Sezóna medvědího česneku je v plném proudu: Jak tuto rostlinku nejlépe využít v kuchyni?

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu: Jak tuto rostlinku nejlépe využít v kuchyni?
Zdroj: Pixabay

Medvědí česnek je vytrvalá rostlina, která má listy podobné konvalince a typickou vůni česneku. Právě podle ní si tuto chutnou bylinku nespletete s jedovatou konvalinkou. Poradíme, kde všude medvědí česnek v kuchyni uplatníte, a máme pro vás i recept na pesto.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 31. března 2021

Medvědí česnek najdete v lese, ale můžete si ho snadno vypěstovat i doma. Roste většinou od konce února zhruba do konce dubna (podle lokalit i déle). Nesmí se sbírat na chráněných územích a při jeho sklízení je třeba postupovat šetrně.

Nemusíte ani plenit les, neboť koupit se dá i v obchodech. Využívat tuhle rostlinku v kuchyni je skvělá možnost, jak dodat tělu antivirové a antibiotické složky.

Mikrozelenina: Vitamínová bomba, kterou zvládnete vypěstovat i na parapetu
Mohlo by Vás zajímat:

Mikrozelenina: Vitamínová bomba, kterou zvládnete vypěstovat i na parapetu

Využití medvědího česneku

Medvědí česnek je velmi křehký, proto se dá využít podobně jako baby špenát. Můžete ho buď přidat nasekaný do salátu, nebo z něj připravit špenát. Ten ale pouze krátce spařte na páře, opepřete a osolte. Medvědí česnek se hodí i do polévky, připravuje se stejně jako špenátová. Přidává se také do bylinkového másla. A pak je tu samozřejmě pesto.

Využití pesta z medvědího česneku

Kam se dá pesto použít? Prakticky kamkoliv. Je ideální součástí skvělých snídaní, obědů a večeří. Uplatní se od chleba s máslem přes saláty až po těstoviny. Pesto z medvědího česneku třeba skvěle chutná nejen s těstovinami s rajčaty, ale také rybičkami. Můžete ho přidat do vývarových polévek. Podobně jako další koření se hodí na grilované maso. Další z možností jsou různé omelety, nákypy či rizoto.

Rizoto se sýrem a sušenými rajčaty Suroviny 200 g rýže Arborio Italiamo sýr Grana Padano Lovilio 50 g cibule olivový olej Luccese 100 ml suchého bílého vína mořská sůl v mlýnku Kaniaasi 500 ml drůbežího vývaru 30 g másla Pilos 50 g sušených rajčat Italiamo čerstvá bazalka na ozdobení 100 g čerstvé rukoly Postup: Najemno nakrájenou cibuli necháme na olivovém oleji zesklovatět (v mírně rozpáleném hrnci). Přidáme neomytou rýži, kterou restujeme asi minutu, a podlijeme suchým bílým vínem. Necháme chvíli povařit, aby se víno zredukovalo. Osolíme a postupně podléváme vývarem tak, aby byla rýže jen lehce zalitá. Vaříme „al dente“ (tzn. ne úplně doměkka) 18–20 minut na mírném ohni. Rýži zjemníme studeným máslem, dochutíme nastrouhaným sýrem Grana Padano (asi 30 g) a důkladně promícháme. Rizoto by mělo mít krémovou konzistenci, ale nemělo by být vodové. Rizoto servírujeme v hlubokém talíři. Ozdobíme kousky sušených rajčat, omytou čerstvou bazalkou a rukolou. Posypeme hoblinkami sýra Grana Padano a pokapeme olivovým olejem.
Mohlo by Vás zajímat:

Dokonalé rizoto: Říkalo se mu pokrm chudých, nyní patří ke gurmánským skvostům

Jak připravit pesto z medvědího česneku

Na menší skleničku budete potřebovat větší hrst čerstvého medvědího česneku, 4–5 lžic kvalitního olivového oleje a špetku soli. Pokud chcete, aby mělo pesto zajímavější chuť, přidejte k němu asi dvě lžíce parmezánu a ořechy. Správně sem patří piniové, můžete je ale nahradit kešu, mandlemi a samozřejmě i vlašskými ořechy. Aby se ořechy více rozvoněly, můžete je krátce opražit. Podle chuti můžete i zakápnout citronovou šťávou. Vše důkladně rozmixujte.

Hotové pesto vložte do čisté skleničky, dobře ji uzavřete a skladujte v chladnu a temnu. Vydržet by mělo nejméně 14 dnů.

Pokud chcete pesto uchovávat po delší dobu, je lepší medvědí česnek nejprve na pár vteřin spařit ve vařící vodě a pak prudce zchladit vodou ledovou. Tepelnou úpravou sice přijde o trochu česnekového aromatu, ale zase z něj tak brzy nebude šedá hmota.

Jak připravit česnekový čaj: Stačí pár ingrediencí a posílíte imunitu
Mohlo by Vás zajímat:

Jak připravit česnekový čaj: Stačí pár ingrediencí a posílíte imunitu

Sexuoložka Laura Janáčková: Žena po pětatřicítce utáhne muže hlavně na vaření, atraktivita začíná klesat

Sexuoložka Laura Janáčková: Žena po pětatřicítce utáhne muže hlavně na vaření, atraktivita začíná klesat

Další články