obsaženy ani všechny suroviny) a namleto nebo rozdrceno.

Drobné tvary se často spojovaly a vytvářely se z nich třeba chaloupky. Perník se připravoval samotný, ale i s polevou (barevnou cukrovou nebo čokoládovou). Uvnitř se často rozkrojil a pomazal džemem. Mohlo se jednat třeba o jahodový, malinový nebo meruňkový.

Tipy k přípravě perníku

Postup není složitý. Je pouze třeba dávat pozor na důkladné upečení (kontroluje se pomocí špejle). Pokud budete potírat perník džemem, nechte ho chvilku v teple a potírejte po vychladnutí. Po špatném dopečení a s ledovým džemem by se mohl srazit.

Nadýchaný perník

Na velký plech (25 x 40 cm) budete potřebovat: 1 hrnek (250 ml) polohrubé mouky, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek rostlinného oleje, 2 vejce, 2 lžíce kakaa holandského typu, 2 hrnky mléka, 1 kypřicí prášek do perníku, 1 lžičku perníkového koření, džem na dokončení a případně tmavou čokoládu na polití + lžíci másla.

Příprava

Troubu předehřejte na 170 °C. Do velké mísy prosejte mouky, přidejte cukr, kakao, koření a kypřicí prášek a dobře promíchejte. Přidejte olej, vejce, mléko a smíchejte se sypkou směsí. Hebké těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a vytvořte rovnou plochu.

Pečení

Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 45 minut. Upečení zkontrolujte špejlí, která po vytažení musí být suchá. Pak nechte vychladnout.

Dozdobení

Hotový perník můžete posypat moučkovým cukrem. Jinou možností je potřít ho džemem, dá se ale potřít i po rozkrojení uprostřed. Když se rozhodnete pro čokoládu navrch, nechte ji spolu s lžící másla rozpustit v misce nad vodní lázní a natřete na perník. Někdo čokoládu ještě posypává strouhaným kokosem nebo namletými ořechy.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články