Těhotenství v renesanci: Pokud žena chtěla syna, měla pít víno, z vody se prý rodily holky

Těhotenství v renesanci: Pokud žena chtěla syna, měla pít víno, z vody se prý rodily holky
Zdroj: Wikimedia Commons/Marcus Gheeraerts the Younger, Public domain

Byť renesance přinesla rozvoj v mnoha oblastech, rady pro těhotné ženy lehce pokulhávaly. Jak zjistíte sami, tehdejší odborníci na porodnost se ve spoustě věcech mýlili. Jejich názory mnohdy působí opravdu nezdravě a děsivě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 03. 2022 14:00

Většinu příruček pro nastávající maminky napsali příslušníci kléru, jenž složili slib čistoty, tudíž neměli nikdy vlastní děti. A podle toho to také vypadalo. Kromě obecných doporučení klidu, spánku a vyhýbání se škodlivým látkám, bylo možné najít v dobové odborné literatuře skutečné perly.

Těhotné neměly jíst ovoce a pávy

Většina drůbeže byla dle “odborníků” dobrá. Vyhnout se bylo potřeba jen jestřábům a pávům. Ti prý jsou hůře stravitelní a vytvářejí špatnou krev. Na pročištění průdušek byli přímo skvělí úhoři. Údajně také zlepšovali zpěv. Ovoce získalo pečeť naprostého tabu. Pokud na něj žena dostala chuť, měla raději pomyslet na nenarozené dítě. To je prý ten nejlepší plod, jenž vznikl z lásky.

Zakázána byla i studená a tekutá jídla. Totéž platilo o vodě. Jestliže rodička toužila po chlapci, musela během těhotenství pít jenom víno. Kdyby pila vodu, narodila by se holčička.

Česání vlasů prý ohrožuje plod

Dodržování klidu v praxi znamenalo, že se nesmí tančit, nosit těžké věci a zvedat ruce nad hlavu. Že je to poslední hodně bizarní? Tak to ještě nevíte, že plod mohlo ohrozit i česání vlasů. Cvičit se mohlo jen velmi málo a decentně.

Velkým rizikem bylo rovněž koupání. Pokud by to žena nevydržela a přeci jen si vlezla do vany, mohla se předčasně “otevřít”. Doporučovalo se počkat s tím až po porodu. Ale ne dříve než za padesát dnů...

Bizarní renesanční rady pro těhotné

Po čtyřech a půl měsících těhotenství bylo vhodné nechat si pustit žilou, pak znovu v sedmém a v devátém měsíci. Těsně po porodu se zase mělo ženě zakrýt břicho čerstvě staženou kůží z ovce. Postačily prý dvě hodiny. Správně by v ní ale měla být zabalená několik dní. Lékaři a duchovní však brali v potaz, že by to nebyl ideální požitek pro čich. Tak alespoň že takto...

Zdroj informací: 

Historyofyesterday.com: 10 Tips for a Healthy Renaissance Pregnancy 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články