Voňavý tvarohový koláč s jablky: Vanilka zažene únavu, horečku a uklidní nervy

Tvaroh a jablka tvoří neodolatelnou kombinaci. Pokud se k tomu přidá vanilka a skořice, vznikne dokonalý společník k odpolednímu posezení při čaji.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 07. 10. 2022 18:00

Drobnou, ale nedílnou součástí receptu na voňavý tvarohový koláč s jablky je vanilka, aromatické koření, které pochází z Mexika. Pracovali s ní již staří Toltékové a Aztékové, kteří ji používali nejen v kuchyni, ale také v medicíně.

Pestrá historie vanilky

Vanilka byla "pro svět" objevena až v 16. století. Díky mořeplavcům se rozšířila společně s kakaem, přičemž původně sloužila jako jeho doplněk. A to pořádně drahý. Jde o fermentovanou tobolku orchideje rodu vanilkovník, která rostla jenom v Mexiku.

Pokud se ptáte, proč se vanilka jednoduše nerozšířila i mimo Mexiko, problém tkvěl v malé včelce rodu Melipona. Právě ona byla jediným opylovačem vanilky. A protože se její roje nepovedlo přesídlit do jiných tropických oblastí, ani zajistit jiný vhodný způsob opylování, až do poloviny 19. století veškerá vanilka pocházela z Mexika. Díky umělému opylování se dnes můžeme setkat s vanilkou z Madagaskaru nebo ze Srí Lanky.

Vanilka v kuchyni

Dnes se vanilka používá především v gastronomii. Pokud sušenou tobolkou vanilky vložíte do nádoby s cukrem a dobře uzavřete, hezky jej provoní. Tento cukr pak bude báječný i pro dochucení zmrzliny nebo pudinku. Když se rozhodnete koupit si takový cukr v obchodě, je dobré přečíst si složení. Prodává se totiž nejen vanilkový cukr, ale také vanilínový, který obsahuje pouze vanilkové aroma.

Vanilka je nejen voňavá a chutná, ale také zdravá. Podle Českého rozhlasu povzbuzuje mozkovou činnost a pomáhá při únavě nebo horečce. Staří Aztékové ale využívali také její antimykotické vlastnosti. Vanilka jim usnadňovala léčení kožních onemocnění a ekzémů.

Voňavý tvarohový koláč s jablky

Vanilka se báječně hodí do tvarohového koláče s jablky, který je navíc posypaný skořicí. Na tento recept budete potřebovat:

  • 4 velká jablka
  • 250 g měkkého tučného tvarohu (vanička)
  • 200 g Hery
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • vanilkový cukr a mletou skořici

Jablíčka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na měsíčky. Tvaroh utřeme s cukrem, tukem a vejcem. Do této směsi vmícháme mouku s práškem do pečiva. Pokud je těsto moc hutné, lze přidat trošku mléka. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Na vrch poklademe jablíčka a posypeme je vanilkovým cukrem a skořicí. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 35 minut. Po vychladnutí ještě poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vanilka

Toprecepty.cz: Voňavý tvarohový koláč s jablky

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články