Sezóna medvědího česneku je v plném proudu: Jak tuto rostlinku nejlépe využít v kuchyni?

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu: Jak tuto rostlinku nejlépe využít v kuchyni?
Zdroj: Pixabay

Medvědí česnek je vytrvalá rostlina, která má listy podobné konvalince a typickou vůni česneku. Právě podle ní si tuto chutnou bylinku nespletete s jedovatou konvalinkou. Poradíme, kde všude medvědí česnek v kuchyni uplatníte, a máme pro vás i recept na pesto.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 31. 03. 2021 10:00

Medvědí česnek najdete v lese, ale můžete si ho snadno vypěstovat i doma. Roste většinou od konce února zhruba do konce dubna (podle lokalit i déle). Nesmí se sbírat na chráněných územích a při jeho sklízení je třeba postupovat šetrně.

Nemusíte ani plenit les, neboť koupit se dá i v obchodech. Využívat tuhle rostlinku v kuchyni je skvělá možnost, jak dodat tělu antivirové a antibiotické složky.

Využití medvědího česneku

Medvědí česnek je velmi křehký, proto se dá využít podobně jako baby špenát. Můžete ho buď přidat nasekaný do salátu, nebo z něj připravit špenát. Ten ale pouze krátce spařte na páře, opepřete a osolte. Medvědí česnek se hodí i do polévky, připravuje se stejně jako špenátová. Přidává se také do bylinkového másla. A pak je tu samozřejmě pesto.

Využití pesta z medvědího česneku

Kam se dá pesto použít? Prakticky kamkoliv. Je ideální součástí skvělých snídaní, obědů a večeří. Uplatní se od chleba s máslem přes saláty až po těstoviny. Pesto z medvědího česneku třeba skvěle chutná nejen s těstovinami s rajčaty, ale také rybičkami. Můžete ho přidat do vývarových polévek. Podobně jako další koření se hodí na grilované maso. Další z možností jsou různé omelety, nákypy či rizoto.

Jak připravit pesto z medvědího česneku

Na menší skleničku budete potřebovat větší hrst čerstvého medvědího česneku, 4–5 lžic kvalitního olivového oleje a špetku soli. Pokud chcete, aby mělo pesto zajímavější chuť, přidejte k němu asi dvě lžíce parmezánu a ořechy. Správně sem patří piniové, můžete je ale nahradit kešu, mandlemi a samozřejmě i vlašskými ořechy. Aby se ořechy více rozvoněly, můžete je krátce opražit. Podle chuti můžete i zakápnout citronovou šťávou. Vše důkladně rozmixujte.

Hotové pesto vložte do čisté skleničky, dobře ji uzavřete a skladujte v chladnu a temnu. Vydržet by mělo nejméně 14 dnů.

Pokud chcete pesto uchovávat po delší dobu, je lepší medvědí česnek nejprve na pár vteřin spařit ve vařící vodě a pak prudce zchladit vodou ledovou. Tepelnou úpravou sice přijde o trochu česnekového aromatu, ale zase z něj tak brzy nebude šedá hmota.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články