Válka na Ukrajině: Psycholožka radí, jak vysvětlit situaci dětem, zbavit je strachu a úzkosti

Válka na Ukrajině: Psycholožka radí, jak vysvětlit situaci dětem, zbavit je strachu a úzkosti
Zdroj: Freepik
Tereza Beníšková pracuje jako dětská psycholožka v Pedagogicko-psychologické poradně v Kadani.Máme strach, jak se válka dotkne i našich životů. Teď není nutné přizpůsobovat jí náš život. Mluvit o válce ale s dětmi můžeme.Dětská psycholožka doporučuje, abychom s dětmi mluvili o válce přiměřeně jejich věku. Sami můžeme kvůli válce na Ukrajině pociťovat různé emoce, děti je pak zrcadlí.+ 3 fotky+ 4 fotky

Útok Ruska na Ukrajinu traumatizuje nejen dospělé, ale hluboce se dotýká také dětí. Bojí se o život svůj i životy svých blízkých a nedokážou pochopit, proč se to děje. Podle psycholožky Terezy Beníškové je důležité, aby se nejdřív vyrovnal s válkou sám rodič, a potom pracoval se strachem dítěte. A to přiměřeně jeho věku.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 28. 02. 2022 09:00

Jen co se nám po ústupu pandemie trochu ulevilo, čelíme další velké hrozbě - válce. Přijmout tuto situaci je obtížné pro nás dospělé, natož pro děti. Nyní je potřeba věnovat jim pozornost a mluvit s nimi přiměřeně jejich věku. „Malým dětem, které ještě nechodí do školy vysvětlujeme jen velmi stručně. Nezahlcujeme je informacemi, které nepotřebují. Odpovídáme na jejich otázky. Především je důležité děti ujistit, že u nás je bezpečno, že válka je od nás daleko,“ říká psycholožka Tereza Beníšková. 

Malé děti zrcadlí emoce rodičů 

U malých dětí je pro zvládnutí situace klíčové, jak se cítí a chovají rodiče. Aktuální téma války je tedy nejdřív potřeba zpracovat sami pro sebe. Pokud budeme ve velkých emocích, v úzkosti, a budeme v té chvíli mluvit o válce s dětmi, tak je ještě víc vyděsíme.

Děti zrcadlí emoce rodičů a napodobují jejich chování. Pokud budeme s aktuální situací alespoň trochu srovnaní, můžeme s malými dětmi dál prožívat jejich životy, radovat se z přítomného okamžiku, což jde s malými dětmi snadno, protože ony jinde než v přítomnosti žít neumí,“ radí psycholožka a dodává, že je potřeba si připustit, že v současné situaci je normální cítit strach, úzkost, bezmoc, vztek, smutek, cokoliv...

Situace na Ukrajině je vůči Ukrajincům hrozně nespravedlivá, a my jim nemáme jak účinně pomoci. Máme strach, jak se to dotkne nás a našich životů. Nevíme, co bude dál, a nemůžeme to z naší pozice nijak řídit. „Jsme v šoku, protože válka v Evropě už velmi dlouho nebyla a všichni jsme si mysleli, že už ani nebude. Nejsme na ni připravení. Na druhé straně teď v České republice nejsme v bezprostředním ohrožení. Je tu bezpečno. Našeho každodenního života se válka na Ukrajině zatím tolik netýká. Uvidíme, co přinese budoucnost, ale teď není nutné náš život příliš přizpůsobovat,“ dodává psycholožka.

Se staršími dětmi už se dá o válce víc mluvit

Děti školou povinné už o nějakých válkách slyšely. „Můžeme mluvit o tom, že války bývají bojem o území, o zdroje, že si nějaký stát chce vzít něco, co patří druhému státu. Ne všichni lidé se chovají vždy správně, a někteří lidé jsou pro splnění svých přání ochotní jít do krajnosti. Také říct, že agresi je třeba zastavit. Že Putin Ukrajinu napadl a Ukrajinci brání své území, nechtějí je Putinovi jen tak dát,“ uvádí psycholožka Beníšková.

Podle ní je dobré dětem vždy odpovídat na jejich otázky, ale zároveň je opět nezahlcovat zbytečnými podrobnostmi, které nepotřebují, nebo o ně nestojí. Vysvětlení zkrátka přizpůsobit věku dítěte. „Důležité je být autentický, nelhat dětem, nechlácholit je, že se vůbec nic neděje. Připustit, že máme taky obavy, vztek, že jsme smutní. Děti vycítí, když jim budeme říkat, že se nic neděje, ale zároveň se budeme trápit. Bude pro ně ještě těžší to zvládnout. Zároveň je dobré vyjádřit naději, že věříme, že to dobře dopadne, doufáme v to,“ doporučuje psycholožka. Vždy je lepší nést zátěžové situace spolu, i když to není zrovna příjemné. Ale je to nejlepší z těch všech špatných možností, které máme. 

Podle psycholožky je také užitečné udržovat běžný denní režim dětí, řád, přípravu do školy, kroužky, činnosti pro radost, aby se život neměnil víc, než je nutné. Chodit ven, na vzduch, do přírody, hýbat se a tím se zbavovat stresu. Běžné zavedené činnosti, rutiny jsou taková kotva, která nás udrží nohama na zemi, a neměli bychom se jich vzdávat. 

Jak pomoci Ukrajině

Válka na Ukrajině je nejen vojenskou, ale také humanitární katastrofou pro místní obyvatele. Pomoci můžete skrze několik finančních sbírek, které založily české neziskové organizace:

Připravujeme pro vás další články na téma „Jak dětem vysvětlit válku“. Příště se dozvíte, jak děti ochránit před informacemi, které se na ně valí ze všech stran.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články