Známé tváře pomáhají válkou zasažené Ukrajině: Herec Milan Enčev převezl rodinu a popsal chaos na hranicích

Známé tváře pomáhají válkou zasažené Ukrajině: Herec Milan Enčev převezl rodinu a popsal chaos na hranicích
Zdroj: Se souhlasem Milana Enčeva
Herec Milan Enčev vyrazil na ukrajinsko-slovenskou hranici s autem plným potravin a dalších potřebných věcí.Na místě společně s manželkou materiálně a také finančně podpořili ukrajinské občany prchající před válkou.Zpátky do České republiky se vraceli s pěti dětmi a jednou maminkou, na které čekala volná garsonka v Liberci.Situaci na hranicích popisuje jako velký chaos a nedoporučuje sem jezdit bez předchozí přípravy.+ 1 fotka+ 2 fotky

Válka na Ukrajině hluboce zasáhla i známé české tváře, které neváhají pomáhat uprchlíkům. Herec Milan Enčev, kterého diváci znají například ze seriálu Slunečná, převezl z Ukrajiny pět dětí i s jejich maminkou a na slovensko-ukrajinské hranice se chystá s pomocí ještě ve čtvrtek. V úterý večer se zase na Václavském náměstí uskuteční benefiční koncert, na kterém vystoupí MIG 21, Tomáš Klus nebo Marie Rottrová. Divadlo Bez zábradlí pro Ukrajinu vzkřísí Homérovu Iliadu.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 01. 03. 2022 08:00

Milan Enčev se na ukrajinsko-slovenskou hranici vypravil na vlastní pěst se svou ženou. Další auto řídil jeho tchán. Od něj herec věděl, že se do České republiky potřebuje dostat konkrétní žena s pěti dětmi. Rodina žila v blízkosti Lvova, kde už burácely výbuchy. Muži byli povoláni do války. Enčev s tchánem odvezli šestici běženců do Liberce, kde na ně čekala volná garsonka po příbuzných.

Děti v autě sedm hodin mlčely

Děti v autě asi sedm hodin mlčely a jenom koukaly. Později jsem jim koupil nějaké čokolády a to už se rozmluvily. Nevíme, co si říkaly, protože ukrajinsky nerozumíme, takže v autě byla dost zvláštní atmosféra," říká Enčev v rozhovoru pro Lifee.cz. Cesta zpátky jim trvala asi dvanáct hodin.

Kromě převozu zmíněné rodiny stihli Enčevovi přímo na hranici rozdat nakoupené deky, jídlo a také finanční hotovost. Jsou tam zoufalé mámy s dětmi, které nemají peníze. Dostávají jenom nějaké sušenky. Myslím si, že právě finanční hotovost je pro ně v tu chvíli nejpotřebnější," míní herec, kterému pro tento účel poslali peníze známí z širokého okolí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Milan Enčev (@milanencev)

Na hranicích vládne chaos

Deset tisíc korun věnovali také mamince, která se teď bude v Liberci starat o svých pět potomků. Musejí se přihlásit na úřady a měli by zde dostat povolení k přechodnému pobytu. Děti by měly začít chodit do školy. Zatím budou využívat byt té jejich příbuzné a maminka si bude muset najít práci," popisuje Enčev, co u nás čeká válečné uprchlíky.

Herec říká, že s pomocí dlouho neotálel a do auta nasedl prakticky bez váhání. „Když taková situace přijde, tak na nic nečekám a jednám. Tahle adresná pomoc mi přijde nejlepší."

Na hranicích podle něj vládne chaos a místo připomíná tržiště. Zoufalí lidé tam posedávají na silnici jen s pár základními věcmi, které vtěsnali do několika tašek. A kromě policistů zde obcházejí také zloději. Milan Enčev apeluje na to, aby se lidé na hranice nevypravovali bez předchozí přípravy. Pomoc tedy směřujte ke konkrétním osobám a pokud je budete převážet, zajistěte jim rovněž ubytování. Jednodušší a bezpečnější variantou je finančně nebo materiálně přispět oficiálním organizacím, jako je Člověk v tísni nebo Český červený kříž.

Milan Enčev přiveze ve čtvrtek další rodinu

Není to místo, kde by člověku bylo příjemně. Strach tam je, ale říkal jsem si, že někdo pomáhat musí," dodává Enčev. Na ukrajinsko-slovenskou hranici se vrací ve čtvrtek a plánuje převézt další rodinu. „Když jsem to tam viděl, bylo mi jasné, že bude potřeba tam jet znovu. Pomoc je pořád potřeba."

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený David Koller (@davidkollerofficial)

Kazma vaří guláš, Koller převáží lidi

Milan Enčev není jediný, kdo pomáhá lidem z válkou zasažené Ukrajiny. Také zpěvák kapely Lucie David Koller s manželkou Annou dopravili vlastními silami do republiky rodinu z Ukrajiny. O úspěšné akci informoval prostřednictvím sociálních sítí, „přivezli jsme s sebou rodinu, kterou jsme předali manželovi v Hranicích na Moravě. Všichni byli ze shledání moc šťastní – včetně nás!"

Šest osob ukrajinského původu pomohla dopravit do Česka také moderátorka Martina Gavriely. Pomáhala jim dostat se do Evropy až z exotického Zanzibaru, kde trávila dovolenou. „Ukrajinců je tu víc, ale bohužel tato šestice lidí už nemá finance na to tady zůstávat. Navíc mají strach o rodinu, mají na Ukrajině rodiče, děti, chtějí se o ně postarat, jedna žena je těhotná, je tu pár starších lidí," popsala serveru Super.cz.

Na hranicích rozlévá guláš a horký čaj Kamil Bartošek alias Kazma. Jak se mu v blízkosti válečné zóny daří, můžete sledovat na jeho Instagramu, kde dění čile mapuje.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kazma Kazmitch (@kazma_kazmitch)

Václavák ožije koncertem

Desítky umělců vystoupí také na úterním benefičním koncertu pro Ukrajinu, který bude z Václavského náměstí v Praze přenášet Česká televize. Programem diváky provedou moderátoři Světlana Witowská a Daniel Stach a mezi účinkujícími nebudou chybět MIG 21, Česká filharmonie, Chinaski, Pražský výběr, Marie Rottrová nebo Tomáš Klus.

Výtěžek z koncertu poputuje do sbírky Člověka v tísni SOS Ukrajina, kterou je možné podpořit zasláním DMS ve tvaru DMS SOSUKRAJINA 30, DMS SOSUKRAJINA 60 nebo DMS SOSUKRAJINA 90 na telefonní číslo 87 777 nebo darem na sbírkový účet 93209320/0300.

Jak ještě pomoci Ukrajině

Válka na Ukrajině je nejen vojenskou, ale také humanitární katastrofou pro místní obyvatele. Pomoci můžete skrze několik finančních sbírek, které založily české neziskové organizace:

Jak vypadá situace na hranicích očima herce Milana Enčeva, se podívejte v naší fotogalerii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články