Rebarbora: Připravte si koláč s drobenkou, báječný je i recept s pečenou kachnou

Rebarbora: Připravte si koláč s drobenkou, báječný je i recept s pečenou kachnou
Zdroj: Unsplash
Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, co je důvod, proč nejíme její listy, ale jen pečlivě oloupané řapíky.Obsah kyseliny šťavelové se v rebarboře v průběhu roku zvyšuje. Ideální je proto konzumovat ji zhruba do poloviny června.Když máte takové hezké řapíky rebarbory bez listů, je důležité je tepelně opracovat.Klidně nakrájet na menší kousky a použít do výtečného rebarborového koláče, který bude mít neuvěřitelně svěží chuť.+ 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Sezona rebarbory začala před několika dny a potrvá do konce června. Pak už nejsou řapíky kvalitní, neboť obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové. Proto je teď nejlepší čas na to, abychom rebarboru využili v kuchyni.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 6. května 2022

Rebarbora pochází z Asie, je to vytrvalá a mrazuvzdorná rostlina. Daří se jí i v polostínu pod ovocným stromem. Sklízí se postupně, křehké řapíky se neřežou, ale vylamují. Měli bychom vždy nechat asi třetinu rostliny. Rebarbora obsahuje spoustu vitaminů A a C, niacinu, železa, draslíku, fosforu a hořčíku. Najdeme v ní také pektin, flavonoidy a kyselinu listovou.

Sezona rebarbory vrcholí: Jí se jen řapík, a rozhodně ne syrový. Je báječným zdrojem vitamínů a minerálů
Mohlo by Vás zajímat:

Sezona rebarbory vrcholí: Jí se jen řapík, a rozhodně ne syrový. Je báječným zdrojem vitamínů a minerálů

Rebarbora v kuchyni

Řapíky rebarbory je nutné před tepelnou úpravou oloupat, postupujeme od kořenů ke špičce. Svou chutí připomíná kyselá jablka, hodí se proto na kompoty a džem, nebo jako náplň šátečků, knedlíků či koláčů. Podle našich babiček se nemusí tolik sladit, když ji předem spaříme. Rebarbora je výtečná i ve šťavnatém koláči s drobenkou, na jehož přípravu budeme potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 bílé jogurty o objemu 150 ml
  • kousky rebarbory očištěné a nakrájené nadrobno

Rebarboru posypeme cukrem, promícháme a necháme stát přibližně dvacet minut. Za tu dobu zavadne a trochu změkne. Mezitím utřeme celá vejce s cukrem a postupně přidáme olej, jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vylijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, nebo na plech vyložený papírem na pečení. Teď přijde čas rebarbory, poklademe ji na těsto.

Koláč posypeme drobenkou, kterou si připravíme z 5 lžic polohrubé mouky, 4 lžic moučkového cukru a 2 lžic másla. Všechny ingredience dobře promneme rukou. Rebarborový koláč pečeme na 160 °C přibližně 30 minut.

Medvědí česnek: Připravte si svěží pesto, ochucené máslo nebo pikantní polévku
Mohlo by Vás zajímat:

Medvědí česnek: Připravte si svěží pesto, ochucené máslo nebo pikantní polévku

Recept s rebarborou a masem

Pokud si myslíte, že se může používat jen v koláčích nebo buchtách, vězte, že v kuchyni najde širší uplatnění. Rebarbora se báječně hodí i k masu. Zajímavá je třeba pečená kachna s rebarborou. Na tento recept budeme potřebovat:

  • celá kachna
  • 4 stonky rebarbory
  • 2 jablka
  • 5 lžic medu
  • 1 cibule
  • 5 větviček rozmarýnu a čerstvá šalvěj
  • zeleninový, kuřecí vývar
  • 0,5 litru červeného vína
  • sůl a kmín

Kachnu si dvě hodiny před pečením vytáhneme z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Očištěnou rebarboru, jablka a cibuli pokrájíme nadrobno. Přidáme pokrájenou šalvěj, rozmarýn, med, přilijeme víno a vše promícháme. Očištěnou a osušenou kachnu dobře osolíme a okmínujeme i zevnitř a naplníme připravenou směsí. Když nám náplň zbyde, položíme ji na dno pekáče.

Kachnu pečeme, podlitou trochou vody a přikrytou, asi 1,5 hodiny při teplotě 180° C. Poté ji odkryjeme a pečeme další hodinu a půl. Směs z vnitřku kachny se ne vždy konzumuje, slouží zejména na dochucení samotné kachny a šťávy.

Ke kachně s rebarborou se hodí bramborovo-křenové pyré. To si připravíme z rozšťouchaných uvařených brambor, které smícháme s máslem a smetanou. Na kilogram brambor se hodí 1 kelímek smetany. Křen si nastrouháme najemno a asi 2 minuty smažíme na másle. Pak jej vmícháme do brambor a podle chuti osolíme.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články