Uměním proti válce: Divadla pořádají benefiční představení pro Ukrajinu, Maršálek peče dorty

Uměním proti válce: Divadla pořádají benefiční představení pro Ukrajinu, Maršálek peče dorty
Zdroj: Herminapress
Koncertní show Muzikály naruby je společným projektem zpěváků Jana Kopečného, Josefa Vágnera a Petra Ryšavého. Její výtěžek ze 7. března půjde ve prospěch válkou zasažené Ukrajiny.Muzikálový zpěvák Jan Kopečný spolu s kolegy z muzikálové show nakoupí za utržené peníze potřebné věci pro uprchlíky a odvezou je osobně na hranice s Ukrajinou.Manželé Karel Heřmánek ml. a Nikol Kouklová zvou diváky na 4. března do Divadla Bez zábradlí, kde proběhne představení Homérovy Iliady. Výtěžek z prodeje vstupenek rovněž poputuje na Ukrajinu.Karel Heřmánek ml. se rozhodl uvést Homérovu Iliadu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Zpátky nezůstávají ani umělci, kteří se proti válce na Ukrajině vymezují nejen ve svých prohlášeních, ale organizují také konkrétní akce, jejichž výtěžek poputuje na pomoc válkou zasažené zemi. Některá pražská divadla se například rozhodla odehrát benefiční představení, cukrář Josef Maršálek zase přispěje díky svému kurzu Moderní česká cukrařina. Jak veřejnosti vzkazuje, na nic nejsme sami.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 03. 2022 11:30

V pátek 4. března 2022 proběhne v Divadle Bez zábradlí benefiční představení Homérovy Iliady, jehož výtěžek poputuje na pomoc Ukrajině. Instituce tak chce vyjádřit nesouhlas s ruskou invazí.

„Rozhodli jsme se vyjádřit náš nesouhlas s ruskou invazí nejenom vyvěšením ukrajinské vlajky, zpěvem hymny nebo účastí na demonstraci, ale také způsobem, který považujeme za nás umělce za nejefektivnější," vysvětluje za Divadlo Bez zábradlí manželka principála Karla Heřmánka ml., herečka Nikol Kouklová.

Výtěžek z benefičního představení Homérovy Iliady poputuje organizaci Člověk v tísni, která na Ukrajině dlouhodobě zajišťuje humanitární pomoc.

Nikol Kouklová představení proplakala

„Když jsme v září uvedli dramatizaci Homérovy Iliady, ani v nejhorším snu by nás nenapadlo, jak aktuální toto dílo (...) bude. Válka dnes opět kráčí Evropou," říká Kouklová, pro kterou je Iliada tématem lidské neponaučitelnosti a důkazem, že se historie neustále opakuje. „Brečela jsem během zkoušek a také během pár představení natolik, že jsem nebyla schopna zpívat. Nedokážu si představit, jak budu vůbec hrát za těchto okolností," dodává herečka.

Zpěváci pojedou na hranice s Ukrajinou

Pěvecké trio Jan Kopečný, Petr Ryšavý a Josef Vágner ve spolupráci s pražským Divadlem Broadway odehrají v pondělí 7. března koncert Muzikály Naruby„Svět je naruby! I my se chceme přidat k vlně solidarity a pomoci těm, kteří to teď nejvíc potřebují. S klukama za peníze z prodeje vstupenek nakoupíme potřebný materiál a nutné zásoby a vše osobně odvezeme na hranici s Ukrajinou. Tam si to převezmou organizace, které vše dále distribuují na místa, kde je to nejvíc potřeba," vzkazuje zpěvák Josef Vágner.

Josef Maršálek věnuje Ukrajině výtěžek z cukrářského kurzu

Stranou nezůstává ani cukrář Josef Maršálek. Ten se rozhodl poslat Ukrajině prostřednictvím Člověka v tísni výtěžek 88 000 Kč ze svého kurzu Moderní česká cukrařina, který proběhne 9. března. „Děkuju vám za váš čas, za vaše velké srdce a za to, že v tom šíleným průseru naše kamarády, kolegy, přátele a taky rodiny nenecháme. Pamatujte; na nic nejsme sami," píše Maršálek v pozvánce.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články