Medvědí česnek: Připravte si svěží pesto, ochucené máslo nebo pikantní polévku

Medvědí česnek: Připravte si svěží pesto, ochucené máslo nebo pikantní polévku
Zdroj: Pixabay
Medvědí česnek v přírodě roste v lužních listnatých lesích či spíše hájích, nejraději má buk.Chleba se žervé a medvědím česnekem je vitaminovou bombou.Medvědí česnek se podobá konvalince, ale podle vůně jej spolehlivě odlišíte.Ředkvičky a medvědí česnek k jaru neodmyslitelně patří.+ 3 fotky+ 4 fotky

Medvědí česnek poznáte podle nezaměnitelné vůně, byť je méně výrazná než u klasického česneku. Medvědí česnek se hodí do pomazánek, těst a báječné je z něj také pesto nebo pikantní polévka.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 23. 04. 2022 09:00

Medvědímu česneku se říká také lesní, neboť jej lze ve velkém najít v lesích. V České republice jde o vcelku běžnou rostlinu, díky hojnému rozšíření a faktu, že roste už prakticky od března, je medvědí česnek mimořádně populární. Podívejte se, co všechno z něj lze vykouzlit.

Medvědí česnek v kuchyni

Medvědí česnek se sbírá, dokud jsou jeho listy mladé. Jakmile začne tvořit květenství, sezona končí. Protože jsou jeho listy nejlepší čerstvé, je ideální spotřebovat je co nejrychleji. Hodí se do pomazánek, karbanátků a nádivek. Můžete si také zkusit připravit bylinkové máslo, což je změklé máslo smíchané s pepřem, solí a nadrobno nasekaným medvědím česnekem.

Neméně zajímavá je ale třeba bramborová polévka s fazolemi a medvědím česnekem. Na její přípravu budeme potřebovat:

  • 4-5 brambor, 2 řapíky celeru a 1 mrkev
  • 1 konzervu červených fazolí ve slaném nálevu, nebo předem uvařené fazole
  • 1 svazek medvědího česneku
  • 1 lžíci paprikové pasty a 1 lžičku uzené papriky
  • 1 lžíci másla, 2 lžíce mouky, sůl, pepř a hladkolistou petržel

Na másle mírně zasmahneme mouku, zalijeme vodou a prošleháme. Pak ji přivedeme k varu, osolíme, opepříme a přidáme paprikovou pastu s uzenou paprikou. Vsypeme kostky brambor, pokrájený celer s mrkví a vaříme doměkka. Před koncem varu přidáme fazole. Pokud budou z konzervy, propláchneme si je. Před koncem vaření můžeme přidat pokrájenou pikantní paprikovou slaninu, ale není to nutné. Polévku pak posypeme medvědím česnekem a petrželkou, ty už nemusí projít varem.

Jak se dělá pesto z medvědího česneku

Pesto lze připravit z různých bylinek, nestyďte se místo bazalky použít špenát, rukolu nebo listy pampelišky. Mezi nejoblíbenější patří pesto z medvědího česneku. Listy nejprve omyjeme a dobře osušíme, aby nám pesto vydrželo déle. Recept na pesto z medvědího česneku je vlastně mimořádně jednoduchý, budeme potřebovat:

  • velký svazek medvědího česneku
  • 100 ml olivového oleje extra virgin
  • hrst vlašských ořechů a mořskou sůl

Listy česneku pokrájíme, vložíme do mixéru, přidáme olej, ořechy, sůl a rozmixujeme na pastu. A máme hotovo. Pesto skladujeme v lednici a hodí se nejen na těstoviny, ale třeba k rybám. Pokud do pesta přidáte parmazán, vydrží kratší dobu. Použití oříšků není nutnost. Pesto z medvědího česneku se klidně obejde i bez nich, nebo můžete vlašské ořechy nahradit tradičnějšími piniovými či slunečnicovými semínky. Je jenom na vás, kterou chuťovou cestou se vydáte.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Medvědí česnek

Toprecepty.cz: Pikantní bramborová polévka s fazolemi a medvědím česnekemPesto z medvědího česneku a vlašských ořechů

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články